Bu durum nasıl gerçekleşti? Tek yumurta ikizi (monozigot) olarak adlandırılan durum, bir yumurtanın tek bir sperm tarafından döllenmesi ve sonrasında bölünerek iki bebek oluşturması ile gerçekleşiyor.
Çünkü eğer sperm hücrelerinde ciddi bir problem yoksa kaliteli yumurtalarla elde edilen embriyoların da kalitesi artmaktadır. Yumurta kalitesi, yumurta sayısından daha önemli olduğu için; eğer kaliteli bir yumurta elde edilebilir ise kadınların tek yumurta ile tüp bebek şansı vardır.
Ancak bu döllenme her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. İki ayrı sperm, iki ayrı yumurtayı dölleyebilir ya da bir sperm bir yumurtayı dölledikten sonra, yumurta bölünerek birbirine fazlasıyla benzeyen iki yumurta haline gelebilir.
Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır.
Eğer ikiz bebeklerinizin tek yumurta ikizi mi yoksa çift yumurta ikizi mi olduğunu bilmek isterseniz 9. ile 14. haftalar arasındakikontrolleri beklemeniz gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Döllenen bir yumurtanın mitoz ile ikiye ayrılması ya da aynı anda iki yumurtanın döllenmesi ile ikiz gebelik oluşur. Tek yumurta ikizleri, aynı yumurta hücresinin döllenmesi sonucu ortaya çıkar. Tek bir yumurta hücresi, döllendikten sonra embriyo bölünür ve iki ayrı fetüs oluşur.
İki ayrı yumurtanın ayrı iki sperm tarafından döllenmesi ile çift yumurta ikizleri oluşur. Genetik olarak aynı olmayan dizigot ikizler, dış görünüş olarak da birbirlerinden farklıdır. Çift yumurta ikizlerinin %30'u farklı cinsiyetlerde iken, %70'i aynı cinsiyette olabilir.
5.gün (blastokist) embriyosunda en büyük avantaj çoğul gebeliğin önüne geçmektir. Elbette 5.gün embriyosunda tek yumurta ikizi görülmesi de mümkündür.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Hayır çünkü yumartaya iki tane sperm giremez. Girse bile pek bir şansları yok çünkü kromozom sayısı 46 dan farklı olacağı için düşük durumu gerçekleşir.
Vajinadan anne adayının tüplerine ulaşan sperm hücreleri cinsel ilişkiden yaklaşık 1 – 2 saat sonrasında yumurta hücresini döllemeye başlar. Yumurtadan 23 tane, spermden 23 tane kromozom ile toplamda 46 kromozomlu yeni bir hücre ortaya çıkar.
Milyonlarca spermden ancak birkaç yüz tanesi (nadiren 1000'e ulaşabilir) fallop tüplerine ulaşır. Bir spermin yumurtaya kadar yüzdüğü mesafe 10-15 cm kadardır. Orantı kurulursa bir insanın 200 km yüzmesine eşittir. Hızlı bir sperm bu mesafeyi 5 dakikada alabilir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Çoğul gebelik olarak adlandırılan ikiz gebelik durumu, tüp bebek tedavisinde iki embriyo nakledilen hastalarda görülebilir. İlaveten tek embriyo nakledilmesine rağmen, %1'in altındaki oranlarda da tek embriyo rahim içinde bölünerek tek yumurta ikizi şeklinde çoğul gebelik gelişmesine de neden olabilir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Çift yumurta ikizleri, iki farklı yumurtanın iki farklı spermle döllenmesi sonucu meydana gelirken tek yumurta ikizlerinde tek bir döllenmiş yumurta ve iki ayrı fetüs vardır. İki plasenta-iki kese, bir plasenta-iki kese, bir plasenta-bir kese (daha az karşılaşılır) olan ikiz gebelikler oluşabiliyor.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir.
Yumurtaların döllenmesi için olgun ve yapısal olarak normal olmaları gerekir. Her yumurta döllenmeye müsait değildir. Döllenen her yumurta ise sağlıklı bir embryo haline dönüşmez.
Çift yumurta ikizi ise, çift yumurtayı iki spermin döllemesidir. Bu bebekler farklı görünüş ve genetik koda sahiptir. Genelde cinsiyetleri farklıdır. Tek yumurta ikizleri ise genelde aynı cinsiyette olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri