Şaşma bildiren ünlem. Va! (ünlem ed.).
- Yalnız bir ailenin oturabileceği şekilde yapılmış olan yapı, - Bir kimsenin veya birden çok kişinin içinde yaşadığı yer, - Konut, - Hane.
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır. Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir.
1. Ezilip büzülerek, yalvarıcı bir tavırla durumunu anlatmak. 2. Özür dilemek.
Ar. d arbe 1. Vuruş, çarpış: “Başına şiddetli bir darbe indirerek hayvanı sersemletti.” -O. C. Kaygılı. 2. Bir ülkede zor kullanarak yönetimi devirme işi: Hükümet darbesi.
İlgili 34 soru bulundu
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Bu, geri dönüş arzusunu ifade eder. Bunu eski yaşam tarzına geri dönme arzusu olarak tanımlayabiliriz. İrtica kelimesi (Türkçe: “birinin yerine dönmek”) ya da tepkisi, eski koşullarına dönmek isteyen herhangi bir toplumsal ya da politik hareket ya da ideoloji aşırılık yanlısıdır ve ilerlemeye karşıdır.
Avane, Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre iki anlama gelmektedir. Bu alanların başında 'yardakçı' anlamı gelmektedir. Avane kelimesinin bir diğer anlamı da 'yardımcı'dır. Ancak buradaki yardım etme eylemi daha çok kötü işler içerisindeki yardım anlamına gelmekteydi.
Türkiye Türkçesi kıvır zıvır veya ıvır kıvır “kırık dökük ve değersiz şeyler” deyimi ile eş kökenlidir.
12. yüzyılda literatüre giren ve günümüzde de sıklıkla kullanılan yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, kelimenin bir diğer anlamı nişanlıdır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı ise yakın ve hısımdır.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
Şive ile aksan kelimeleri birbirine karıştırılan kavramlardır. Hemen hemen aynı olan bu kavramlar arasında küçük bir fark vardır. Şive, belli bir zaman dilimi içinde bazı çevrelerde kullanılan dili ifade eder. Aksan ise bilinmeyen bir zaman içerisinde konuşulan vurgulu ifadeyi anlatmak için kullanılır.
Yani kısacası, ağızda şehirlere bakılırken şivede ise, ülkelere bakılır. Lehçe ise, dilden şekil, ses ve kelime bakımından çok büyük bir farklılık bulunur. Türkçe için sadece iki lehçe söz konusudur. Şive ve ağızda ise, onlarca farklı örnek söz konusudur.
yav "yabani" (Os. Rad), yavı “vahşi” (A.
Evin adının kökeni Türkçedir. Evin isminin yanına yakışan kız isimleri; Evinç, Sevinç, Lavin, Narin, Nadin.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
TDK'da viran etmek, viranelik ve viraneye çevirmek kelime anlamı nedir? Viran kelimesi TDK'ya göre, 'Yıkılmış, dökülmüş, bakımsız kalmış ve yıkık olan yapı ile yerler' anlamına gelmektedir.
Tırı vırı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,argo Değersiz, boş
Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de ıvır zıvır birleşik kelimesidir.
- Ay kadar güzel, aydınlık. Ayça ismi bu anlamlar ile birlikte kız çocuklarına verilmektedir.
-Sert, titiz, sinirli. -Vurucu kırıcı, zorba.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Eva ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Daha uğurlu, çok talihli, hayırlı, kutlu. Akşam, arife, arife gecesi. Yaşam, hayat.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Taassup, bağnaz demektir. Bağnazlık ise bir fikre gereğinden fazla ve körü körüne bağlanmak demektir. Bağnazlar, iyi ya da kötü yanlarını düşünmeden savundukları fikirde ayak direrler. Taassup kelimesi TDK sözlükte, bağnazlık olarak ifade edilmektedir.
Yobaz kelimesinin TDK'de üç değişik anlamı bulunmaktadır. - Bağnazlığı din konusunda aşırılığa vuran ve başkalarını baskı altına almayı düşünen kimse. - Bir düşünceye ve bir inanca aşırılıkta bulunmak. - İncelik ve naiflik ile işi olmayan kaba saba.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri