Cep telefonları ve sivilce Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir. Telefonların cilde verdiği zararı önlemenin en kesin yolu düzenli olarak alkol ile temizlemektir.
Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Doç. Dr. Zennure Takcı, pandemi sürecinde online eğitim alan öğrencileri uyararak, "Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekranları, cildin bakteriyel dengesini bozarak akne oluşumunu tetikliyor.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Yüzü çok fazla ellemek, elle veya başka aletlerle sivilceleri sıkıştırmak bu bakterilerin yağ kanallarına girmesini kolaylaştırır ve sivilce oluşumunu tetikler. Bu nedenle sivilceler kesinlikle ellenmemelidir. Temiz olmayan ellerle de yüze dokunulmamalıdır.
Bu durum birçok değişik hastalık üzerinden ön plana çıkıyor. Fakat bununla beraber cips tüketiminin sivilce çıkarıp çıkarma adına dair kesin bir kanıt olmadığını söylemek mümkün. Yani bilimsel olarak öne çıkan araştırmalar neticesinde belli bir bulgu yer almıyor.
İlgili 18 soru bulundu
11) Güneş ışınları sivilceleri (akneleri) azaltabilir.
Ancak, güneş ışınları cildi kurutarak, ölü cilt hücresi miktarını artırır. Bu da gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir, sivilce (akne) oluşumu da kaçınılmaz bir hale gelir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Mastürbasyon sivilceye de neden olmaz. Sivilceler ergenlik döneminde; olağan ve normal bir durumdur, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalacaktır.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Uyku düzeni de stres ve sivilceyle (akneyle) mücadelede önemli rol oynamaktadır. Uyku esnasında salgılanan melatonin hormonu bağışıklık sistemini harekete geçirerek bakteriyel enfeksiyona karşı cildi korur. Düzensiz ve kalitesiz uyku stres seviyesini artırırken sivilceye (akneye) neden olabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Kalçada sivilce neden çıkar? Kalçada sivilce genellikle çok fazla hareket eden ve terleyen insanlarda kendini gösterebilmektedir. Terleme sonucunda kıl köklerinin nemli kalması ve tıkanması sonucunda kalçada sivilce sorunu meydana gelebilmektedir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir. Telefonların cilde verdiği zararı önlemenin en kesin yolu düzenli olarak alkol ile temizlemektir.
Özellikle yan veya yüzüstü uyumayı seviyorsanız yüzünüzle temas eden saçlarınız içerdikleri doğal yağlar yüzünden ciltte gözenek tıkanmasına ve akneye sebep olabilir.
(Posta) Özellikle sivilcelerden muzdaripken yüzünüze sürekli dokunmak büyük bir hatadır. Parmak uçlarımız, zararlı olabilecek geniş bir mikrobiyal flora kaynağıdır. Akneye dokunmak tekrar tekrar akne ve iltihabından sorumlu olan P. acnes bakterisinin yayılmasına katkıda bulunur.
Eğer akne problemin varsa, bu durumda sıcak suyla duş almaktan kaçınman gerekiyor. Sıcak su, bir yandan gözeneklerde sivilceye neden olan sebum isimli yağı temizlerken, diğer yandan daha fazla sebum üretimine neden oluyor. Bu nedenle derindeki sebum miktarını kontrol altına almak için soğuk duşu tercih etmelisin.
Soğuk suyun, sivilce ile ilgili tahrişe yardımcı olabileceğini söyleniyor. Soğuk suyun ciltteki şişkinliğe iyi geldiği biliniyor.
Cildinizi soğuk suyla yıkadığınız zaman daha çabuk yenilendiğini görerek, siyah nokta oluşumunun en aza indiğine şahit olacaksınız. Gece uyumadan önce cildinizi soğuk su ile yıkadığınızda cildinizde sivilcelerin oluşumunu engelleyeceksiniz.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
Kahve direk sivilceye neden olur diyemeyiz. Bununla birlikte, çok fazla kafeinli kahve içmek, şeker veya süt eklemek sivilceyi daha da kötüleştirebilir. Gün içinde çok fazla kahve tüketen biriyseniz kafein alımını kademeli olarak azaltmanızı öneririz.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri