Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tekil önerme, tek, belli bir varlık hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir. Tekil önermelerde özne terimi ya tek bir varlığın özel ismidir – örneğin “Sokrates Yunanlıdır” -- ya da yine tek bir varlığa işaret eden başka tür bir ifadedir – örneğin “Şu kedi çok sevimli”.
Bu ortak yanlar, bir grup nesne ve olaya özgüyse tikel, tüm nesne ve olaylara özgüyse tümeldir. Demek ki bir tür özellikleriyle tekil olan, başka bir tür özellikleriyle tikel, ve daha başka özellikleriyle de tümeldir. Demek ki tekil, belli koşullarda tikel ve tümel durumuna dönüşebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir. Tekil olumlu: “Ali çalışkandır.” Tekil olumsuz: “Ali çalışkan değildir.”
Tekil veya denetimsiz gözlem: Standart bir tekniğe dayanmayan, aynı şekilde yinelenmesi rastlantılara bağlı olan gözlemdir. Araştırmacı gözlemlediği olaya katılabilir veya katılmayabilir.
1. Tekil isim. Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Öz Türkçe bir sözcük olan tekil, ''tek'' sözcüğünden türetilmiştir. Sadece bir kişiyi ya da bir nesneyi niteleyen isim soylu sözcükler tekil olarak nitelendirilir. Örneğin: Şişe kelimesi tekil, şişeler ise çoğuldur. Biricik, müfret, bir tane kelimeleri ile tekil sözcüğü eş anlamlıdır.
Tekillik ya da tekil nokta, matematikte karmaşık z değişkenine bağlı bir fonksiyonunun analitik olmadığı (fonksiyonun z türünden sonsuz bir kuvvet serisi olarak ifade edilemediği) noktadır. Tekil noktaya istediğimiz yakınlıkta olan noktalarda fonksiyon analitik olabilir. Bu durum izole tekillik olarak adlandırılır.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi. Tikelden tikele giden akıl yürütme yöntemi için kullanılan mantık terimi. Tikel önermelerden tümel bir sonuca ulaşılmasını sağlayan akıl yürütme yöntemi.
Platon'un varlık anlayışı "idealar Kuramı'na dayanır. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır.
Kullanımı yapılan türdeki bütün özneleri kapsayan yargılara tümel önerme denir. Örn. "Tüm insanlar ölümlüdür." Örnekteki önerme tümel bir önermelidir.
Görüleceği üzere varlık felsefesinde iki tür varlık vardır: Reel varlık, ideal varlık.
Tekil isimlere ler-lar ekleri getirilerek çoğul isim yapılır. anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip…
Tekil düşünce kişinin tek olmadığını ve daima kolektif düzenlemelerin varolduğunu, bireyselin kişi olmaktan ayrı bir şey olduğunu ve hiçbir bireyselliğin bağdaşık olamayacağını, ayrışıklıklardan meydana geldiğini anlatmak istemektedir.
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler. Cins adları; hayvan ve bitki adları, nesne adları ve akrabalık adları gibi pek çok ismi kapsamaktadır. Tür adları, özel isimler dışında kalan adları içerisine alır.
Tekil isim:
Tek varlığı belirten ve karşılayan, yapıca tekil olan (topluluk isimleri hariç) kelimelerdir. kendi, ben, çocuk, kalem, defter… Not: Tür adı olan her kelime, o türden tek varlığı anlattığı gibi; biçimce çoğullanmadığı hâlde o türün tümünü ya da bir bölümünü de anlatabilir. Bu durumda da tekil sayılırlar.
Saç birden fazla olduğu için topluluk ismidir.
eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. örneğin şehir kavramı tümel, istanbul tekildir. kavramlar bir önermede kullanılırsa tümel ve tekil olabildiği gibi tikel de olabilirler.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
“Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır. Dilimiz açısından bu iki durumu tespit etmenin en pratik yolu şudur: “-dır.” İle biten önermelerin yüklemleri dağıtılmamış, yani yüklemi tikel olan önermelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri