Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları borçların, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılır.
Ortakların işletmeye kullandırdığı borçların kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, diğer şartların da gerçekleşmesi halinde örtülü sermaye olarak değerlendirilmiştir.
Ortaklara olan borçların, öz sermayenin 3 katını aşmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde Örtülü Sermaye olarak nitelendirilir.
Örneğin, işletmelerin işin dışında gerçekleştirdikleri ve kayıt altına alınmayan gelirler, örtülü sermaye olarak adlandırılabilir. Öte yandan işletmelerin nakit akışını manipüle ederek, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama amacıyla kullanılan fonlar da örtülü sermaye olarak adlandırılabilir.
Örtülü Sermaye Nasıl Hesaplanır? Örtülü sermayede tam tutar değil sadece öz sermayenin 3 katını aşan kısmı örtülü sermaye sayılır.
İlgili 43 soru bulundu
Borcun hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, sözü edilen hesap dönemi için örtülü sermaye olarak dikkate alınır.
Anonim şirketler için sermaye ödeme durumu ¼ iken limited şirketler için ¼ oranında sermaye ödeme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Ödenmiş sermaye hesaplaması yapılırken söz konusu sermaye tutarının en az 5 katının alınması gerekir.
Türkiye'de uygulanan Kurumlar Vergisi Kanunu düzenlemesinde bazı vergi güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu vergi güvenlik müesseselerinden biri olan “örtülü sermaye” 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 12. maddesin- de hüküm altına alınmıştır.
Danıştay, örtülü kazanç dağıtımını, “mükellefin vergilendirilmemiş kazancının, yasal kazanç dağıtımı ya da sermayenin geri ödenmesi söz konusu olmadan ortakların yakınlarına aktarılması” şeklinde tanımlamaktadır14.
İşletmenin kredi almadığı, piyasa borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam varlıklara eşit olur. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Öz Sermaye şeklinde özetlenebilir.
Öncelikle belirtelim ki ; “V-Örtülü Sermaye Uygulamasına İlişkin Bilgiler” tablosu sadece ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borç bulunması halinde (yani kredi kullanan) tarafından doldurulması gereken bir tablodur. Borç veren bir şirket bu tabloyu doldurmayacaktır.
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Ortaklara Borçlar Hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile 331. Ortaklara Borçlar Hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir. Bu hesapta izlenen borçlar, ticari bir faaliyet neticesinde oluşmamış borçlardır.
Örtülü sermaye kullanımı, kurum ortaklarının kurumların vergilendirilmiş kazancından kar payı almak yerine ortağı bulundukları kurumlara yeterli sermaye koymayıp sermaye yerine borç vermek suretiyle, verilen borç karşılığında daha garantili olan faiz geliri elde etmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dâhil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılır. Daha sonra tabloyu kişi ve firmaların unvanlarını istenilen şekilde yazılır.
(kendi) kârlarını ya da malvarlıklarını korumak veya artırmak için yapmaları beklenen faaliyet- leri yapmamaları yoluyla ilişkili oldukları gerçek veya tüzel kişilerin kâr- larının ya da malvarlıklarının artmasını sağlamaları da örtülü kazanç aktarımı sayılır."
“Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları her türlü borcun, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılacaktır.” ifade edilmiştir.
Örtülü ödenek veya kara bütçe, hükûmetlerin askerî araştırma ve istihbarat gibi gizli operasyonlar için ayırdığı devlet bütçesi. Örtülü ödenek içerisinde yapılan harcamalar, ulusal güvenlik neden gösterilerek devletlerce gizli tutulur.
Madde 13 – (1) Kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır.
Örtülü sermayeye isabet eden faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin vergi matrahında gider olarak gösterilmesi halinde, bu giderler KKEG olup faiz, kurum matrahına eklenmektedir. Kurumlar vergisi matrahından vergi matrahına eklenmekte ve ek tarhiyat yapılmaktadır ve vergi zıyaı cezası kesilmektedir.
Kurumların, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunarak, kazancı tamamen veya kısmen karşı tarafa aktarmasına transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı denir.
Yukarıda yer alan sınıflamalara dâhil edilemeyen, yuvarlama ve mutabakat farkları, belgesiz giderler, önceki dönem giderleri gibi işlemler de KKEG olarak dikkate alınmalıdır.
Ödenmiş Sermaye:
Finansal sistemler kısmında ise ödenmiş sermaye, şirketlerin piyasa üzerinde bulundurdukları hisselerinin sayısı ve de nominal değerinin çarpımı ile elde edilen tutara tekabül etmektedir. Bu sistemi genelde şirketler mali değerlerini belirlemek için kullanırlar.
İşletme kurucularının taahhüt ettikleri sermaye ile işletme sermayesi bu grupta yer alır. hesaplarını içinde barındırır. Reklam engelleyicilerini bu site için devre dışı bırakarak reklamlara tıklayan ve bütçeme küçük de olsa bir katkıda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi iletirim.
Ticaret siciline tescil edilmiş olan sermaye tutarı, 500 sermaye hesabında ve taahhüt edilmiş ancak henüz ortaklarca ödenmemiş olan sermaye, 501 ödenmemiş sermaye hesabının borcunda takip edilir. Ödenmemiş sermaye hesabı, sermaye şirketlerinde kullanılır. Şahıs işletmelerinde ise sadece 500 sermaye hesabı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri