TBMM Adalet Komisyonu saat 14.34'te açıldı. Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ile 119 Milletvekilinin; İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4997) maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanarak kabul edildi.
Adalet Komisyonu, yasama sürecinde merkezi bir rol oynar. Yasaların toplumun ihtiyaçlarına, değerlerine ve adalet anlayışına uygun bir şekilde oluşturulması ve düzenlenmesi için çalışır.
ADALET KOMİSYONU: AKP Aydın Milletvekili Ömer Özmen, AKP Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AKP Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, AKP İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, AKP İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, AKP Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, AKP Kastamonu ...
Komisyon, bölge adliye mahkemesi başkanının başkanlığında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca daire başkanları arasından belirlenen bir asıl üye ile bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısından oluşur. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ayrıca daire başkan veya üyeleri arasından bir yedek üye belirler.
İlgili 16 soru bulundu
ADALET KOMİSYONU
Yaptıkları görev idarî işlem niteliğinde olup, Anayasanın 125 inci maddesi gereğince yargı denetimine tabidir.
Adli Yargı Adalet Komisyonları
Bir başkan, iki asıl, bir yedek üyeden oluşmaktadır. Komisyonun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı komisyonun doğal asıl üyesidir. Komisyon Başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hakimleri arasından seçilir.
Katılan 22 üyeden 17'sinin oyunu alan Abdullah Güler, TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığına seçildi.
Madde 4 — Bulunduğu yargı çevresinde infaz kurumu olan her adalet komisyonunca bir izleme kurulu kurulur. (Değişik fıkra:RG-10/5/2014-28996) İzleme kurulu başkanla birlikte beş asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Asıl üyelerden en az birinin kadınlardan seçilmesi zorunludur. Üyeler dört yıl için seçilir.
1971 yılında Bartın'ın Ulus İlçesinde doğdu. Baba adı Ali Rıza, anne adı Behiye'dir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk anabilim dalında tamamladı. Serbest avukatlık, İstanbul Barosu CMK servisi çalışanlığı görevlerinde bulundu.
KPK, TBMM'nin ve Avrupa Parlamentosunun eşit sayıda temsilcisinden oluşur. KPK; Ortaklık Anlaşmasının uygulanması çerçevesinde danışma ve demokratik denetim görevini yerine getirir.
TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.
Encümenin seçilmiş üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması halinde, meclisin yapılacak ilk toplantısının ilk birleşiminde kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir. Madde 21 — Meclis, görev süresi bir yılı geçmemek üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir.
Anayasa Komisyonu'nun esas ihtisas alanı, adından da anlaşılacağı üzere Anayasa ve içtüzük değişiklik teklifleridir.48 Komisyonların ihtisas esasına dayalı olması nedeniyle, komisyon üyeleri yasama faaliyetleri konusunda ve Anaysa Hukuku alanında bilgi-birikim ve tecrübe sahibi olan kişilerden seçil- mektedir.49 TBMM ...
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliye- nin genel idaresinden sorumludur.
Bölge Adliye Mahkemeleri bugüne kadar Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van illerinde kurulmuştu. Denizli, Malatya ve Tekirdağ illerinde kurulan mahkemeler ile Bölge Adliye Mahkemelerinin sayıları 18'e çıkmış oldu.
Komisyonun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı komisyonun doğal asıl üyesidir. Komisyon başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hâkimleri arasından seçilmektedir. Başkanın yokluğunda komisyona hâkim olan asıl üye başkanlık eder.
Anayasanın 162. maddesi gereğince Plan ve Bütçe Komisyonunda 55 gün içerisinde (17 Ekim-10 Aralık) görüşmeler tamamlanır. Plan Bütçe Komisyonu; 40 üyeden oluşur.
Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununa göre; Hâkimler ve Savcılar Kurulu onüç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri