Alerjik hastalıklardan özellikle alerjik rinit ve gıda alerjileri ile gıda intoleransının, yorgunluk ve depresyonu tetiklediği bilinen bir gerçektir. Metal alerjisine bağlı olarak oluşan kronik yorgunluk, son zamanlarda giderek artmaktadır.
Alerjik rinitin kardinal semptomları hapşırma, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı'dır. Bununla birlikte hastalarda gözde sulanma ve kaşıntı, uyku ve konsantrasyon bozukluğu, post nazal akıntı, öksürük, sık boğaz temizleme, baş ağrısı, halsizlik ve koku kaybı gibi şikayetlerde görülebilir.
Mevsimsel alerjiler çocuklarda uyku kalitesini belirgin şekilde etkiliyor. Buna bağlı olarak yeterince uyumamış çocuklarda baş ağrısı, huzursuzluk, beslenme problemleri, dikkat toplayamama, sinirlilik, yorgunluk hissi, öğrenme güçlüğü, astıma bağlı egzersiz kapasitesinde azalma gibi durumlar da ortaya çıkıyor.
Salgılanan histamin burun akıntısı, kaşıntı, göz yaşarması ve kızarıklığı gibi semptomlara sebep olur. Kişide sinüzit, yorgunluk, göz altında morluk görülebilir. Aşırı reaksiyon gösteren kişilerde bahar alerjisi, astımı tetikleyebilir.
Baharın gelmesiyle birlikte havadaki artan polenler; gözlerde kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtilerin yanı sıra hapşırma, burun akıntısı, öksürük gibi semptomlara neden olur. Sinüzit varsa baş ağrısı, yorgunluk, yüzde şişlik görülebilir.
İlgili 32 soru bulundu
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri ise burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, sulanma, damakta kaşıntı, nefes darlığı, göğüsde tutukluk hissi, kuru öksürük gibi rahatsızlıklardır.
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir.
Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Bahar yorgunluğu özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir.
Alerjik reaksiyonlar bazen, yorgunluğa, baş ağrısına ve hatta depresyona neden olabilir; alerji ve kronik yorgunluk birlikte görülebilir. Alerjik hastalıklardan özellikle alerjik rinit ve gıda alerjileri ile gıda intoleransının, yorgunluk ve depresyonu tetiklediği bilinen bir gerçektir.
Kontrolsüz astım geceleri insanları etkileyebilir ve rahatsız uykudan yorgunluğa neden olabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjik hastalıklar normalde insan vücuduna zarar vermeyen maddelere karşı bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesiyle oluşmaktadır. Alerjiye genellikle ağaç ve çiçek polenleri, ev tozları, hayvan tüyleri gibi organik maddeler neden olmaktadır.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Polen alerjisi ilerlerse ne olur? Polen alerjisinin tedavisinin yapılmaması ve ilerlemesi durumunda belirtileri şiddetlenir ve sinüzit, astım ve otit gibi hastalıkların oluşmasına neden olur.
İlerleyen alerjik rahatsızlıkların astıma sebep olabileceğine işaret eden Hysi, 'Sadece burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı şikayetleriyle başlayan rahatsızlıklar tedavi edilmezse, nefes darlığı ve hırıltı şikayetleri de baş göstererek astıma çevirebiliyor.
Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ile göz yaşarması gibi belirtiler günümüzde ilaç tedavisiyle hafifletilebilir ve bu sayede kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilir. İlaç tedavisine en az 3-4 ay boyunca devam edilmelidir.
Saman nezlesi gibi uzun süre devam eden alerjiler ayrıca kronik sinüs problemleri, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, işitme kaybı, baş dönmesi, kronik öksürük ve astım gibi semptomlara da neden olabilir. Mide ve deri döküntüleri, kronik baş ağrısı ve yorgunluk gibi yan etkiler görülebilir.
Antihistaminikler ilaçlar: Sıvı ya da burun spreyi şeklinde bulunan bu ilaçlar burun ve gözlerdeki kaşıntının azalmasını sağlar. Bunun yanında burun akıntısını azaltır. Dekonjestanlar: Polen alerjisinin sebep olduğu burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Burun spreyi, damla ya da sıvı şeklinde bulunabilir.
Bahar alerjisi tedavisinde; antihistamin, kortizon ve antilökotrien gibi ilaçlar kullanılır. Alerji ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için doktorunuza danışmadan polen alerjisi ilacı kullanmayın. Polen alerjisi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem immünoterapi tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri