Tekrar Güdüleme: Dersin sonunda öğrencilere sonraki öğrenmeleri için istek uyandırılır. Güdülemedeki temel amaç sonraki öğrenmeler için ilginin devamlılığını sağlamaktır.
2)Tekrar Güdüleme: Gelecek ders hakkında bilgilendirmedir. 3)Değerlendirme: Eksikleri değerlendirme bölümüdür.
2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur. Öğretmen bu derste öğrenilecek davranışların ya da becerilerin bir sonraki derste ve hayatta nasıl işe yarayacağını ortaya koyar.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
İlgili 31 soru bulundu
a) Plân; Öğretim yılının başında hazırlanır. Özel eğitime ihtiyacı olanlar için yapılacak plânlamada, öğrenci ihtiyaçlarının saptanması için belirli bir süre ayrılmalı ve bu süre plânda gösterilmelidir. b) Ders işlenirken hazırlanan plânda yer alan başlıklar dikkate alınır.
2017'de kaldırılan günlük planlar EYLÜL 2022, 2779-EK sayılı tebliğler dergisinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararı ile tekrar zorunlu hale ''Ders Planı'' olarak getirilmiştir. Buna göre ilkokul, ortaokul, lise ve okul öncesi kurumlarında ders planı hazırlamak öğretmenin görevidir ve zorunludur.
Güdüleme; bireylerin, kapasitelerini en üst noktasına kadar kullanmalarını sağlamak ya da bireyleri, mevcut kapasitelerini kullanmaktan alıkoyan engelleri ortadan kaldırmak demektir. Sınıf yönetiminin dört temel boyutundan biri de güdüleme ve pekiştirme yeterliliğidir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Güdülenme otomobili harekete geçiren motora ve yön veren ön tekerleğe benzetilebilir. Enerji ve yön güdülenme kavramının her durumda tekrarlanan temel özellikleridir. Güdülenme davranışlarımıza enerji ve yön veren ihtiyaçlar, değerler, tutumlar, umutlar , ödüller gibi diğer etkileri de içerir.
Güdülenme, öğrenci ve öğretmen eksenli bir kavramdır.öğrencileri güdülemek için, öğretmenin kiĢisel olarak eğitim etkinliklerine istek ve coĢku ile katılması gerekir. Öğretmen eğitime verdiği önemi ve eğitim etkinliklerine gösterdiği özeni, tutum ve davranıĢları ile yansıtmalıdır.
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
GÜDÜLEME SÜRECİ
Güdülemenin bir süreç olduğu düşünülmektedir. Bu süreçte sırasıyla, ihtiyaç, uyarılma, davranış ve tatmin olmak üzere dört aşama bulunmaktadır. Güdüleme sürecinin ilk aşamasını ihtiyaçlar oluşturmaktadır.
Güdüleme süreci kişinin ihtiyaçlarını belirlemekle başlar. Bu ihtiyaçlar kişinin herhangi bir zamanda eksikliğini hissettiği psikolojik, sosyal ihtiyaçlar olabilir. Davranış tetiklenir ve kişi kendisine bir takım hedefler (fizyolojik veya psikolojik) koyar. Hedefe yönelik davranışlarda bulunulur.
Birincil Güdüler: Bu güdüler öğrenilmemiş ve fizyolojik temelli güdülerdir. Yeme, içme, nefes alma, cinsellik. İkincil Güdüler:Öğrenme yoluyla sonradan kazanılan ve yalnızca insana özgü olan güdülerdir.
Birincil güdüler de denir. Açlık, susuzluk,cinsellik fizyolojik güdülere örnek verilebilir. Sosyal Güdü: Sonradan öğrenilen, başka bireylerle ilgili olan , kendini gerçekleştirebilmeyi sağlayan güdülerdir. Başarı , güvenlik, beğenilme, ait olma gibi unsurlar sosyal güdülere örnek olarak verilebilir.
Eğitimde motivasyon ya da güdülenme, öğrencinin öğrenim göreceği konuya istekli olmasıdır. Yani, öğrenci konuyu öğrenmeye hazır ise motive olmuş anlamına gelir. Temel anlamı harekete geçmek olan güdülenme, eğitim alanında çoğunlukla öğretmen tarafından sağlanır.
Güdüleme temelde bireyin davranışlarıyla ilgilidir. İngilizce ve Fransızca ”motive” kelimesinden türetilen motive teriminin Türkçe karşılığı güdü bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güç demektir.
Sürekli güdüler ise belirli bir duruma özgü olmayıp davranışlarımıza süreklilik kazandıran güdülerdir. Yabancı dil öğrenmeyi seven bu nedenle üçüncü dilini öğrenmek için çalışmak sürekli güdülere örnektir. Durumluk güdülere karşın sürekli güdüler davranışlarımızın daha uzun süreli olmasını sağlarlar.
l.GÜdÜlenmiş davranış amaca yönelik ve seçicidir. 2.GÜdülenmiş davranışta organizma mutlaka harekete geçer. 3.GÜdÜlenmiş davranış yorucudur. 4.GÜdÜlenmiş davranış enerji verir; etkin, azimli ve inatçıdır.
Öğrenme Güdüsü: Merakımızı tatmin etme arzusu.
etkinlikleri içeren öğretmenin o gün yapacağı çalışmalara düzenli bir şekilde yer verdiği çerçeve bir plandır. (2) Okul öncesi öğretmenleri, günlük eğitim akışlarını okul öncesi eğitim programına uygun olarak hazırlar.
3-Okul yönetimi, zümre öğretmenleri, şube öğretmenleri ve diğer ders öğretmenlerinin ortak katkılarıyla yıllık plan ve ders planlarının hazırlanması ve iş birliğinin sağlanması için gerekli planlamayı ve görevlendirmeleri yapar.
Yönetmelikte "öğretmenler günlük plan yapar" diye bir ibare bulunmamaktadır. Ancak kılavuz kitabı olmayan derslerden günlük plan yapmak zorundadır. 2022 yılında kılavuz kitap uygulaması kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri