Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Telefonunuzu şarj ederken kullanmak zararlıdır. Pilin sıcaklığı arttıkça, kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve pili daha hızlı tüketirsiniz. Bunun yerine şarj işleminin tamamlanmasını bekleyebilir veya telefonunuzu şarj ederken kullanmaktan kaçınarak pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Telefonu şarj ederken kullanmak ya da geceleri şarja takmak konusunda birçok kez uyarı alsanız da artık yeni nesil telefonlar bu tür durumlar göz önünde bulunduğu için tasarlandığı için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.
Buna karşılık, aygıtınızı uzun bir süre boyunca tam şarjla sakladığınızda da pil kapasitesinde azalma olabilir ve bu durum pil ömrünü kısaltabilir. Gereksiz pil kullanımını önlemek için aygıtı kapatın.
Megapat. Bir seferlikten çok büyük bir sorun ortaya çıkmaz ancak telefonu şarjdayken kullanmak pilin ömrünü kısaltır.
İlgili 40 soru bulundu
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Hızlı şarj, cihazları kısa sürede tamamen şarj etse de daha fazla elektrik tüketimine ve batarya ömrüne etki ederken, yavaş şarj daha az enerji tüketir ve batarya sağlığını korur.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Pili uygun şekilde kullanma
Özellikle piliniz tam olarak şarj edildiğinde telefonunuzun aşırı ısınmasına yol açacak durumlardan kaçının. Piliniz ısındığında, kullanmıyor olsanız da çok daha çabuk biter. Pilin bu şekilde bitmesi pilinize zarar verebilir.
Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Bu nedenle telefonu satın aldığınız ilk gün veya daha sonrasında tamamen şarj etmenize gerek yok. Hatta telefonların şarjı tamamen tükenmeden, yaklaşık %20-%30 civarında şarja takmak pil sağlığı açısından çok daha iyi. Yani telefonunuzu güvenle dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz.
Telefonunuzun bataryası tam olarak bitmeden şarja takmak ona zarar vermez, aksine faydalı bile olabilir.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Genel olarak, standart bir akıllı telefonun tam şarj olması ortalama 1 ila 2.5 saat arasında sürer. Ancak, bu süre cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Batarya kapasitesi, en önemli detaylardan biridir. Daha büyük bir batarya, daha uzun kullanım süresi sağlayabilir, ancak dolma süresi de daha uzun olabilir.
En doğru kullanım şekli %20 altına düştüğü zaman şarja takmaktır. Tamamen biten bataryaların içerisinde ki kimyasal etkileşim sonucu batarya sağlığı olumsuz etkilenir. Bu kısım önemli (Alıntıdır); 2-3 ayda bir, sadece 1 defaya mahsus pili sonuna kadar bitirin ve sonra cihazınızı kapalı olarak %100'e kadar doldurun.
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Özellikle bataryaların ilk kez şarj işlemi sırasında tam dolmadan şarjdan çıkarılması ya da batarya tamamen boş değilken şarja takılması gibi durumlarda pil ömrü ciddi şekilde azalabiliyor. Bu nedenle yeni telefonlarda ilk şarj oldukça önemlidir.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri