Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Her katmanda yollanan verinin türüne göre (e- posta, dosya aktarımı) belirli protokoller görev yapar. OSI referans modelindeki 7 katmana karşılık TCP/IP'de 4 katman mevcuttur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ Arayüzü).
IP (internet protokolü), iki bilgisayar arasındaki paketlerin yönlendirilmesini sağlayan bir protokol olarak tanımlanır. Yönlendirme protokolü olarak tanımlanan IP, veri için gerekli olan yönlendirmenin kurallarını belirlemektedir.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
İngilizce açılımı “Transmission Control Protocol” olan TCP, cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlar. TCP protokolü ile veri alışverişi yapılırken iki veya daha fazla cihaz arasında kimlik doğrulaması gerçekleşir.
İlgili 23 soru bulundu
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
71) TCP/IP modelini açıklayarak katmanlarının görevlerini ve katmanlarda yer alan protokolleri yazın. 1-Uyugulama Katmanı :En üst seviye katmandır. Uygulama katmanı için tanımlı olan SMTP, TELNET vs. gibi protokoller bir üstünde bulunan programlara hizmet verirler.
DNS veya diğer Hizmetler hem TCP hem de UDP üzerinde çalışır.
TCP/IP bir protokol kümesi olarak bilinir. TCP/IP katmanında kullanıcının kullandığı programlar ve işletim sisteminin arka planda yürüttüğü programlar uygulama programı katmanlarıdır. Uygulama programının altında bulunan katmanlar iletişim işini yapan katmanlardan oluşur.
Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve sözkonusu kuralları uyulması nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise zorunluluktur.
Bu adresler veya numaralar da iletilecek olan bilgilerin doğru yerlere gönderilebilmesini veya doğru yerden bilgi alınmasını sağlar. Günümüzde aktif olan iki çeşit internet protokolü bulunuyor. Bunlar IPv4 ve IPv6'dır.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Port, giriş, bağlantı yuvası, soket gibi anlamlara gelen, bilgisayar ağlarında kullanılan bir kavramdır. İki ağ cihazının birbirleri arasında haberleşmesi için kullanılır. Ağ üzerinde çalışan cihazın belirlenmiş bir uç noktasıdır.
Web sitelerinin SSL bağlantı kurmasına yarayan 443 portu, sitenin adres çubuğunda https:// ile başlamasını sağlar. Https:// ile bağlantı sağladığından site adresi yeşil renk ile bağlantı alır. Bu da güvenli bir bağlantıyı ifade eder.
Yani Ping hangi port üzerinde çalışır? Kısa cevap: ping port numarası kullanmaz. Port, Vikipedi'ye göre; bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki iletişimi sağlayan veri kanalıdır.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine ipconfig komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi'nin IP adresini görebilirsiniz. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine Tıklayın.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri