Yani cevapsız arama ya da mesaj varsa ve okunmamışsa bu mavi bildirim ışığı yanar.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Bu özelliği Android telefonunuzda veya tabletinizde bulmak için, Ayarlar> Ekran'a gidin . Gece Işığı veya Mavi Işık filtresi için bir seçenek arayın. Bulursanız, filtreyi açmak için üzerine dokunun. Bazı Android cihazlarda iPhone'da olduğu gibi kısa yollarla ışık ayarı ve gün batımı ayarlarını yapabilirsiniz.
Mavi Işık Filtresi, cihazınızın ekranının yaydığı mavi ışığın miktarını sınırlandırıp cihaz kullanımında oluşabilecek göz yorgunluğunu azaltmayı sağlayan bir özelliktir.
İlgili 18 soru bulundu
Bilgisayarınızda Ayarlar > Sistem > Ekran > Gece Işığı bölümünden ister elle mavi ışık filtresini açabilirsiniz, isterseniz de belirli bir saatte ya da konumunuza göre günbatımında mavi ışık filtresinin devreye girmesini, gündoğumunda ise devre dışı kalmasını ayarlayabilirsiniz.
Faydalı ve zararlı çeşidi bulunan mavi ışık, ekran ışığı olarak da isimlendiriliyor. Güneş ışık dalgalarında bulunduğu bilinen faydalı mavi ışık sayesinde dikkat bozukluklarının önüne geçiliyor. Dalga boyu kısalığından dolayı yüksek enerji veren zararlı mavi ışık ise göz sağlığına zarar veriyor.
Mavi ışık dalga boyları her yerdedir ve yapısı itibariyle bizi çevreler. Diğer yandan gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni de güneşten gelen mavi ışıklardır. Bu durumda dalga boyları hava molekülleri ile çarpışır, bu da mavi ışığın dağılmasına ve gökyüzünü mavi olarak işlememize neden olur.
Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
Mavi ışık koruyucu gözlükler, spesifik bir segmentin veya ışık dalga boyu aralığının iletimini engelleyerek mavi ışığı filtreler. Filtrelemeye ek olarak uyku düzeni ve genel sağlığı etkileyen ritim döngüsünün bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
Mavi Ekran Hatalarını tetikleyen çeşitli sebepler vardır: Windows Güncellemenin sebep olduklarına benzer Windows paketleri. Yeni eklenen donanımlarla bilgisayar arasındaki uyumsuzluk ya da donanımın kendisindeki hatalar. Yüklenen yazılımlarla sistem arasındaki uyumsuzluk sorunu.
Mavi Ekran hatasından önce bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz bilgisayarınızı kapatın, donanımı kaldırın ve yeniden başlatmayı deneyin. Yeniden başlatma konusunda sorun yaşıyorsanız, bilgisayarınızı güvenli modda başlatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Windows'da bilgisayarınızı güvenli modda başlatma.
Mavi ekran hatası (BSOD) genellikle bilgisayarınız sistem ayarları hataları, arızalı donanım, yazılım veya donanım yazılımı sorunları, arızalı sürücü veya ağ hatası gibi kritik hatalar yaşadığında görüntülenir ve sonuç olarak artık güvenli bir biçimde çalışamaz.
Mavi Işığın Zararları
Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur. İlerleyen yaşlarda katarakt riskini arttırır.
Rüyada mavi ışık görmek kişinin günlük hayatında çabalarının sonuç vereceğine işaret eder. Rüya mavi ışık görmek kişinin huzurlu hayata kavuşacağı anlamına gelen bir rüyadır.
Ayarlar -> Ekran -> Mavi Işık Filtresi
Mavi ışık filtresi, üreticinize bağlı olarak gece modu, okuma modu, göz bakımı ya da farklı bir şekilde isimlendirilmiş olabilir.
Uyku düzenini tersine çeviren ve insan doğasını alt üst eden mavi ışık, yorgunluk ve huzursuzluk sorunlarına yol açar. Gözleri çok etkileyen mavi ışık, göz kuruluğuna yol açar. Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir.
Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Bilimsel çalışmalara göre mavi ışık vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritmimizi düzene sokuyor. Gündüz aldığımız mavi ışık melatonin salınımını bastırarak uyuma/uyanma durumumuzu ayarlayarak faydalı oluyor.
Mavi ışık kısmı gün ışığında nispeten yüksekken gece önemli ölçüde azalır. Dışarısı parlak olduğunda vücut "mutluluk hormonlarından" biri olarak bilinen serotonini ve bir stres hormonu olan kortizolü salgılar. Bunların her ikisi bizi uyanık ve aktif hissettirir.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
Dijital ekrandan yansıyan mavi ışık sirkadiyen ritminizi ve uyku döngünüzü bozarak dinlenmeniz gereken zamanda beyninize uyanık kalma sinyali gönderiyor. Gecede 2 saat mavi ışığa maruz kalmak bile uyku hormonu olarak bilinen melatonin salgılanmasını yavaşlatıyor ve hatta durduruyor.
Doğal olarak güneşten, yapay aydınlatma ve dijital cihazlar olan telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, birer mavi ışık kaynağıdır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler. Uzmanlar fazla maruz kalınan mavi ışığı göz hasarı ile ilişkilendirir.
Anti-Refle Cam Nasıl Anlaşılır? Bir camın yansıma önleyici özelliğe sahip olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ışığa tutmaktır. Cam ışığa tutulduğunda zayıf yansımalar gözlemleniyorsa, yansıma ışığın renginde değil yeşil, mavi, mor ya da kırmızı renkteyse anti-refle özelliğine sahiptir.
Mavi ışık ve uyku düzeni
Araştırma sonuçlarına göre mavi ışık, melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla etkiliyor. Mavi ışığın kısa dalga boyu, vücut bu tür ışıklara daha duyarlı olduğundan melatonin üretiminin azalmasına sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri