Korsan cd. veya ktapları almak haram değildir.
Değerli kardeşimiz, Yazılımların / bilgisayar programlarının kanunlara göre telif hakkı vardır. Bu konuda kanunlara göre hareket edilmesini tavsiye ederiz. Ancak, korsan programla çalışmak ve para kazanmak dinen kul hakkı olmaz.
Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
Fotokopi şeklinde ya da kopyalanması talep edildiğinde kopyalanması caizdir.
Korsan video ve CD'lerin de telif hakkı olduğunu, bunun ticaretini yapan insanların telif ücretini ödemesi gerektiğini ve aksi hâlde bunun ticaretini yapan şahsın mesul olduğunu ifade edelim. Ancak ticaret kastı olmaksızın bir tek CD çoğaltan kişi bundan mesul olmaz. Çünkü malın ticaretini yapmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
buyuruyor. Buradaki "yaklaşmayın" emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntelere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Cep telefonları hayatımızın çok derin noktalarına kadar girdi. Cep telefonlarına Kur'an-ı Kerim sesli veya görüntülü olarak yüklemek mümkün oldu. Bunu âlimlerimiz caiz görmektedirler.
Korsan cd. veya ktapları almak haram değildir.
DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığını, bunun başkasının emeğini gasp anlamına geldiğini yineledi.
Bir kitabın eser sahibinin izni olmaksızın kısmen veya tamamen çoğaltılması telif hakkı ihlalidir ve suçtur.
İnternette bulunan ücretsiz kitapları indirmenin bir sakıncası yoktur. Bunları okumak kaydetmek veya basmak caizdir.
Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre bilgisayar programlarının lisanssız kullanımı diğer bir deyişle korsan şekilde yazılım kullanımı yasaklanmış olup bir cezai yaptırıma bağlanmıştır.
Kadın veya erkek, fitne ve fesat olan bir mantıkla nerede gezerse gezsin hatta cami avlusunda bile gezse o yasaktır. Haramla yüzleşilen bir durum olmayınca ise kadının gezmesinde bir sakınca yoktur. Erkek veya kadın, kural aynıdır.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Telefon görüşmeleri içeriği ile kişilere bırakılmış emanet gibidir. Emanete hıyanet ise haramdır ve Allah'ın sevmediği bir işlemdir. Bu sebeple konuşmalar asla bir başkasına aktarılmamalıdır. Peygamberimizin müslümanı hıyanet etmez kişi olarak tanıttığı unutulmamalıdır.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir.
Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir. Caiz olmadığı halde, söz konusu işlemi yapan kimsenin telefonunu yasal yollarla kaydettirmesi gerekir. Ayrıca tövbe ve istiğfar ile Yüce Allah'tan bağışlanma dilemeli bir daha bu tür işlere tevessül etmemelidir.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
Buradaki "yaklaşmayın" emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntelere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.
Kötülüğe ve günaha alet olacak bir konumda olmamak ise Müslümanın en temel görevidir. Dolayısıyla dinen meşru olmayan hizmetlerin / ürünlerin güven ve şöhret kazanmasına ve revaç bulmasına yardımcı olmak anlamına gelen video izleme, reklam tıklama gibi yöntemlerle gelir elde etmek caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri