9 günlük izni olmayan özel sektör çalışanları 4.5 günlük bayram tatili boyunca maaşlarına her gün için çifte ödeme alacak. 1 Temmuz'da çalışacakların bayram mesai 11.402 TL üzerinden yapılacak. Kurban Bayramı tatili sürüyor.
Özel sektör çalışanları da senelik izinlerinden 2.5 gün kullanarak bayram tatillerini 9 güne çıkarabilirler. Yani pazartesi tam gün, Salı tam gün ve Çarşamba yarım gün senelik izin kullandıkları takdirde tatil süreleri 9 gün olacak.
İş Kanunu'nda açıkça belirtildiği üzere, iş yerlerinde bayramlarda ve resmi tatil günlerinde çalışmaya ihtiyaç duyuluyorsa, işveren işçileri bu günlerde çalışmaya zorlayamaz. Burada işçi çalışmama insiyatifini kullanarak, bayram zamanı çalışmayı reddedebilir. Fakat burada oldukça önemli bir detay bulunmaktadır.
BAYRAMDA ÇALIŞMAYANLARIN MAAŞLARI KESİLİR Mİ? Bayramda çalışmak istemeyen işçiler resmi tatil hakkından yararlanırlar ve maaşları kesilmez. Çalışmayan işçilerin resmi tatillerde maaşları hesaplara tam yatar. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda.
İDARİ İZİN ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSIYOR MU? İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Resmi Tatil Günlerinde Çalışma Ücreti
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır.
Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir. Örneğin 13.500 TL brüt ücret alan bir işçinin saatlik ücreti 60 TL'dir. Her bir fazla 1 saatlik çalışma ücreti buna göre 90 TL'dir.
Bayramda çalıştırılan işçiye işveren iki günlük ücret ödemek durumundadır. İşverenin işçiyi bayramda çalıştırarak daha sonra izin vermesi mümkün değildir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Emeklilerin bayram ikramiyesi ve aylıkları ödeniyor. Aylıklar ve ikramiyelerin tamamı bayramdan önce hesaplara yatmış olacak.
Resmi tatil günlerinde fazla mesai ücretleri günlük ücretin %50 fazlası hesaplanarak ödenmeli ayrıca bayram mesaisi ise günlük ücretin 0 olarak ödenmesi söz konusu olmaktadır.
Peki, özel sektörde resmi tatil kaç gün? AREFE GÜNÜ YARIM GÜN MÜ? 2023 Kurban Bayramı arifesi diğer bayramlarda olduğu gibi özel sektör çalışanları için yarım gün resmi tatil olacak. Yani Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri tam gün resmi tatil arife günü ise yarım gün resmi tatil olacak.
Özel sektör için tatil idari izinden farklı olarak başlayacak. İdari iznin aksine özel sektör tatili 9 gün olmayacak.
İdari izin sadece, devlet memurlarının faydalandığı bir izin türüdür.
Ramazan Bayramı tatili 3 gün, Kurban Bayramı tatili ise 4 gün sürüyor. Dini günlerin birgün öncesi arefe günü olarak kabul edildiğinden yarım gün tatil oluyor.
Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir. Özel sektörde işletmenin temel amacı ise kar sağlamaktır.
Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanır. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa ayrıca fazla çalışma ücreti, yapılacak ödemeye ilave edilir.
Haftalık 45 saati dolduran işçiler 1 gün tatil hakkı kazanıyor. İşçi o gün hiç işe gitmese 1 yevmiye, eğer çalışırsa 2 yevmiye alıyor.
Arefe günleri 13.00 itibarıyla yarım günlük resmî tatil kapsamında yer almaktadır. Bu günlerde 13:00'dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye ilave (½)yarım günlük ücret ödemesi yapılmalıdır. Diğer bir deyişle, işçiye 1 günlük tam çalışma ücreti ödenir.
1) İşçi Bayram Tatilinde Çalışmak Zorunda mı? Toplu İş Sözleşmesi, İş Sözleşmesi bir hüküm bulunmaması veya sonradan muvafakatname vermedi iseniz bayram tatilinde çalışmak zorunda değilsiniz. İş sözleşmesinde veya sonrasında böyle bir izin verildi ise işçi çalışmaktan kaçınamaz.
Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük ücretini alır. Dolayısıyla toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar, bir tam günlük ücretlerine hak kazanırlar.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK ve Bağ-Kur aylık ödemelerinin, resmi tatil veya hafta sonuna denk gelse bile zamanında ödeneceğini bildirdi.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri