Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bu nedenler boyunuzun uzaması için günde en az 2-3 barda süt içmeniz gerekebilir. Peynir, yoğurt, kaşar, ayran, lor, ekşimik, krema, dondurma gibi süt ürünleri A,B,D ve E vitamini açısından zengindir.
Boyunuzun uzaması için gerekli vitamin ve minerallerin iyi birer kaynakları olduğu için bu listeye alınmıştır. Yumurta folik asit, protein, fosfor, demir, çinko ve B vitaminleri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Boy uzamasına destek çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı argivit şurup, içerdiği l-Arginin sayesinde boy uzamasını destekler. Hekim önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara gece yatmadan tok karnına verilebilir.
Bu nedenle doktorlar çocuk beslenmesinde süt ve süt ürünlerine bolca yer verilmesini önermektedir. Sağlıklı beslenme ise spor aktiviteleri ile desteklenmelidir. Piyasada boy uzatma çayı adı altında satılan paketli ürünlerin, boy uzama konusunda hiçbir etkisi yoktur.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
Mart, nisan ve mayıs aylarında boy uzama miktarı eylül, ekim ve kasım aylarındakinden 2-2.5 kat daha fazla oluyor. Bahar, çocukların boylarının uzamasının altın mevsimi olarak nitelendiriliyor.
- B1 Vitamini: Vücudun büyümesi ve boy uzamasına destekleyen bir vitamindir. Ayrıca kalp ve sinir sistemi sağlığına da katkıda bulunur. - B2 Vitamini: Boy uzaması ve büyümede etkili olan bir vitamindir. Vücuda gerekli enerjiyi sağlar ve boy uzaması için vitamin olarak gerekli takviyedir.
İleri yaşlarda anne sütünün yerini inek sütü veya keçi sütü alır. Süt içmek boy uzatır. Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar.
Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenmektedir. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedirler.
Beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar, tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliği gibi hastalıklar boy kısalığı ve büyüme geriliğine neden olabilir.
Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz. Zıplamanın, ip atlamanın, basket oynamanın ve koşmanın kemik üzerinde etkisi vardır ama bu aktiviteler boyu çok fazla uzatmaz.
Süt Günde 2 bardak tüketilen süt boy uzamasına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Sütün boy uzamasını sağlayacak etkisinden faydalanmak için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına da destek verir.
Düzenli egzersiz ve spor, kişinin boy uzunluğunu artırır. Fiziksel olarak aktif olduğunuzda, vücudunuz daha sağlıklı besinler ister ve besin alımındaki artış boy uzaması ile sonuçlanır. Yüzme, jimnastik, tenis, futbol, basketbol ve diğer birçok spor dalını düzenli olarak yapmak vücudumuzu büyütmenin iyi bir yoludur.
İçerdiği omega 3 yağ asitleri kemik yapısını güçlendirir. İçerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesinde yararlıdır. Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için, boy uzatır denilemez.
A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini veya riboflavin, C vitamini veya absorbik asit ve ayrıca F vitamini de büyüme ve uzama için gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler daha çok sebze ve meyvelerde bulunur. Sebze ve meyvelerin boyu uzatmadaki etkisi ve sağlıklı bir hayat sürmek için faydası çok önemlidir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri