Kızartma tenceresinde sıvı yağı ısıtın. Yağ ısınınca tencerenin içine bir avuç doğranmış pancar atın. Pancarı yağa attıktan sonra hemen karıştırmayın. Biraz kızardıktan sonra karıştırın.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
İlk olarak pancarlar haşlanıp rendelenir. Diğer tarafta bol yağda doğranmış kuru soğan ve pancarların taze sap kısmı kavrulur. Rendelenmiş pancar ve tuz ilave edilerek biraz daha kavrulur. Yeteri kadar kavrulan pancarlar uygun bir tabağa alınır.
Kırmızı Pancarın Zararları
Fazla tüketilmesi toksik etkilere ve zararlı sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle karaciğerde problemlere neden olabilmektedir. Fakat özellikle ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan ve böbreklerinde taş olan kişilerin kırmızı pancar tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Pancar posalı bir sebze olduğu için gaz yapmaz. Hatta hiçbir gaz olmaması için de pancarın mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Yağ ısınınca tencerenin içine bir avuç doğranmış pancar atın. Pancarı yağa attıktan sonra hemen karıştırmayın. Biraz kızardıktan sonra karıştırın. Kızaran pancarları kevgir ile yağın içinden çıkarın, tuzunu serpin.
Soğanı tavada pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra rendelediğimiz pancarları üzerine koyup 2-3 dakika kavuralım. Daha sonra tuz ve sarımsağı ekleyip biraz daha kavuralım. En son suyumuzu ekleyerek kapağını kapatıp altını kısalım. Suyunu çektikten sonra afiyet olsun.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir.
Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz. Ardından pancarları tencereye aktarıp üzerine soğuk su ilave edin. Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır.
Peki, pancar yaprağı ne yapılır, nasıl tüketilir? Pancar yaprağı genellikle salatalara eklenerek çiğ olarak tüketilir. Ayrıca kavurması ve sarması yapılabilir. Taze yufka varsa böreği bile hazırlanabilir.
Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından pancarları ilave edip 2-3 dakika kavurun.
Soyduktan sonra pancar köklerini küçük küpler halinde doğrayalım taze saplarını ve taze yapraklarında ayrı ayrı doğrayalım. Sonra tavanın içine zeytinyağını koyup soğan ve sarımsakları da koyup biraz kavuralım. Sonra pancarları koyup pancarlar biraz yumuşayana kadar kavuralım tavanızın kapağı varsa kapata bilirsiniz.
Hazırladığınız pancarları 150-200 derecede ısıttığınız fırına koyun ve 50-60 dakika pişirin. Pancarları sık sık kontrol edin.
-Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir.
Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılarak tüketilir.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri