Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. gelmektedir.
Toprak kirliliği, topraklarımızda meydana gelen istenmeyen ve çevreye zarar verende topraklarda yaşayan bitki ve organizmaların hayatını tehdit eden biyolojik ve kimyasal değişimlerdir. Toprak kirliliği ile birlikte sadece toprakta yaşayan canlıların ve organizmaların hayatı olumsuz etkilenmez.
Toprağın, sanayi atıkları, evsel atıklar (deterjan, kanalizasyon gibi), kimyasal gübreler, egzoz gazları gibi etkenlerce kirlenmesine toprak kirliliği denir (Yıldız, Sipahioğlu ve Yılmaz, 2000). İnsan ve çevresi bazen olumlu bazende olumsuz biçimde birbirlerini etkilemektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
Toprak kirliliği ile birlikte canlı mikroorganizmalar ve bitki örtüsünün etkilendiği gibi besin kaynaklarımız kirlenir ve toprağın kirlenmesini buna bağlı olarak tarımsal kalitenin düşmesine neden olurken toprağın ürünü verimi düşürür.
Toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin çeşitli kirletici unsurlarla bozulması olayına toprak kirliliği adı verilir. Örneğin çeşitli şekillerde katı ve sıvı atıkların topraklara boşaltılması ve karıştırılması bu toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak kirlenmesine yol açar.
Toprak kirliliğinin nedenleri
Kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetler toprak kirliliğine neden olan başka faktörlerdir. Yer seçiminin yanlış yapılması, sanayi atık sularından ve fabrika bacalarından çıkan zehirli gaz ve partiküller toprağın kirlenmesine neden olmaktadır.
Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı,beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılğını tehdit eder. Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte.
EN BÜYÜK ÇEVRE SORUNU
Akdeniz Bölgesi'ndeki şehirlerden Adana Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de hava kirliliği Mersin'de su kirliliği, Hatay'da toprak kirliliği, Antalya'da atıklar, Burdur'da doğal çevrenin tahribatı birinci öncelikli sorun oldu.
Yerinde uygulanan temizleme teknolojileri; toprak yıkama, toprak buhar ekstraksiyonu, ısıyla arıtım ve biyolojik arıtım, arazi dışında uygulanan arıtım teknolojileri ise; toprak yıkama, kimyasal ekstraksiyon, piroliz, ısıl desorpsiyon ve kompostlaştırma yöntemleridir.
Özellikle son olarak Covid-19 salgını nedeniyle doğada çözünmeyen temizlik maddelerinin kullanımın artması toprağa olumsuz olarak yansıdı. Ağır kimyasallar içeren temizlik ürünleri toprağın kirlenmesine yol açarken kirli topraktan üretilen gıdalar da insan sağlığı açısından tehlikeli.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır.
Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.
Araştırma kapsamında Çin topraklarının üçte ikisinden (yaklaşık 6 milyon 300 bin kilometrekare) örnekler alındı. Ülke topraklarını en fazla kirleten maddelerin kadmiyum, nikel ve arsenik olduğu tespit edildi.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Su Kirliliği İnsan Sağlığını Nasıl Etkiliyor? Sudaki hastalığa neden olan mikroorganizmalar yani patojenlerden kaynaklanan hastalıklar arasında kolera, tifo, ishal, çocuk felci, amipli dizanteri, sarılık ve tifo bulunuyor. Suyla bulaşan hastalıkların çoğu su kaynaklarına dışkı karışmasından kaynaklanıyor.
PowerPoint Sunusu. Toprağa bırakılan zararlı ve atık maddelerle toprağın özelliklerinin bozulmasına toprak kirliliği denir. Toprak kirliliği, bilindiği gibi temizlenmesi en zor, bazen ise hiç mümkün olmayan tehlikeli bir ortam yaratır.
Toprak kirliliği, yanlış tarım tekniklerinin uygulanması, yanlış ve fazla gübre ile tarımsal mücadele ilaçlarının kullanımı, atık ve artıkları, zehirli ve tehlikeli maddelerin toprakta birikmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Pek çok kimyasal madde içeren pestisitlerin su ve toprak kirlenmesinde önemli payı vardır.
Çevrenin canlı ögelerinin hayat aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelerin üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına çevre kirliliği denir.
Hava içindeki kirleticiler yağış, çiğ gibi hava olayları ile toprağa bulaşır ve toprakta kimyasal ve biyolojik reaksiyona girerek toprağın kirlenmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri