2. Sınıf Noter Maaşı 2.Sınıf noterliklerin aylık ortalama 50 bin Lira kazancı vardır ancak bu paranın maaş ödemeleri hariç neredeyse tamamı devlete aktarılmaktadır.
olmayan maaştır. noterler maaş ile çalışmazlar. yaptıkları işlerden aldıkları ücret serbest meslek kazancı olarak kendilerine kalır. bu kazançtan vergilerini öderler. bürolarının kirasını ve çalışanlarının maaşlarını öderler.
Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, çalıştıkları noterlik bürosunun büyüklüğüne, noterin deneyimine ve çalıştığı şehre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir.
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
İlgili 38 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Noterlik dairesi personeli, noterin emri altında bulunan işe yeter sayıdaki katip ve hizmetliden meydana gelir. En az iki katip bulunan noterliklerde, bunlardan biri başkatiplik görevini yapar. Başkatip noterlik dairesi personelinin şefidir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Noterler hafta içi her gün saat 09:00'da mesaiye başlıyor ve akşam 17:00'a kadar hizmet veriyorlar. Noterler 12:30 - 13:30 saatleri arasında öğle molası vermektedir.
1512 sayılı Noterlik Kanununun 56.maddesinde, Noterlerin 65 yaşını tamamladıklarında yaş haddine tabi tutulacakları, yaşın hesabında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin kıyasen uygulanacağı hükme bağlanmıştır. 5434 sayılı T.C.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Noterler, güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek adına yapılan işlemleri kanunlara uygun olarak belgelendiren kişilerdir. Özellikle resmi işlemlerde bulunmak zorunda olduklarından önemli bir meslek grubudur. Noterlik resmi bir kurum olup, sadece resmi gün ve saatlerde çalışır, ancak serbest meslekten sayılır.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak, verilmişse tek tip elbise giyilir. Görevliler bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşamazlar. c) (Y.K.nun 23.10.2013 tarihli ve 87 sayılı kararıyla eklendi) Ancak bazı hiz- metler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
Noterler üç sınıfa ayrılır. İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
Başkatip olmak için Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki alanda sertifika programlarına katılarak iş bulma şansını arttırmak mümkündür. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri