Tek kubbeli Osmanlı camii türüne de örnek olan ve 1334 yılında İznik'te yapılan Hacı Özbek Camii, aynı zamanda Osmanlı mimarlık tarihinde inşa edilmiş ilk camiidir. Erken dönem Osmanlı mimarisi yapıları ağırlıklı olarak Bursa, İznik ve Edirne'de bulunmaktadır.
Dört büyük kemerin taşıdığı tek kubbeli Nuru osmaniye camii (1755) bütün elemanlarıyla barok üslûbun temsilcisidir. İstanbul'da bugünkü Fatih camii, Beylerbeyi camii, Selimiye camii, Sepsafa hatun camii, Bursa'da Emirsultan camii, bu üslûbun diğer örnekleridir.
Mimarimizde Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişin en tipik örneği olan Yeşil Camii, tek kubbeli camilerin öncüsüdür. Mavi ve yeşil çini süslemeli minaresi de Selçuklu minare geleneğinin, ilk dönem Osmanlı sanatına yansımasının önemli bir örneğidir.
Aynı zamanda hükümdar egemenliğinin de sembolü olarak görülen mihrap önü kubbesi ilk Müslüman Türk devletleri olan Karahanlı ve Gazneli camilerinde uygulanmaya başlanmış, mekân birliği gösteren cami mimarisinin temel çıkış noktası olmuştur.
İlgili 22 soru bulundu
İslâm mimarisinin bilinen ilk kubbeli eserlerindendir ve Kudüs'ün fethinden sonra Hz. Ömer tarafından yaptırılan mescidin yerine inşa edildiği için -daha çok Batılılar tarafından- Ömer Camii olarak da tanınır. Binanın üzerinde bulunduğu kutsal kaya (sahre, hacerü'l-muallak) rivayete göre Hz.
Yaklaşık 500 yıl sonra İkinci Tapınak, MÖ 20 yılında Kral Herod tarafından yeniden tamir ettirilmiş ve daha sonra Romalılar tarafından 70 yılında tahrip edilmiştir. Kubbet-üs Sahra İslâm mimârîsinde bilinen ilk kubbeli eserlerdendir. Bu yapı Abdülmelik'in halifelik döneminde 689-691 yılları arasında inşa edilmiştir.
Tek kubbesi olan cami, kare planlı ve üç bölümlüdür.
Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir.
(1501-1505) inşaatına başlanan 1501 yılı, Klasik dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Bayezid Camii (Beyazıt Camii ve Beyazıd Camii olarak da bilinir) İstanbul'un Bayezid semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami. Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem eserleri arasında bir yapıdır.
Kubbetü's-Sahre İslâm mimârîsinde bilinen ilk kubbeli eserlerdendir. Bu yapı Abdülmelik'in halifelik döneminde 689-691 yılları arasında inşa edilmiştir. Binanın mimarları Kudüs'lü Yezid Bin Salam ve Baysan'lı Raja Bin Hayve'dir.
Erken dönem camileri inşa edilirken Mescidi Nebevi planı örnek alınmıştır.
On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbenin üstü açıktır. Son yıllarda bu açıklık camla kaplanmıştır. Duvarları tümüyle düzgün kesme taş ile örülmüştür.
Konya ve Edirne kentlerinde Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi'nde inşa edilen tek kubbeli camilerinde görülen en büyük farkların duvar örgüsünde ve kubbe çaplarında olduğu tespit edilmiştir.
Kubbet-üs Sahra, İslam dünyasının ilk kubbeli eseri olarak Kudüs'te karşımıza çıkar. Yapı, Kudüslü Yezid bin Salam ve Baysanlı Raja bin Hayve tarafından tasarlanır. Hacer-i Muallak diye bilinen ve kutsal kabul edilen kaya üzerine yapılmış olan bina, sekizgen bir plan üzerine oturtulmuş bir kubbeden oluşur.
Kubbe, mimarî alanda eski dönemlerden beri uygulanan bir unsurdur. Tarihî gelişim süreci içinde boyutları büyüdü. Kubbe, zamanla cami mimarisinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldi.
İznik'te XIV. yüzyılda yapılmış cami.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Sinan BİLGENOĞLU / AHT
Beyoğlu Fındıklı'daki tarihi Süheyl Bey Camii'nin restorasyon projesi tartışma yarattı. 1591'de Süheyl Bey tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan cami, sekizgen planlı ve kubbeliydi.
Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 X 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362-1389 döneminde Ali bin Halil'in izniyle 1378-79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir.
İznik Yeşil Cami, Selçuklu mimarisinden esinlenilen Osmanlı üslubuna geçiş yapısıdır. Yeşil Cami ve Külliyesi ile Bursa'da mimaride canlılık yeniden başlamıştır. 1924'de Sultan II. Murad zamanında tamamlanmıştır.
İznik'in Osmanlı dönemi yapıları içinde en önemli ve abidevi mimari eser olan Yeşil Cami, kitabesi, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yer tutuyor.
İlk Mescit Ne Zaman Yapıldı? İlk mescit, 622 yılında, Hz. Muhammed ve sahabesi tarafından Mekke'den Medine'ye hicret ederken inşa edilmiştir.
Bilecik'in Söğüt ilçesinde yer alan Ertuğrul Gazi tarafından 13. yüzyılda yaptırılan 40 kişilik mescit, Osmanlı'nın ilk eseri olarak kabul ediliyor.
Dünyadaki ilk cami Kuba Mescidi'dir. Hz. Muhammet Meke'den Medine'ye hicret ederken etrafındaki müslümanlar ile birlikte inşaat yapıldığı yapı ilk cami olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri