Ayırma, ayırt etme.
Tefrik ve taksimle birlikte cem' de anlamı güzelleştiren sanatlardan olup bu tür ifadelerde sırasıyla cem', tefrik, taksim yer alır. Önce iki ve daha fazla şey bir hükümde birleştirilir (cem'), ardından aralarında ayırım yapılır (tefrik), daha sonra ayırım yapılanlarla ilgili vasıf ve hükümler anılır (taksim).
Tefrik, sözcük anlamı olarak parçalara bölmek ya da ayırmak anlamlarına gelir. Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir.
Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. Tevkifhane ise tutukevi ve hapishane manasına gelir.
Asıldan, kökten şubelere ayrılma, kısım kısım olma.
İlgili 43 soru bulundu
Davaların Tefriki (Ayrılması) Prosedürü
Davaların ayrılması kararı, mahkemece ya re'sen ya da taraflardan birinin talebiyle verilebilir. Tefrik (ayırma) istemi dilekçeyle de olabilir, duruşmada (tutanağa geçirilerek) sözlü beyanla da olabilir.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar. Rücu etmek ise yine aynı sözlük tarafından geri dönmek şeklinde açıklamıştır.
terfik / terfîk / ترفيق
(Refik. den) Birinin yanına katma. Arkadaş etme.
Yafte kelimesi pusula anlamına gelirken, yafta, etiket ve isimlik demektir. Üzerinde bir ürün ya da dükkan hakkında belli başlı bilgilerin yazılı olduğu kağıtlara yafta denir. Bu kelime günümüzde daha çok mecazi anlamda kullanılır. Örneğin yaftayı yapıştırmak, biri hakkında ön yargılı davranmak demektir.
Tefrik birden fazla sanıklı dosyalarda birlikte görülen davaların ayrılması demektir. Birlikte açılmış ya da sonradan birleştirilmiş davalar yargılamanın her aşamasında cumhuriyet savcısının ya da tarafların talebi üzerine veya re'sen hâkimin gerekli görmesi durumunda ayrılabilir.
İki şey arasındaki farkı belirtme anlamında bedî' terimi.
Türkçe diline Arapça dilinden girmiştir. Anlam olarak döşeme ile ilgili olan faaliyetler manasına gelmektedir. Döşeme için yapılması gereken faaliyetler, işler, eşyalar, kullanılması gereken parçalar ve benzer şeylerin hepsi tefrişat kelimesinin anlamının içine giren kavramlar yerindedir.
Tefrik, temelde parçalara bölmek ya da ayırmak anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanıldığında ise davaların ayrılması ve davalar ile ilgili işlemlere ayrı ayrı devam edilmesini ifade eder.
Edebiyatta tefrik sanatı yapmak ne anlama gelir diye merak edenler için bu terim, eserlerde bulunan bir öğenin diğerinden daha önemli olduğuna yapılan bir vurgudur. Bu yüzden, bir kıyaslama da denilebilir. Bir unsurun, diğerinden daha üstün olduğunu belirtmek için aralarındaki farklar ortaya çıkarılır.
Esenlik, sıhhat ve selâmet.
Genellikle tek cümlede oluşan, anlamlı ve etkili sözlere veciz denir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelime, vecazet sözcüğünden türetilmiştir. Vecazet, sözü kısa tutmak manasına gelirken, veciz kısa olmasına karşın manası derin olan söz demektir.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
FİKRETMEK – FİKREYLEMEK
birl. geçişli f. (Ar. fikr + Türk. etmek, eylemek) Düşünmek: N'olısar hâlim deyü fikretmedim (Süleyman Çelebi).
Kadın, yemek içmek ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamayan kocasından boşanabilir. Çünkü bu tür ihtiyaçların karşılanmaması, evlilik akdine uygun değildir. Yine aynı şekilde eşlerden birinin akli melekelerini yitirmesi, evlilik akdinin feshini gerektirir.
TEFRİK (AYIRMA) Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Tazmin etmek kelimesinin sözlük anlamı, telafi etmek ve zararı karşılamaktır.
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı bütün sigorta türleri için geçerlidir. Rücü hakkının en çok kullanıldığı sigorta türü ise kasko sigortaları ile zorunlu trafik sigortalarıdır. Sigorta şirketi rücu hakkını sizin adınıza karşı taraf için kullanabileceği gibi, rücu hakkını size karşı da kullanabilir.
Davaların tefrik edilmiş olması; aile mahkemesinin görevli olması halini etkilemez diye düşünüyorum. Tanık, davanın her aşamasında dinlenebilir. Hakim, somut olaya ilişkin gerekli gördüğü her defa tanık dinlemeye karar verebilir.
Davaların ayrılması (tefrik) kararı nihai kararlardan olmadığından bu aşamada temyizi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri