“Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem ve ihbar tazminatları, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 ...
İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
Diğer taraftan, Kamu İhale Genel Tebliğine göre yaklaşık maliyetin % 40'ı ile % 120'si arasında tek geçerli teklif olması durumunda bu tek geçerli teklif tutarı, aşırı düşük teklif sınır değeri olarak kabul edilmektedir.
Bir başka ifadeyle alternatif teklif, mal alımı ihalesinde aynı isteklinin birden çok teklif sunmasına izin verilmesi hâlinde isteklinin asıl teklifinin yanında sunduğu teklif veya tekliflerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Açık teklif usulü satın alınacak malın ya da hizmetin tahmin edilen bedeli, bütçe kanunu ile saptanan tutarı geçmeyen ihalelerde uygulanan ve isteklilerin bir arada bulunarak açıkça yarışmalarına izin verilen ihale yöntemi olarak özetlenebilir.
Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ancak Kanunda illa üç teklifin tamamlanması gerektiği noktasında bir kural da yoktur.
(5) İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez. (6) Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır.
Mevzuata uygun şekilde yapacağı değerlendirme sonucunda teklifi kabul edebilir. Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler, ihale yapan kurumun bütçesini zorlayabilir ve daha önce belirlenen bütçeden daha fazla maliyet doğurabilir. Bu nedenle, ihale yapan kurum genellikle bütçeyi aşan teklifleri reddeder veya kabul etmez.
Elektronik ihalede hizmet alımında tekliflerin eşit olması halinde. Elektronik eksiltme yapılan ihalelerde ihale üzerinde kalan istekli, teklifi eşit olan istekliler davet edilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından kura çekilerek belirlenir.
İhale, sistemde belirtilen süre sonunda tamamlanacak olup herhangi bir süre uzatımı olmayacaktır. Süre bitiminde en yüksek teklifi veren müşteri, ihaleyi kazanmış olacaktır. Muhammen Bedelin Altında Teklif Verilebilir mi? Muhammen bedelin altında teklif verilememektedir.
Tamamlayıcı artırmada şartları sağlayan bir alıcı çıkar ve ihale bedelini öderse, yine satış aşaması tamamlanmış olur; ancak bu alıcı bedeli ödemezse, artık dördüncü bir artırma yapılmaz ve satış düşer.
İhale konusu malın, hizmetin ya da yapım işinin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite, teknik değer ve süre gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
1- Direkt Giderler
Belirli bir mal veya hizmetin üretime doğrudan doğruya herhangi bir dağıtım anahtarı kullanmadan yüklenebilen giderlerdir.
Sınır değer tespiti ise Kamu İhale Genel Tebliğinin 45. Maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde “yaklaşık maliyetin %120'sinin üzerindeki ve %40'ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması olarak hesaplanmaktadır.
Bu nedenle ihale ilanı yayımlanmış ve ihale süreci devam eden yapım işlerinin yaklaşık maliyetleri güncellenemeyecektir. Ancak, söz konusu ihalelerin iptal edilerek yeniden ihale edilmesi durumunda ihale ilanı öncesinde yaklaşık maliyet güncellenmesi yapılabilecektir.
diğer kişilere açıklanmaz. yaklaşık maliyeti tespit edilir. İdareler, ihale konusu alımın yaklaşık maliyetini dikkate İhale yapılmadan önce idare tarafından, bu yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ihtiyaç konusu malın yaklaşık maliyeti tespit edilir.
Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapım işleri ihalelerinde yaklaşık maliyet, imalat kalemlerinin karsız maliyetlerinin toplamına %25 yüklenici kar ve genel giderler eklenerek hesaplanmaktadır.
▶ Yaklaşık maliyet hesaplaması zorunlu değildir. ❖ Yalnızca parasal limit kapsamında yapılan alımlarda, parasal limitlerin geçilip geçilmediğinin tespiti açısından alımın yaklaşık maliyetinin hesaplanması gerekir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
2023/1 sayılı Kamu İhale Genel Tebliğine göre belirtilen tarih aralığında 4734 22 (d) hükmüne göre yapılabilecek alımların üst limiti 431.810 TL olurken; pazarlık usulü (21-f) ile yapılabilecek alımların üst limiti 1.439.543 TL olarak yeniden belirlendi.
Doğrudan temin alımları, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen formata uygun olarak EKAP'ta duyurulabilecek. Özellikle EKAP veya farklı bir şekilde duyuru yapılması zorunlu tutulmamıştır.
İhale usullerine göre yapılan ihalelerde olduğu gibi, doğrudan temin alımlarında da e-fiyat teklifi verecek gerçek veya tüzel kişilerin EKAP'a kayıtlı olması zorunluluğu getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri