Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan son karara göre artık uçaklarda telefonu kapatma ya da uçak moduna alma zorunluluğu sona eriyor.
Hatta telefonlar, pilotun kulaklıklarında rahatsız edici bir sesin çıkmasına bile neden olabilir. Ayrıca, sorunlar hakkında iletişim kurmak için uçakta hoparlör kullanan mürettebat da kesintiye uğrayabilir. Yani telefonunuzu uçak moduna almak, bu sinyalin gönderilmesini durdurur.
Eski Boeing Mühendisi Kenny Kirchoff durumu şöyle özetliyor: “Olay bir cep telefonunun uçağı düşürmesi değil. Gelen sinyaller özellikle iniş ve kalkış gibi karmaşık işlemler sırasında pilotun dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. Bu işlemler, pilotun tam konsantrasyonunu gerektiriyor.
OLASI KAZALARA DİKKAT… Telefonunuzu uçak moduna almak, bu sinyalin gönderilmesini durdurur. Aslında tüm telefon sinyalleri uçak sistemlerini etkilemez. Ayrıca böyle bir sinyalin “bir uçağın navigasyon performansına müdahale ettiği”ne dair kanıtlanmış bir olay yoktur ancak yine de bu, gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.
İlgili 42 soru bulundu
Uçak Modunda SMS veya Arama Gelir mi? Uçak modunda mobil hizmet ile bağlantı kurulmadığından kısa mesaj veya çağrı işlevleri çalışmayacaktır. Sizi arayanlar, telefonunuz kapalıyken olduğu gibi sesli mesaja yönlendirilirler.
Telefonu uçak moduna almanız şarjınızın daha uzun dayanmasını sağlar. Üstelik uçak modundayken şarj ederseniz telefonunuz daha hızlı şarj olur. Karşı tarafa mesajı okuduğunuz gitmesin mi istiyorsunuz? Facebook, Messenger, WhatsApp gibi uygulamalar mesajları okuduğunuz zaman bunu karşı tarafa iletiyor.
Uçak yolculukları sırasında telefon ile konuşmak yasak olsa da uçak modu denilen modda telefonunuzu fotoğraf çekmek, müzik dinlemek ve oyun oynamak için kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra elektronik okuyucular, MP3 çalarlar gibi birçok elektronik eşya da kalkıştan sonra kullanılabiliyor..
Uçakta yolcular olsun ya da olmasın kalkış ve inişlerde elektronik cihazların kapatılması gerekir. Cihazların sadece uçuş modunda kullanılmasına izin verilir. Bunun dışında yolcular cep telefonlarını iletişim kurmak için kullanamazlar.
Yolculuk sırasında uçak modu olmadan telefon kullanmak, sanılanın aksine uçağın motorlarının durmasına, düşmesine ya da patlamasına neden olmaz. Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli bir havada sadece navigasyon sistemini baz alarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Uçak Modu açıldığında Bluetooth dışındaki tüm telsizler kapatılır. Uçak Modu açıkken Bluetooth'u kapatırsanız aygıtınız bunu hatırlar ve Uçak Modu'nu bir sonraki açışınızda Bluetooth'u kapatır.
Peki uçak modundayken Wi-Fi açık olursa, bindiğimiz uçağı tehlikeye atar mıyız? Kullandığımız telefon ister Android ister iOS olsun, uçakta Wi-Fi kullanmanın hiçbir sakıncası yoktur.
Bu özelliği sadece uçarken değil uçmadığınız zamanlarda bile dikkat dağıtıcı tüm bildirimleri engellemek için de aktif edebilirsiniz. Ancak bildirimleri engellemiş olduğunuz gibi internet bağlantınız olan mobil veriyi de kapatmış olacaksınız.
Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır.
Uçmak kesinlikle seyahat etmenin en güvenli (gerçekten en güvenli) yoludur: Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Türk Hava Yolları ortaklığı ile kablosuz internet altyapısı olan uçaklarda Wi-Fi özelliği olan dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon ile internet erişimidir. Internet erişim servisi Türk Hava Yolları filosundaki tüm geniş gövde uçaklarda ve A321 NEO ile B737 MAX tipi dar gövde uçaklarda sağlanmaktadır.
Uçakta yolculuk yapan yolcularımızın özellikle uçağın kalkışı ve inişi anında telefonları uçak modunda bile olsa kapatmaları gerekiyor. Havada iken uçak modunda kullanılabilir. İniş ve kalkışta diğer atari, elektronik kitap gibi elektronik cihazların da kapatılması gerekiyor.
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye'ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek. Birden fazla getirilen telefonların gümrük memurları tarafından belirlenmesi durumunda, kişi bu ürün için normal verginin iki katı ödemek zorunda.
Değerli yolcularımız; uçaklarımızda görüntü, fotoğraf ve ses kaydı yapılması yasak olmamakla birlikte, bu tür cihazların makul ölçüler ve yasal sınırlar dahilinde kullanılması gerekmektedir.
Uçak Modu'nu açarak pil ömrünü optimize edebilirsiniz.
Uçak modundan çıktığınızda da kapalı kalırlar. Uçuş modu, bilgisayarınızdaki tüm kablosuz iletişimleri kapatmanız için hızlı bir yol sunar. Kablosuz iletişimlere örnek olarak Wi-Fi, hücresel, Bluetooth ve Yakın Alan İletişimi (NFC) verilebilir.
Gerçekten de telefonu uçak modunda şarj ederek şarj olma süresini kısaltmak mümkün. Bunun nedeni, telefonunuz normal moddayken sürekli olarak baz istasyonlarına sinyal vermeye ve konumunuzu belirlemeye çalışmasıdır.
Uçak moduna alınmış bir telefondan arama yapılmaz. Ayrıca uçak moduna alınmış telefona çağrı da gelmez. Uçak modunda bulunan telefonun wi-fi özelliği açılarak internet hizmeti alınabilir.
Daha önceden gelmiş olanları görebilirsin sadece. Uçak modundan çıkınca sms gelir. Uçak modunda mesaj falan gelmez çıkardıktan sonra gelir. Uçak modunda iken herhangi bir iletişim söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri