Defne ağacı ilk olarak saksıda bitki formunda yetiştirilen bir bitkidir. Bunun dışında direkt olarak toprağa dikmeniz de mümkündür. Bu ağaç Akdeniz iklimi olan her bölgede yetişir. Ülkemizde Güney Marmara, Akdeniz , Ege bölgesinde iç Anadolu ,Karadeniz bölgelerinde kendine yetişme alanı bulmaktadır.
Doğal ortamda defne ağaçlarının yaprakları birçok sektörde kullanılıyor. Toros Dağları'nda yetişen ve yaprağı yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımında kullanılan defne ağacının, Türkiye'deki üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Mersin'deki yetişme alanları genişletilecek.
Antik dönemde Akdeniz'de bütün kıyı şeridinde görülen ve Akdeniz elementi olan defnenin ana yayılış alanı Akdeniz Havzası ve Küçük Asya'dır. Defne, Türkiye başta olmak üzere Cezayir, Belçika, Fransa, Yunanistan, Meksika, Fas, Portekiz, İspanya ve Kanarya Adaları gibi ülkelerde de yayılış göstermektedir.
Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir.
Yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de tüketilen Akdeniz defnesi güvenli ve zehirsiz bir türdür. Ancak defne olarak bilinen diğer bitki türleri ile karıştırılma ihtimali vardır. Çit olarak kullanılan ve kiraz defnesi denilen bitki türünün zehirli olma tehlikesi bulunur.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
10 metreye kadar boylanabilen, çok hızlı gelişme göstermeyen bitkilerdir. Kışın hafif don olayları görülen iklime sahip yerler defne yetiştirmeye uygundur. En fazla -12 derece soğuğa kısmi zararlarla dayanabilir.
Kurak olan bölgelerde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kurak olan bölgelerde yetiştirilirken güneş ışığını alması konusuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Sıcağı seven bir bitki olduğu için güneş ışığını almayı da çok sevmektedir. Bu nedenle güneşli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Defne ağacı kaç yılda yetişir? Defne ağacı yılda ortalama 50 cm boy atıyor. İlk yıl itibarıyla yaprakları toplanabilen ağacın, ekonomik verim sunması ise 3-4 yılı buluyor.
Ülkemizin kuzeyinde elverişli iklim şartlarından dolayı Karadeniz kıyıları boyunca yetişme ortamı bulan defne, bu iklimin etkilerinin hissedildiği Çoruh, Harşit, Melet, Yeşilırmak Kızılırmak, Filyos, Sakarya gibi vadiler boyunca iç kısımlara sokulur. Karadeniz ardı tektonik depresyonlarda da yetişir.
Burada yaşayan halk, Harbiye'nin meşhur şelalelerine "Daphne'nin Gözyaşları" adını vermiştir. Üstelik bu şelaleler defne ağaçları arasından akmaktadır. Bu hikayeyi bilmeden, bu ürünün neden değerli olduğunu anlatamazdım. İşte Hatay'ın en önemli simgesi " Defne"nin değeri ve şifası eşsiz yağını çıkardık.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Defne ağacının bakımı oldukça kolaydır fakat -12 derecenin altındaki soğuğa dayanıklı olmadığından soğuk ortamda yetiştirilemez. Hava akımlarından koruyup iyi bakıldığında uzun yıllar aynı güzelliği taşıyacaktır.
İlkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür.
Defne ağacı fidanı, genellikle ilkbahar aylarında, Mart ve Nisan gibi veya sonbaharda, Eylül ve Ekim gibi dikilir. İlkbahar, kök gelişimini teşvik etmek için idealdir, ancak sonbahar da özellikle kışın hafif geçtiği bölgelerde uygun bir zamandır.
Defne ağacı geçirgen, kireçli, humuslu toprağı sever. İyi bir toprakta uzun yıllar yaşamını sürdürebilir. Defne ağacının kaliteli olarak yetişmesinde ilk unsur, yüksek ve uzun süren sıcaklık ve güneş etkisidir. Her canlı gibi, defne ağacı da bol sulama ile hızlı ve etkili şekilde büyüme gösterir.
Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir.
Her mevsim yeşil yaprağı ile dikkat çeken defne yaprağı ağacı, yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir.
Defne fidanı 2 metre boylanabilir. Dibi kurudukça normal bir şekilde sulayınız. Suyun fazla olmasının bir sakıncası olmaz. Defne fidanının alt yapraklarını her sene budamanız gerekir.
Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır. Günün Önemli Manşetlerini Kaçırmayın!
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri