Türk Dili ve Edebiyatı (TDE) bölümü, öğrencilerimizin ana dillerinde en yetkin düzeye ulaşmalarını amaçlamaktadır. Öğrencilerimizin Türk ve dünya edebiyatını en üst düzeyde tanımalarını ve her iki edebiyattaki yapıtların en seçkinlerini düzeylerine göre okuyup yorumlayabilmelerini beklemekteyiz.
Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisinde yaşamış olduğu gelişimi ve diğer dünya dilleri ile sahip olduğu bağlantıyı ve Türk Edebiyat tarihinin geçmişten günümüze dek yaşadığı evrimi inceleyen bir bölümdür.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (4 Yıllık)
İlgili 38 soru bulundu
Diplomasını eline alan mezun kişilere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni unvanı verilmektedir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni; çalışılan eğitim kurumunda, belirlenen süreler dahilinde müfredatta bulunan Türk dili ve edebiyatı dersi konularının eğitimini öğrencilere veren kişidir. Dersin tüm ayrıntılarını öğrencilere aktarır ve öğrencilerin konuları iyice anlamasına ve kavramasına yardımcı olur.
Ortak derslerden Türk Dili ve Edebiyatı dersleri başarılması zorunlu derstir ve muaf olunamaz.
Edebiyat sözcüğü ilk defa Şinasi ve Namık Kemal'in yazılarında kullanılmıştır. Sözcüğün Latince karşılığı olan litteratura Fransızcaya geçmiş (littérature) ve Fransızcadan da Türkçeye geçmiştir.
AYT'de sözel puan türünden hesaplanan Türk Dili ve Edebiyatı taban puanı ise 192,10321 olarak belirlenmiştir.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, liselerde sınavlar, test usulü ile değil yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavları da yabancı dil gibi, dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak.
Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olmak için YKS'nin sözel puanı ile tercih yapılmaktadır.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
Almanca Dersi, 11. Sınıflarda zorunlu seçmeli bir derstir. Haftada 2 saat olan ikinci yabancı dil Almanca derslerinde işlenen konular görsel ve işitsel materyallerle desteklenmektedir.
11. sınıf Anadolu lisesinde alınması zorunlu olan ortak dersler 9 adet ve toplamda 22 saattir. Öğrencilerin seçmiş olduğu sayısal, sözel ve eşit ağırlık bölümlerine göre almaları gereken farklı seçmeli dersler de bulunur. Bölümlerine göre alınan seçmeli derslerin toplam süresi 18 saattir.
Anadolu Lisesi Ders Saatleri:
Türk Dili Ve Edebiyatı - 5 Saat. Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi - 2 Saat. Tarih - 2 Saat.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
8. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Rehberlik ve Kariyer Planlama derslerinden oluşmaktadır.
Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.600 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri