- Yoğurtları, cam kaplar eğer yoksa çelik kaplarda mayalamak en iyisi. Daha önce danıştığım gıda mühendisleri kesinlikle teflon veya toprak kapların kullanılmaması gerektiğini söylemişlerdi.
Teflon tencerede süt kaynatılır mı? - Teflon tencere veya tavanın üzerinde bir miktar süt kaynatmanız teflonun zehrinin arındırılmasına fayda sağlayacaktır.
Bazı seramik tavaların yüzeyinde desen bulunmaktadır. Eğer bu desenin aralarında kararma oluşmuşsa tavaya bir miktar süt koyup kısık ateşte yarım saat kadar ısıtmak gerekir. Bu şekilde kararmalardan kurtulabilirsiniz.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir.
- Yoğurtları, cam kaplar eğer yoksa çelik kaplarda mayalamak en iyisi. Daha önce danıştığım gıda mühendisleri kesinlikle teflon veya toprak kapların kullanılmaması gerektiğini söylemişlerdi.
İlgili 21 soru bulundu
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir. Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Teflon tava temizliği doğru olarak yapılmadığında sağlık için tehdit oluşturabilir. Peki, teflon tava nasıl temizlenir? Teflon tavanıza su ekleyerek 5-10 dakika ocakta kaynatın. Su kaynarken bir fırça yardımı ile tavadaki yemek artıklarını hafif hareketlerle çıkarın.
Teflon tavalar, her türlü yemeği pişirebileceğiniz tava çeşitlerinden biri. Yumurta, tavuk, et yemekleri, pilav… Özellikle hiçbir yemek teflon tavaya yapışmadığı için teflon tavalar genelde mutfağın yıldızı oluyor.
Tefal, dünyada yapışmaz tava tencere sektörünün kurucusudur. 1956 yılında, PTFE (teflon) malzemesinin mucidi Marc Grégoire tarafından Fransa'da kurulmuştur. 1968 yılında SEB şirketi tarafından satın alınmıştır.
Yine de tavayı çizmemeye özen göstermelisiniz. Zira çizik kısımlara başka maddeler yapışır; tava, teflonluğunu yitirir.
Satın aldığınız teflon ürünleri ilk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayıp kurutmalı daha sonrasında bir miktar sıvı yağ dökerek kağıt havlu ile silmelisiniz. Böylece teflon tencere ya da tavanızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Granit Tencere
Isıyı eşit dağıtması ile bilinen granit tencereler, silikon ürünlerle birlikte kullanıldığı takdirde oldukça uzun ömürlü olabilir. Teflon tencerelere göre daha sağlıklı bir seçenek olan granit tencereler, fazla ısıya maruz kalmadığı sürece oldukça idealdir.
1) İçinde Yiyecek Yokken Isıtmayın!
Uzun süre boş olarak yüksek ısıya maruz kalan teflonlar, sağlık için zararlı nitelikteki gazların salınımına neden olmaktadır. Dolayısı ile teflon ürünlerin içerisinde yiyecek yokken ısıtılması zararlı olabilir.
Cevap. Tencerelerde teflon bakır çelik paslanmamış çelikler fln kullanılır.
Teflon tava ve tencerelerin bir özelliği de sıcaklıklarının kısa sürede yükselmesidir. Uzun süre boş olarak yüksek ısıya maruz kalan teflonlar, sağlık için zararlı nitelikteki gazların salınımına neden olmaktadır. Dolayısı ile teflon ürünlerin içerisinde yiyecek yokken ısıtılması zararlı olabilir.
Kimyasal yapısı
Tetrafluoretileni kloroformdan başlayarak da elde etmek mümkündür. Elde edilen tetrafluoretilen, yüksek sıcaklıkta peroksidin katalitik etkisiyle polimerize edilir. Politetrafluoroetileni imal eden 2 firmadan Du Pont bu maddeye "teflon"; Allied Chemical ise "halon" ticari isimlerini vermişlerdir.
Isıyı çok çabuk ilettikleri için yemekleri diğer tencerelere nazaran daha çabuk pişirebiliyorlar. Granit, teflon, çelik tencereleri özellikle sulu yemekler ve çorbalar konusunda, seramik yemekler ise içlerinde özellikle köfte, tavuk yemeği pişirme konusunda başarılı.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Aşırı ısınmış teflon kaplı tencere dumanına maruz kalanlarda gribe benzeyen belirtiler görülmesi dışında, teflon kaplı mutfak araçları kullanımının insanlar için bilinen başka bir riski yoktur.
2000'li yıllarından başından bu yana birçok ülkede PTFE'nin kullanımı yasaklandı. PTFE'nin kullanımının durdurulmasının arkasında ise bu maddenin; tiroid hastalığı, böbrek hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, kanser hastalığı ve kısırlığa yol açması yatıyor.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
2- Sütü Kaynatmak
Emaye tencere veya toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için tavsiye ederim. Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatın. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Süt sakinleyecek ve koyulaşacak.
Çelik, granit ve döküm tencerelerin kullanım alanına göre sağlıklı olduğunu bilmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri