İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ve 110'ncu maddelerine göre taşınmazın haczini izleyen iki yıl içinde satışının istenmesi ve aynı yasanın 59'ncu maddesi uyarınca gerekli masrafın avans olarak yatırılması gerekir; aksi takdirde haciz düşer.
Süresi içinde satış istenmesine rağmen avanslar süresinde yatırılmazsa süresinde satış istenmemiş sayılır ve haciz düşer. Bir malın satılması kanuni müddeti içinde istenmez veya gerekli avans on beş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
Satış avansları tüm icra dairelerince yeknesaklaştıran bu değişikliğe EK olarak Geçici 18.Maddesi ile de yürürlüğe girdiği tarihten (08.03.2022) itibaren bir yıl içerisinde(08.03.2023 tarihine kadar) peşin satış avanslarının tamamlanmadığı takdirde, satış talebinin vaki olmamış sayılacağı kararlaştırılmıştır.
İİK.'nun 106. maddesinde sürenin duracağı durumlar tahdidi olarak sayılmıştır. Sürenin durması durumunda, satış talebinin reddi ya da ihalenin alıcı çıkmaması nedeniyle düşmesi ya da feshedilmesi halinde düşme veya fesih kararının kesinleştiği tarihten sonra kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam eder.
İİK'nun 59. maddesi "bir talepte bulunan taraf bununla ilgili masrafları peşin olarak verir" İİK'nun 110. maddesi "bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya takip geri alınıp da bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
İlgili 16 soru bulundu
Taşınmazın haczini izleyen iki yıl içinde satış istenmeli ve gerekli masraf avansı yatırılmalıdır. Aksi halde haciz düşer. Yasal süre içinde kıymet takdiri ve satış istenip masraf yatırılmış ise kalan masraf avansı yeterli olmasa da haciz düşmez. Her zaman eksik avans tamamlattırılabilir.
(1) Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Satış avansının hangi miktarlarda dosyaya depo edilmesi gerektiği ile ilgili olarak İİK 106/7 maddesi düzenlenmiştir ve önceki uygulamalardaki dosyaya yatırılan ve satış işlemlerini gerçekleştirebilmekten uzak miktarların satış avansı olarak kabul edilmesinin önüne geçilmiştir.
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazların haciz tarihinden itibaren 1 yıl içinde satış talebinde bulunmadığı takdirde haciz düşmekte olup; alacaklı tarafça son bir yıl içerisinde satışa dair herhangi bir talepte bulunulmadığından haczin düşeceği açıktır.
KANUNU'NUN 129/SON MADDESINE GÖRE IKINCI ARTIRMADA ALICI ÇIKMAZSA SATIŞ TALEBI DÜŞER. SATIŞ TALEBININ DÜŞMESINDEN ITIBAREN HACIZ TARIHINDEN SATIŞ ISTEME TARIHINE KADAR GEÇEN SÜREYE ILAVETEN IKI YILIN DOLMASI IÇIN GEREKLI SÜRE TAMAMLANINCAYA KADAR SATIŞ TALEP EDILIRSE HACIZ GEÇERLILIĞINI KORUR.
Öte yandan, İİK'nun 59. maddesi uyarınca da; bir işlemin yapılmasını isteyen alacaklı o işlemin yapılması için gerekli masrafı avans olarak peşin yatırmalıdır. Az da olsa satış avansının yatırılmış olması halinde, usule uygun satış talebi yapılmış sayılır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki hacizli taşınır malın satışı hacizden itibaren 6 ay içerisinde istenebilir. 6 aylık süre içerisinde taşınır malın satışı istenmez ise haciz düşer.
Yakalama işlemi satış isteme süresini kesmeyeceğinden, İİK'nun 106 ve 110 maddeleri uyarınca haczin düşmemesi için alacaklının yasal sürede satış talep etmesi ve satış avansını yatırması zorunludur.
Haczedilen mal hakkında yasal süresi içerisinde satış talebinde bulunulmaz veya satış talebinde bulunup geri alındığında yeniden süresi içerisinde satış talebi yenilenmezse, o mal üzerindeki haciz kalkar.
İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ncı maddesine göre taşınmazların haczinden itibaren iki yıl içinde satış istenmesi gerekir; aksi takdirde haciz düşer (İİK. m.110).
İhale alıcısı kendisine verilen süre içerisinde satış bedelini yatırmazsa icra memuru ihale kararı kaldırır (İİK m. 133) ve taşınmazı yeniden satışa çıkartır. Bu ilanın ilgililere tebliğ edilmesine gerek yoktur. Gazetede satış gününden 7 gün önce yayınlanması yeterlidir.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Bunun dışında borçlunun konutlarına alacaklı haciz işlemini yaptırdıktan sonra 6 ay içerisinde borçlunun konutunu satmazsa, 6 ay içerisinde borçlunun konutundaki haciz işlemi otomatik olarak kendiliğinden kalkar.
MADDE 4- (1) Davacı, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 150 TL toplamını avans olarak öder.
Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2023 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 179,90 TL olarak belirlenmiştir. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır.
Masraf Avansı Ödemesi
Tarafımızca istenen yahut güncel olarak ödenmesi gereken masrafları avukat tarafından istenen sürede, yahut en geç kanuni süresi içerisinde dosyasına yapılması dosya ilgilisi müvekkile düşen bir yükümlülüktür.
Gider Avansı iadesi
Her yıl Adalet Bakanılığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan tarifede Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir. Davacı tarafından hesap numarası bildirilmiş ise iade elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılır.
İcra dosyasından birden fazla taşınmazın birlikte satışının talep edilmesi halinde, Bir taşınmaz için satış ücreti tam olarak alınır. Diğer taşınmazlar için ise ücret tablosunda belirtilen satış giderinin toplamından indirim yapılarak avans olarak depo edilmesine icra müdürü tarafından karar verilir.
Öte yandan, kuralda, alacaklının satış talebini ancak bir kez geri alabileceği hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm, hiçbir şekilde alacaklının satıştan vazgeçme hakkını ortadan kaldırmamakta, ancak alacaklının yeniden satış isteme hakkını yitirmeksizin sadece bir kez satış talebini geri alabileceğini düzenlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri