Sanal Gerçeklik Nedir? Virtual Reality (VR) kavramının Türkçe karşılığı olan sanal gerçeklik, bilgisayar teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş 3D modelleme ya da 360 derece videoların kişilerin 5 duyu organları ile sanal bir dünyada bulunuyor hissine kapılmasını sağlayan öğelerin tamamına verilen isimdir.
Sanal gerçeklik gözlüğü bulunduğu ortamdan farklı bir ortamdaymış gibi algılanmasını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kullanıcılar başlarına geçirdikleri bir sanal gözlük ile gerçek dünya ile tamamen bağlantılarını kopararak farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.
Sanal gerçeklik. Sanal gerçeklik (VR), tamamen hayali bir alanda, görüntülerde var olan ama gerçek hayatta var olmayan yapay bir ortamda hareket etme imkanı sunar.
Samsung Gear VR, Samsung Electronics şirketinin ilk nesil Sanal gerçeklik kulaklığıdır. Oculus VR ile işbirliği içinde Samsung tarafından üretilmişdir. Kulaklık, 27 Kasım 2015 tarihinde serbest bırakıldı. Touchpad ve geri düğmesi.
İlgili 20 soru bulundu
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
VR deneyiminizi telefonunuza veya Chromecast'in etkinleştirildiği bir cihaza yansıtabilirsiniz. Quest 2 veya Quest başlığınızı kurabilirsiniz.
İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır.
Bazı sanal gerçeklik gözlükleri, bir VR uygulamasını mümkün olan en sürükleyici şekilde görüntülemek için cep telefonunuzu gözünüze uygun mesafede tutan basit ve plastik gözlüklerdir. Bazıları ise, başka bir düzeyde izleme ve görüntüleme yetenekleri sunmak için bir ekran ve bazı işleme ekipmanlarından oluşur.
Sanal gerçeklik (VR) nasıl çalışır? Sanal gerçeklik uygulamalarında kullanıcı hangi yöne bakarsa baksın yüze monte edilmiş olan ekran kullanıcının hareketlerini takip eder. Sanal gerçeklik uygulamaları, görmenin haricinde dokunma ve işitme duyularına da hitap eder.
Geçmişte, teknoloji beceri eğitimi, ameliyat simülasyonu, robotik cerrahi ve fobi tedavisinde kullanılan VR teknolojisi, sağlık uzmanlarının hastalar için herhangi bir risk oluşturmadan güvenli bir ortamda yeni beceriler uygulamalarına ve mevcut becerileri yenilemelerine olanak tanıyor.
Sanal gerçekliğin en çok kullanıldığı alanlar özellikle otomotiv, gemi inşa, havacılık, savunma, tasarım ve görselleştirme, ARGE ve ÜRGE, imalat, sanal bakım-onarım-teknik eğitim, enerji, sağlık, eğitim ve üniversiteler, oyun teknolojisi, inşaat – mimarlık, kültür ve turizm, eğlence, e-ticaret ve spor gibi alanlardır.
12 yaşın altındaki çocuklar PS VR'ı kullanmamalıdır.
Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan bir simülasyon ortamıdır. Bu ortamda kullanıcılar, gerçek hayatta olmayan bir dünyada, kendilerini farklı deneyimler yaşarken bulurlar. Sanal gerçeklik teknolojisi, genellikle eğlence, eğitim, askeri ve sağlık gibi alanlarda kullanılır.
Artık sanal gerçeklik gözlüğüyle bir filmi 360 derece izleyebiliyoruz. İşte size bugüne kadar çıkmış ve 360 derecede izlenmeyi haketmiş 12 film, pornolar hariç.
Özel VR ekipmanları sayesinde kişinin gerçek dünyayı görüşü tamamen engellenir ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde kişiye tamamen bilgisayar ortamında tasarlanmış bir görüntü sunulur. Aynı zamanda bu görüntü ses ve koku gibi diğer öğelerle de desteklenerek kişiye tamamen farklı bir ortamda olduğu hissi yaşatılır.
Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir.
Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel ögeler, ses veya diğer duyusal uyaranların kullanımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonudur. Yani sanal nesneler aracılığıyla gerçek nesnelerin gerçekliklerinin artırıldığı yarı-sanal bir dünyadır.
VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri; telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlara bağlanarak kullanılabilir.
Daha sonra geliştirilen ikinci nesil Gear VR serisi ise Samsung S6 ve S6 Edge telefonlarıyla uyumluluk gösteriyor. Yeni telefonlar geliştirildikçe ve teknoloji geliştikçe yeni bir seri daha üreten Samsung, son olarak piyasaya sunduğu Gear VR Innovator Edition ise Note 4 hariç bütün telefonlarla uyumlu.
Mobil cihazlar için tasarlanan sanal gerçeklik gözlükleri Android ve IOS işletim sistemine sahip olan cihazlarla tam bir uyum sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri