Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir. Diş teli tedavileri uzun soluklu işlemlerden oluşmaktadır. Tedavi yöntemlerine göre de bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Bazı özel durumlarda ömür boyu kullanım gerekli olsa da, sabitleyici diş tellerinin ağızda kalma süresi ortalama 5 yıl gibi bir süreyi kapsamaktadır. Uzun süreli diş teli kullanımının gerekli olduğu hallerde, ortodontistler tarafından hastaya, sebepleri ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Tek Bir Diş İçin Tel Takılır mı? Ortodonti tedavilerinde genel olarak tüm dişlere tedavi uygulanabilmektedir. Alt veya üst dişlere de uygulanabilir. Hatta tek dişe bile ortodontik tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri