Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır. Tekniker uzmanlık konusunda gelişmiş orta kademeli yönetici olarak tanımlanmaktadır.
Teknisyen ile tekniker genellikle karıştırılır. Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
Tekniker kadrosunda çalışan bir devlet memuru unvan değişikliği sınavına tabi olmadan teknisyen kadrosuna atanamaz.
Teknisyenler, teknik cihazların bakım ve onarımını yaparlar, teknik sorunları çözerler, test ve ölçüm işlemlerini gerçekleştirirler. Ayrıca, teknik belgeleri hazırlayabilir, teknik danışmanlık hizmeti verebilirler. Maaşı Nedir? Teknisyenlerin maaşları, çalıştıkları sektöre ve deneyimlerine göre değişebilir.
Tekniker, genel bir tanıma sahip olmasa ve uygulama alanı epeyce geniş olsa da kendinden üst kademede bulunan kişilerin direktifinde işlerin teknik kısımlarıyla ilgilenen meslek grubuna üye olan kişilere verilen isim olarak açıklanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Tekniker Ne Kadar Maaş Alır? Tekniker olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tekniker maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.300 TL civarındadır.
Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır.
Üniversite eğitimini tamamlamamış ancak meslek liselerinin elektrik ya da makine bölümlerinden mezun olmuş ya da yıllardan beri teknik kadrolarda çalışarak kendisini yetiştirmiş teknikerler de yönetici olabilirler.
Kamuya ve Özele alım yapan kurumların yaptıkları açıklamalara göre 2023 yılı tekniker maaşları merak edilen konular arasında yer almakta. Kamuda hizmet ve dereceye gire hizmet veren tekniker adayları ortalama olarak 12.200 TL Maaş almaktadır.
Bir başka şekilde söyleyecek olursak; ben memur olarak çalışırken başka bir bakanlıktaki örneğin tekniker unvanlı kadroya atanabilir miyim? Bu sorunun cevabı ne yazıkki olumlu değildir. Memur olarak çalışanların örneğin başka bir kurumdaki teknisyen, tekniker veya mühendis kadrosuna naklen atanması mümkün değildir.
Bu itibarla, Başkanlığınızda tekniker olarak görev yapan personelin çözümleyici kadrosuna görevde yükselme sınavı sonucuna göre atanabileceği değerlendirilmektedir.
EMO - MAHKEME: TEKNİSYEN, MÜHENDİSİN AMİRİ OLAMAZ (MEMURLAR.NET)
Bu düzenlemelere göre; Teknik Hizmetleri Sınıfında "Tekniker" unvanında iken Genel İdare Hizmetler Sınıfında "Şef" unvanına geçtiğinizden dolayı eğitim durumunuza göre "Yükseköğretim görenler" bölümünden, 3 ve 4 üncü derecelerde ek göstergeler ile yan ödeme puanınız ve özel hizmet tazminat oranınız da düşecektir.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
Tekniker Nasıl Olunur? Tekniker olmak için öncelikle iki yıllık ön lisans programından mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra “Tekniker nasıl olunur?” sorusuna kişide olması gereken beceriler eklenir. Tekniker olmak; teknik bilgi, problem çözme ve kişiler arası becerilerin bir kombinasyonunu gerektirir.
Teknisyen meslek lisesi veya dengi lise mezunları teknisyen unvanını alırlar. Tekniker ise Meslek yüksekokulu 2 yıllık mezun olması şartı bulunmaktadır.
GÖREV ve SORUMLULUKLARI
* İnşaat, imar, makine, elektrik, elektronik, maden, tıp ve diğer meslek dallarında ilgili mühendis, diğer yetkili ve sorumluların direktifi ve gözetimi altında meslekleriyle ilgili teknik görevleri yapmak.
Teknikerlik; teknik bir alanda çalışan, genellikle teknik çözümler üreten ve teknik cihazların veya sistemlerin bakımını yapmakla sorumlu olan bir meslek grubudur.
3795 sayılı Kanun ve 3418 sayılı Kanun dikkate alındığında tekniker ile mühendis unvanı farklı unvanlar olup aralarında alt unvan üst unvan ilişkisi bulunmamaktadır.
Meslek Yüksekokullarının teknik programlarından mezun öğrencilere tekniker, sosyal programlarından mezun olanlara ise meslek elemanı ünvanı verilmektedir.
Türkiye'de teknikerlik
Türkiye'de teknikerler İşin teknik kısmıyla ilgilenen Gri yakalı elemanlardır. Proje ofislerinde,Mühendislik Mimarlık firmalarında,fabrikalarda,sağlık sektöründe ve diğer iş kollarında çalışabilmektedirler.
Meslek yüksekokulu, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. İki yıl süreli eğitim verilmektedir. Mezun olma hakkı kazanan öğrencilere, bağlı bulunduğu üniversiteden ön lisans derecesinde diploma verilir.
Açık ya da örgün fark etmez. Tekniker unvanı verilen her bölümü okuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri