DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş teli takılıyken yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelebilir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveler diş teli takılı olduğu sürece yenilebilir.
Diş teli takıldıktan kısa bir süre sonra yemek yenilebilir. Ancak diş teline zarar verebileceği için sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte diş teli takıldıktan hemen sonra dondurma, baharatlı yiyecekler ve biftek gibi besinler tüketilmemelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Diş teli takılma işlemi dişlere takılan tele bağlı olarak 1 veya 2 seansta yapılmaktadır. Tek seansta yapılan tel takma işlemi 1 veya 2 saat kadar sürebilmektedir. Diş teli takıldıktan sonra hastalar genellikle bir ağrı hissedebilir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Diş Teli En Kısa Ne Zaman Çıkar? Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Rahatlıkla yenilebilecek yiyecekler:
*Çok sert olmayan tüm meyveler. *Ekmek, kek gibi gıdalar.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir. Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Diş teli kullanan kişiler alkollü içecek tüketmek istedikleri zaman içeriğinde asit bulunmayan ürünler tercih etmelidir. Asitli olmayan alkollü içeceklerin diş tellerine zararı çok azdır. Alkol tüketilebilir denilse de her gün içmemek, ara ara tüketilmesi önerilmektedir.
Diş Teli Tedavisi Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler. Tedavi sırasında bazı yiyecekler braketlerin kopmasına ve de kırılmasına neden olmaktadır. Asitli içecekler ise midede zarara neden olarak braket yapıştırıcısının işlevini azaltmaktadır.
Braketler ve diş telleri bilinenin aksine herhangi bir şekilde diş çürüğüne neden olmaz. Bu ortodonti tedavisi alacak hastaların en çok merak ettiği konulardan biri olarak bilinmektedir. Ağız sağlığına dikkat edilmediği takdirde teller ağız içerisinde uzun süre kaldığı için diş çürüğüne yol açabilir.
Sabit ortodontik tedavi dişlerimin rengini değiştirir mi/ sarartır mı? Dişlerde görülen renk değişikliklerinin ana unsuru ağız temizliğine gereken önemin verilmemesi ve çay, sigara, kahve, şarap vb. alışkanlıklardır. Sabit ortodonti tedavileri diş renginin değişmesine etki etmez.
Görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR için diş tellerini çıkartmaya gerek yoktur. Görüntünün teşhis için önemli olduğu ve tellerin o bölgenin görüntüsünü bozduğu durumlarda diştelleri çıkartılabilmektedir. Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 13.000 TL ile 19.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 8000 TL ile 12.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli fiyatları günümüzde 20.000-40.000 TL arasında değişir (Türk Dişhekimleri Birliği 2022 yılı fiyat tarifesi esas alınmıştır).
Diş telleri, telin elastik deformasyonundan faydalanarak dişlere kuvvet uygular ve diş hareketini sağlar. Diş teli tedavisi genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-5 haftada bir kontrolleri yapılır. Diş tellerinin avantajı, dişlerin yapısını bozmadan ve geri dönülmez işlemler uygulanmadan diş yapısının düzeltilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri