Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
Lezzetli ve sağlıklı pilavlar pişirmek isteyenler ve, en iyi pilav tenceresi hangisidir, diye düşünenler gönül rahatlığıyla granit tencerelere başvurabilirler.
Döküm Pilav Tenceresi
Unutulmayacak lezzette bir pilav yapabilmek için, döküm tencereler de gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. Döküm pilav tenceresi tıpkı granit tencereler gibi pilavın yapışmasını engelleyen bir yüzeye sahiptir.
Şişen pirinçlerimizi güzelce nişastası gidecek şekilde yıkayıp süzüyoruz. Döküm tavamızın altını açıp kısık ateşte iyice ısıtıp yağımızı ve şehriyemizi kavuruyoruz. Kavrulan sehriyelerin üzerine pirinç ve tuzu da ekleyip kavurduktan sonra üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su katıp fokurdamasını bekliyoruz.
Bakır tencereler veya tavalar
Bakır tencereniz çizilmişse ve kalay bakımı aksatılmışsa bakımını yaptırmadan yemek pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bakımı yapılmamış olan bakır tencerelerde cıva maddesi ortaya çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
Ağır ağır piştikçe tüm lezzetini içinde koruyor, rahatlıkla fırına da girebiliyor. Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Geniş bir seramik yada granit tava yada tencereye sıvı yağı dökelim. Arpa şehriyesini kavuralım. Pirinçlerin suyunu süzüp güzelce yıkayıp tavaya ilave edelim.
Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin. Suyunu çekince ocaktan alın ve 20 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Sonrasında dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
çelik tencere, bakır tencere yahut teflon tencere fark etmeksizin pilav rahatlıkla yapılabilir. pirinci tanıyıp; kavurma yapılacaksa doğru ıslatıp ve ardından kavrulup çok rahat yapılabilir. salma yapılacaksa da uygun pirinç seçilerek dibi bir gram tutmadan yapılabilir.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur. Yapışmaz tencereler pek tavsiye edilmez.
Granit Tava Sağlıklı Mı? Teflon tava ile yarışta olan ama son yıllarda teflon tavanın adını hafızalardan silen granit tava, sağlık için uygun bir yapıya sahiptir. Teflon tavanın çizilme durumunda yapısındaki kanserojen maddeler açığa çıkar. Bu durum granit tava için aynı şekilde değildir.
Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması. Bakır tencerelerin kalayları atmış veya bakır yeşil bir renk almışsa, bu tencerelerde de yemek pişirmeyin.
Granit Tencere
Bir kaplama çeşidi olan granit, çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Teflon tencereler ile benzerlik gösteren granit tencereler de yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Isıyı eşit dağıtması ile bilinen granit tencereler, silikon ürünlerle birlikte kullanıldığı takdirde oldukça uzun ömürlü olabilir.
Sporcuların yemesi gereken pilavın malzemeleri üç su bardağı su, bir su bardağı pirinç, yarım limon suyu, bit tutam tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağıdır. Tencereye önce su ve limonun suyu eklenmelidir. Su kaynayana kadar beklendikten sonra iyice yıkanmış pirinç ve tuz eklenerek ağzı kapatılmalıdır.
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir. İçeriğindeki magnezyum ve demir mineralleri kalp sağlığının korunmasını sağlar.
Pirincin karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen B vitamini, fosfor ve demir açısından da oldukça yüksektir. Beyaz pirince göre kepekli pirinçte daha yüksek lif bulunduğundan diyette olan kişilerin ya da kilo almak istemeyen kişilerin kepekli pirinç tüketmeleri önerilir.
Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz.
İşte bu soruna pratik bir çözüm. Pilav yaptıktan sonra tencereyi temizlemek bir işkence halini alabilir. Bu sorundan limon kabuğu ile kurtulabilirsiniz. Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
Tuz da pirinçlerin kırılmasını önler. Pirinçler kavrulup şeffaflaştığında 1 ölçü pirince 1,5 ölçü kaynar suyu tencereye ekleyin. Suyun soğuk olması pilavın pişme süresini uzatır. Suyla birlikte pilava birkaç damla limon suyu eklerseniz pilavın hem rengi beyazlaşır hem de kıvamının tane tane olmasına katkı sağlar.
Döküm tencerede sebze yemeği de pişirmek mümkündür. Demir döküm tencere yemek tariflerinden biri genellikle pilav tarifleri olmaktadır.
Emayenin prosesi pahalıdır ve bence daha iyi olanıdır. Çatlama riski de vardır, biraz dikkatli kullanım ister. Fakat son zamanlarda kaliteli, sert boya kullanılmış ürünleri de bazıları emaye diye listeliyor.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri