Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
CEVAP: evlenilince TC kimlik numarası değişmez.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
Evlilik sonrası kimlik değiştirme sürecinde, kişinin medeni durumu ve diğer kimlik bilgileri de güncellenir. Evlilik kaydı ve evlilik cüzdanı gibi belgelerle nüfus müdürlüğüne başvurarak bu güncelleme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Kimlik yenileme işlemi Nüfus Müdürlüklerinden 2024 yılına kadar yapılmaya devam edecek. Ancak yoğunluk nedeniyle Nüfus Müdürlüklerine gitmeden randevu alınması gerekiyor. Randevu işlemleri telefon veya internet üzerinden yapılabiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
TC kimlik numarası, her kişiye özgü bilgileri içerisinde barındıran rakamsal bir koddur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan milyon tane insan vardır ve bu insanların her biri birbirinden farklıdır.
1- TC.Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı) / TC.Kimlik Kartı : Kimlik kartı aslı'nın ibraz edilmesi zorunludur. (Diğer kurum kimlik kartları, Pasaport, Ehliyet vb. belgelerle kimlik kartında evli ibaresi yazan boşanmış olan çiftlerin yenilemediği kimlik kartları ve eski nüfus cüzdanları ile başvuru kabul edilmez.)
Evlilik sonrası yalnızca kimlik değil pasaport ve banka kartlarının da değiştirilmesi gerekmektedir. Kadının soy adı değiştiği için bütün kimliklerde yeni soy adının yazması kurumlarda sorun yaşamamak adına önemli görülmektedir. Dolasıyla bunun için de evliliğin ardından kimlik değiştirilmelidir.
İlk olarak 10. rakamın nasıl bulunduğuna bakalım: Kimlik numaranızın 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerini toplayın ve bunu 7 ile çarpın. Bu sayısı bir köşeye alın. Daha sonrasında 2. 4. 6. ve 8. haneleri toplayıp ilk başta köşeye attığınız sayıdan en son topladığınız sayıyı çıkarın.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün T.C. kimlik numarası ise bu yöntemle bulunabilir. 0 ile başlamayacağı için 1 ile başlamıştır. ilk kimlik numarası ona verildiği için, ilk 9 rakamı 100000001'dur.
Nüfus Kimliği Yenileme
Yine de yeni evlenen kadınların, evlendikten sonra eşinin soyadını alabilmesi için kimliklerini değiştirmeleri gerekiyor. Evlendikten sonra kimliği yenilemek için tanınmış bir süre zarfı bulunmuyor.
Aile sıra no, kadınların evlilik yapması durumda değişikliğe uğrar. Yani evlenen kadının babası tarafından sahip olduğu aile sıra no'su evlendiği kişinin üstüne geçer. Sistem yeni evli kadın için yeni bir aile sıra no belirler.
Yeni evlenen kişilerin nikahın hemen ardından randevu alarak kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir. Yeni evlenen kadınlar kocalarının soyadını alacaksa vakit kaybetmeden yeni kimlik randevusu almalı ve başvuru için verilen tarih ve saatte randevu aldığı genel müdürlükte hazır bulunmalıdır.
1- Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme
Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, 'Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Yeni evli çiftler, daha resmi olarak bir araya gelmek için ikametgâh değişikliği yapması zorunludur. Bunun için kişilere resmi nikah günü itibariyle 30 gün tanınmıştır. Bu süre içerisinde değişiklik yapmayan kişiler para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Cevap : T.C. kimlik numarası HİÇKİMSE ile aynı değildir . Bize özeldir .
Mustafa Kemal Atatürk' ün TC Kimlik Numarası
0' ile başlamayacağı için '1' ile başlamıştır. İlk TC Kimlik Numarası olduğu için '100000001' numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan 10000000146 Atatürk'ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartı aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir. Ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartının bulunamaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı beyanı istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri