Teknenin tipine bağlı olarak genel olarak iki yöntem mevcuttur. İlki benzin istasyonundan gidip bidonla yakıt almaktadır. Bu daha çok küçük tip teknelerde yapılan bir operasyondur. Bunun dışında ikinci yöntem ise marinaların içersinde deniz yakıtı satan istasyonlara teknenizle yanaşılarak alınan yakıtlardır.
Liman ve havaalanlarından akaryakıt satışına izin veren ihrakiye lisansına sahip dağıtıcılar da bu motorini ortalama 3.85 TL'ye yani yaklaşık 80 Cent'e yatlara satıyor. Motorin, genellikle Aliağa Petrol Rafinerisi'nden özel tankerlerle mühürlenmiş bir şekilde limanlara getirilerek yatlara aktarılıyor.
1) ÖTV'SİZ YAKIT:
Sadece belirli (ve zor) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi vb) ötvsiz yakıt alabilirler. Bürokratik işlemleri ve jurnal/kayıt tutma zorunluluğu ve defter masrafları nedeni ile sadece çok tüketimi olan tekneler tercih eder.
Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Ticari tekne ve yatlar "Özel Tüketim Vergisi" indirilmiş yakıt kullanma hakkına sahiptir. Ancak bunun için ÖTV'siz Yakıt Defterinin çıkartılması gereklidir. Netayat bu konuda danışmanlık ve acentelik hizmeti vermektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yabancı bayraklı özel yatlar, Türkiye'den aldıkları motorin için yurt dışına çıkmak kaydı ile ÖTV ödemiyor ve vergisiz mazotu Türk vatandaşları ile çiftçisinden daha ucuza alıyor. Litresi 37.86 lira olan mazota ÖTV'siz 30 lira ödüyor.
2. KİMLER SIFIR ÖTV İLE DENİZ YAKITI SATABİLİR? ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesinin bağlı olduğu yer vergi dairesi başkanlığı tarafından verilen dağıtım izin belgesini haiz olan dağıtıcılar, sıfır ÖTV ile deniz yakıtı satışı yapabilirler.
20 HP 1 saatte 1 galon dizel yakıt kullanır. 40 HP 1 saatte 2 galon dizel yakıt kullanır.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak. Bunun yerine harç alınacak. Daha önce yaş ve beygir gücüne göre alınan motorlu taşıt vergisi, yeni sistemde uzunluğa göre hesaplanacak.
Düzenleme öncesi litre başına benzinde 2,52 TL ve motorinde 2,05 TL olarak uygulanan ÖTV, düzenlemenin ardından hem benzinde hem de motorinde 5 TL artırıldı. Bu değişiklikle beraber motorinin litresi üzerinden alınan toplam ÖTV miktarı 7,05 TL'ye yükseldi.
Türkiye'de yat vergisi adı altında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamında alınan vergiler 2009 yılında yapılan bir düzenleme ile kaldırılmıştır.
Mega yata 25 tankerle 700 bin litre yakıt yüklendi.
Bodrum'a gelen 'Blue' adlı mega yata 25 tankerle 700 bin litre yakıt yüklendi - 24.08.2023, Sputnik Türkiye. Politika, uluslararası ilişkiler, bilim, magazin, tarih, sanat gibi farklı alanlarda hazırlanan fotoğraf galerisi, video galerisi, infografik, hareketli grafik ve karikatürler.
Heavy Fuel Oil (HFO)
Heavy Fuel Oil (HFO), deniz taşımacılığı endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan fuel oil türüdür. Yüksek viskoziteye sahiptir ve tutuşturulması zordur. HFO, hava kirliliğine önemli bir katkıda bulunan yüksek kükürt içeriğine sahiptir.
Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogaz da ise 5,77 lira ÖTV alınacak.
Benzindeki Vergi Oranı 2022
Yüzde %18 KDV oranında kurşunsuz benzinin 95 oktan olan vergi oranı ortalama 4.12 TL olarak belirlendi. Ayrıca benzinin vergisiz fiyatı ülkemizde sürekli değişse de ortalama 15.12 TL'dir. KDV oranları benzin pompa fiyatlarına 2022 yılı boyunca yansıyacak.
12 metre civarında 135 beygir ile ekonomik seyirde giden bir tekne dış etkenlere bağlı kalmaksızın 1 saatte yaklaşık 70 ile 80 tl arası değerinde yakıt harcar bugünün parası ile (6 Eylül 2020) Tekne yakıt fiyatları hakkındaki yazı için tıklayın.
Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir.
20 HP 1 saatte 1 galon dizel yakıt kullanır. 40 HP 1 saatte 2 galon dizel yakıt kullanır.
Transit yakıt, gerek yurt-dışından teslim edilen gerekse yurtiçinde özel antrepolardan alınan ve serbest dolaşıma girmemiş yakıt olarak tarif edilir. Bu tarif Gümrük Yönetmeliğinin 476 ila 481 inci maddelerinde açıklanmış olup söz konusu düzenleme kabaca millileştirilmemiş yakıtı tanımlamaktadır.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 37,56 şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri