İlâhî emirlere uyanları iyi bir sonucun beklediğini haber verme anlamında terim. İslâm dinini yayma ve müslümanları dinî görevlerini yerine getirmeye çağırma anlamına gelen İslâmî bir terim.
İnzâr, kişide korku uyandırarak onun dinin hedeflerine uygun davranışlara yönelmesini amaçlayan davet yöntemidir. Ancak bu tek başına değil, insan tabiatındaki arzu ve isteklere hitap etmek suretiyle dinî ilgi uyandırmayı amaçlayan özendirme (tebşîr) ile birlikte kullanılır.
Hz. Peygamber için kullanılan isim veya sıfatlardan biri. İlâhî emirlere uyanları iyi bir sonucun beklediğini haber verme anlamında terim.
“Beşîr” Kur'an'da dokuz yerde, geçmektedir. Bu kelime Kur'an'da yedi defa nezîr ile birlikte Hz. Peygamber'e, bir ayette de Kur'an'a nisbet edilmiştir. “Mübeşşir” de beşîr gibi müjde veren anlamına gelir.
Sözlükte “müjdelemek; güler yüzlü olmak, güler yüzle karşılamak” anlamlarına gelen beşr kökünden türetilmiş bir sıfat olup “müjdeleyen, güler yüzlü ve sevecen olan” demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Adak nedir, dindeki yeri nedir? Arapça'da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, “bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı hâlde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılmasını” ifade eder.
"Nezîr" de aynı şekilde devamlı, çok, ısrarlı bir şekilde sayısız tehlike, musibet, felâket ve azâblarla uyaran demektir.
Özellikle sevindirici ve mutlu edici ya da müjdeli haber şeklinde genelde kullanılır.
Beşir isim olarak da erkek çocuklarına verilmektedir.
Arap/Kürt ismi: Beşir, Bişar adının kısaltımıdır. Arapça Beşîr ve Bâşir adları eş anlamlıdır. Her ikisi "müjdeci" anlamına gelir.
Sözlükte "müjdelemek; güler yüzlü olmak, güler yüzle karşılamak" anlamlarına gelen beşr kökünden türetilmiş bir sıfat olup "müjdeleyen, güler yüzlü ve sevecen olan" demektir.
Sözlükte “güler yüzlü olmak; güler yüzle karşılamak; müjdelemek” anlamındaki beşr (büşûr) kökünden türeyen tebşîr “müjdelemek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bşr” md.; Kāmus Tercümesi, II, 160).
Sözlükte "korkulu bir şeyi bilip sakınmak" anlamına gelen nezr (nizâre) kökünden türetilmiş olup "korkulu bir şeyi haber vererek sakındırmak" demektir. "Sevindirici haber verme" anlamındaki tebşîrin karşıtı olan inzâr dine davet yöntemlerinden biridir.
Sözlükte “doğru yolu bulup kararlılıkla benimsemek” anlamındaki rüşd kökünden masdar olan irşâd “doğru yolu göstermek” demektir. Burada sözü edilen yolun maddî mânada olması mümkün görülmekle birlikte daha çok aklî-mânevî alanı ilgilendirdiği kabul edilir.
1- Bihterin ismi de son yıllarda kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. İki ismin yazılışları farklı olsa da anlamları aynıdır.
Beray ismi genelde kız çocukları için tercih edilen Türkçe bir isimdir. Oldukça güzel anlamı kullanılan bu isim, iki isimle de kullanılabilir. Beray ismi ayın en ışıltılı ve parlak hali anlamına gelmektedir.
Berivan İsminin Özellikleri
1- Kız çocuklarına verilen popüler bir isimdir.
Günlük İaşe Miktarı: Kalori ve gramaj esasına göre tespit edilen sabah kahvaltısı ile öğle ve akşam yemeklerinin günlük tutarını, ifade eder.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hilkat kelimesi halk sözcüğünden türetilmiştir. Halk etmek yoktan var etmek manasına gelirken hilkat ise yaradılış demektir. Doğuştan gelen fıtri özellikler için de aynı sözcük kullanılır.
Dinen mükellef tutulmadığı halde kişinin kendi vaadiyle üzerine vâcip kıldığı ibadet.
Eğer “Allah için şöyle yapmayı nezir ettim” derse, vacip ihtiyat gereği ona amel etmelidir. Allah'ın ismini zikretmeden yalnızca, “nezir ettim” der veya Allah'ın evliyalarının birisinin ismini zikrederse, nezri sahih değildir. Sahih nezir edilir, fakat bilerek nezre amel edilmezse, günah işlemiştir.
Nebi (Arapça: نبي), bir İslam dini terimi. Nebi kelimesi "haberci" "haber alan" anlamına gelir. İslam inancına göre 124.000 veya 200.000'den fazla nebi vardır.
Cevap: Nezir yani adak, bir ibadettir. Namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek ve başka ibadetler nezir olunur. Nezrin yerine getirilmesini İslâmiyet emretmektedir. Nezredilen yerine getirilmezse, günah olur.
Kur'ân-ı Kerîm'de adağı teşvik eden veya yasaklayan herhangi bir hüküm yoktur. Daha önce de belirtildiği gibi, Hz. Meryem ve annesine atıfla iki adak olayı zikredilmekte ve bazı âyetlerde de (bk. el-Hac 22/29; el-İnsân 76/7) yapılan adakların yerine getirilmesinin lüzumuna işaret edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri