Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur.
TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz. Sual: Bir iş için meyhaneye, kumarhaneye girerken Besmele çekmekte mahzur var mıdır? Bir mahzuru olmaz. Hattâ içeri girince işimiz bitene kadar zikir de çekmemiz caiz olur.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Selam vermekten bile sakınmalıdır. Ders dinlerken de sünnet olan dersi bütün benliğinle dinlemektir. Tesbihi Allah'ın isimlerinden birini zikretmek için çekiyorsa, zaten yapılan ders de Allah'ı tezekkür ve tefekkür içindir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
İlgili 32 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Eğer vaktini kaçırır da güneş doğduktan sonraya kalırsa, Duhâ (kuşluk) namazının sonu olan öğle vaktinden önceki kısa bir süreye kadar bu zikirleri getirmesinde bir sakınca yoktur. Akşam zikirlerini ise, ikindi vaktinden akşam vaktine kadar getirmelidir.
Tesbihle dahi olsa meşgul olmak, dinlemeye engel olacağından, tek dinleyicinin bunu terketmesi ve sadece kıraati dinlemesi gerekir. Başka dinleyenlerin bulunması halinde, çoğunluğun görüşüne göre, tesbihle meşgul olunabilirse de, bunun sevabı hiçbir zaman Kur`ân-ı Kerîm dinlemenin sevabına denk değildir.
Çünkü hutbe okunurken insanların konuşmaları, tesbih çekmeleri, aksırıp "elhamdulillah" diyene "yerhamükallah" demeleri, selam almaları ise mekruhtur. Hutbe okunurken Peygamber Efendimize (asm) salavat getirmek ve yapılan duaya amin demek de mekruhtur.
Duaları, kendimiz işitecek kadar okumak gerekir. Tesbih çekerken de kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.
İslam dininin temel kaynaklarını, esaslarını ve hükümlerini inkar eden, dinimizin kutsal saydığı değerlerle alay eden kimse kafir olur. Müzik dinleyen, sonra zikir çekmeye giden birisi küfre düşmüş olmaz.
İslam dininde zikir çekmenin önemi çok büyüktür. İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
mealindeki ayetlerde, Allah'ı zikretmek, takvanın önemli bir unsuru olduğuna işret edilmiştir. Zikir kelimesinin “hatırlamak, anmak” manasında olması, bilinen “lisani zikre” aykırı değildir.
- Bir sakıncası olur mu? Değerli kardeşimiz, Zikirmatik bir alettir, kullanılabilir. Nasıl ki, Sübhanellah, Elhamdülillah, Allahü Ekber gibi zikirleri çekerken ne kadar söylediğimizi bilmek için tesbihler kullanıyorsak, aynen bunun gibi, sayıları belli olsun diye zikirmatik kullanmanın da bir sakıncası olmaz.
Sigara içerken Allah'ın adını anmak asla yakışık almaz, bunu bir daha yapmayın, yaptıklarınız için de istiğfar edin.
- Vaazda kullanılacak dil, sade, akıcı ve açık olmalıdır. - Vaazda sert, kaba ve kırıcı sözlerden kaçınılır. - Vaazda kullanılan cümleler gayet kısa olmalıdır. - Vâiz, konuşma üslubuna dikkat etmelidir. - Vâiz, gereksiz el-kol hareketi yapmamalıdır. - Vâiz, kılık-kıyafetine dikkat etmelidir.
Zikir çekmenin maddi ve manevi birçok faydaları bulunmaktadır. Örneğin Allahu Tealanın en çok sevdiği zikirlerden olan Subhanallahi ve bihamdihi zikri kişinin maddi manevi genişlemesine vesile olan günahlardan alıkoyan bir zikir olmaktadır. Hadisi şeriflerde sevabının çok olacağı da belirtilmektedir.
Vaaz, hutbe gibi zorunlu olmamakla birlikte son derece önemlidir ve Müslümanlar için bir görevdir. Çünkü insanları iyiliğe davet edip, kötülükten sakındırmak Müslümanlara farz-ı kifayedir.
Mutlaka evde bulunan kişiler tarafından okunması gerekir. Şeyh İbn Useymin'e şöyle soruldu: Hadislerde söz edildiğine göre bir evde Bakara suresi okunduğunda o eve şeytan girmez, bunun üzerine CD çalar vasıtasıyla okunsa aynı fayda gerçekleşir mi? Şöyle cevap verdi: Hayır, kaset veya CD sesi fayda vermez.
Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir. Ayrıca kendisine şefaat edilmesini ve cennete ulaşmak isteyen kimseler Bakara Suresi'ni okuyarak bu amellerine ulaşabilir. Allah'a dua etmek, onu anmak ve Kuran okumak istenen her anda Bakara Suresi okunabilmektedir.
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
Gece yarısı yapılan birçok ibadetin sevabı olduğu gibi namazdan sonra dua ederek zikir okumanın da bir çok sevabı bulunmaktadır. La ilahe illallahu vahdehu la şeriyke leh lehül mülkü ve Lehül hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir okumak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri