Örneğin, metal bir kek kalıbında kek pişirebilmek için, ürünü yağlamanız gerekir. Aksi takdirde, yapışma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
''Kekimin lezzeti şahane olsun, pişme süresi mühim değil'' diyorsanız doğruca demir döküm kek kalıplarına yönelin. Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor.
Lezzete önem verenler için demir döküm kek kalıbı çeşitleri ideal bir seçim olabilir. Demir döküm kalıpların kullanımı oldukça hassastır. Ancak ısıyı doğru ve eşit dağıtması sebebiyle oldukça iyi işler çıkarabilir. Yüksek ısı dağıtımı sayesinde keklerin içinin kolayca pişmesini sağlar.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir.
İlgili 38 soru bulundu
Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden, silikon kek kalıpları ve hatta kek kalıbı dışında kalan diğer silikon mutfak eşyaları, sağlığa zararlı ürünler arasında bulunmuyor.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
1- Emsan kek kalıbı
25 cm çapa sahip. Döküm kek kalıbı, düşme ve çarpma gibi durumlarda yamulma olmuyor. İçi ve dışı ısıya karşı dayanıklı, yanma yapmıyor. Bu kalıpla 8-10 kişilik bir kek yapabilirsin.
Granit döküm kek kalıbı da sağlıklı bir üründür. Granitten yapıldığı için uzun süreli kullanımlara uygun olarak üretilir. Ayrıca paslanmaz bir yüzeye sahiptir.
Metal, demir döküm, granit... Kısacası silikon hariç tüm pişirme kalıplarını önden yağlamak şart. Bu arada minik bir not düşelim. Silikon kaplar beklediğiniz lezzeti vereyebilir.
Alüminyum da tıpkı teflon gibi hayli yaygın olan; ancak yerine seramik, toprak, döküm demir gibi daha sağlıklı malzemelerin tercih edilmesi gereken bir materyal.
Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız. Silikon kalıp kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir püf noktası da yağlama işlemini yaptıktan sonra kalıba az miktar un serpmektir.
Daha uzun süre kullanmanız açısından yağlı kağıt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Alt tabanının genişliğinde ve şeklinde keseceğiniz yağlı kağıdı kek kalıbının zeminine yerleştirmek hamurun kalıptan dağılmadan çıkmasına yardımcı olur.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir.
Karbon Çelik Kek Kalıpları
*Yapışmaz kaplaması daha az yağ kullanımını sağlayarak sağlıklı beslenmeyi destekler. Her kullanımdan önce sıvı yağ, tereyağı ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. *Yapışmaz yüzey kaplaması sayesinde kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir.
* Emayenin kaplaması çizilip yıpranmadığı takdirde sağlığa zararlı değildir. O yüzden her zaman tahta veya silikon kaşıkla kullanmalı, çizilmeyecek şekilde temizlemelisiniz.
Ekolojik ve Çevre Dostu ürününüz ısıyı muhafaza eder, maksimum zaman ve enerji tasarrufu sağlar. Granit görünümlü güçlendirilmiş iç yüzeyi çizilmelere karşı olağanüstü dayanıklıdır. Keklerin Daha İyi Pişmesi İçin az miktarda sıvı veya katı yağ kullanılarak yağlanmalıdır.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Yapışmaz kaplaması sayesinde kekler kalıptan çok kolay çıkar ve kullanım sonrası temiz kalır. İlk kullanımdan önce yıkanması gerekmektedir. İç yüzeyinin her kullanım öncesinde sıvı yağ, tereyağ ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. Kek kalıptan çıkarılmadan önce soğuması için bir süre bekletilmelidir.
Mutfak lavabosunu tıkadıktan sonra içerisinde kek kalıbını biraz geçecek kadar su dolduruyorsunuz, sonrasında içerisine (lavabonun genişliğine göre) yarım veya bir çay bardağı sirke ekliyorsunuz ve akabinde, suyla temizlediğiniz kek kalıbını sirkeli su içerisinde yarım saat kadar bekletiyorsunuz.
Süt, su ve yağı ekleyin. Un, kabartma tozu, vanilya, kakao, damla çikolatayı ilave edip iyice çırpın. Seramik yada teflon tencerede 1 saat kapağı açmadan çok kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Döküm kek kalıbına kek neden yapışır? Sıvı yağ olduğundan, fazla olması, kekin görüntüsünü ve uygulanacak yöntemin başarısını olumsuz etkileyebilir. En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir.
Silikon kek kalıplarını kullandığınızda fırında ısı ayarı değişimi yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Örneğin 20 dakika boyunca 180 derecede pişirdikten sonra ısı ayarını 200 dereceye alabilirsiniz. Bu ısı değişiminin silikon kek kalıplarına zarar vermediğini belirtelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri