Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
İstidlâl, “delil aramak, delil kullanmak ve delile başvurmak anlamında olup her- hangi bir önerme hakkında diğer önermelerden hareketle kesin bir kanıt getirme” iş- lemlerini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle birtakım önermeler kullanmak suretiy- le başka hükümlere ulaşmaktır.
Erginlik çağına gelmiş, akıl yürütme yeteneğini elde etmiş, nesne ve olaylar arasında karşılaştırma yapacak seviyeye ulaşmış her insan daha önce öğrendiği dinî gerçekleri akıl süzgecinden geçirmeye, onların doğruluğunu yeniden tasdik edip benliğine mal etmeye mecburdur. Buna da “istidlâlî iman” diyoruz."
İlm-i kelamda "inikas-ı edille" diye bir hüküm, yıllarca kelam ilminde önemli bir delil ve vesile olarak kullanılmıştır. Manası "Delilerin iskatı ile netice de iskat olur." demektir. Mesela, meleklerin varlığını ispat eden bir delil çürütülürse, neticesi olan meleklere iman da beraberinde çürütülmüş olur fikridir.
İlgili 39 soru bulundu
Sözlükte “bir şeyin durumunu ve özelliklerini öğrenmek için araştırma yapma, çaba harcama” anlamına gelen istiḳrâ mantıkta tikelden (cüz'î) tümele (küllî), özelden genele, tek tek olguların bilgisinden bu olguların dayandığı kanunların bilgisine götüren zihinsel işlem için kullanılan bir terimdir.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Tafsili imanın üçüncü derecesinde ise Hz. Muhammed'in bize tebliğ ettiği tüm iman esaslarına inanmak ve tüm haberleri tasdik etmek olarak ifade edilebilir. Allah'ın ve peygamberimiz Hz. Muhammed'in bildirdiği tüm emir ve buyruklara tüm ayrıntıları ile birlikte inanmak olarak ifade edilebilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit istidlal kelimesi, 'Herhangi bir konuda kalıplara dayanmak suretiyle sonuç çıkarmak,' biçiminde ifade edilmektedir.
Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
Sözlükte “araştırmak, peşine düşmek, sonuca varmak” gibi mânalara gelen istinbât fıkıh usulü terimi olarak “ictihad ve kavrayış yoluyla naslardan hüküm çıkarmak” demektir.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Ona göre cevher, müstakil varlığı olan, kendi başına varlığını sürdürebilen, varlığını devam ettirmede başka bir şeye ihtiyaç duymayan, birtakım niteliklerle nitelenen, oluş ve bozuluşa tâbî olmayan şeydir.
Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.
On iki âyette değişik fiil kalıplarında istîzân (isti'zân) kavramı geçmektedir. Ayrıca isti'nâs da bir âyette (en-Nûr 24/27) “izin isteme” anlamında kullanılmaktadır.
Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
Sözlükte “tehlikeli durumlarda yardım isteme, imdada çağırma” anlamına gelen istimdâd, tasavvufta “peygamber ve velîlere sığınıp herhangi bir dileğin gerçekleşmesi için onlardan yardım dilemek” mânasında kullanılmıştır.
İstidat Türk Dil Kurumu sitesinde yetenek anlamına gelmektedir.
Sezme yeteneği ve feraset. Sezme gücü kuvvetli olan kimse. Açık bir kanıt olmaksızın olmuş ya da olacak bir şeyi önceden kestirmek.
*İmanın Şartları 6 (altı) tanedir. Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
Pürüzsüz iman, Allah'a ve Allah'ın indirdiklerini -şüpheye yer vermeyecek biçimde- kalben tasdik edip dil ile ikrar etmekten ibarettir. Kalp ile tasdik, “içten ve yürekten inanmak” demektir. Dil ile ikrar da, inancını dil ile söylemek ve inancını yaşamaktır.
Bir âlimin görüşünü delilsiz kabul etmek anlamında fıkıh usulü terimi. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı. İmâmiyye Şîası'nda fetvasına başvurulan en yetkili müctehid.
2. Naklî Delil. Bütün öncülleri nakle dayanan delildir. Sübûtu, özellikle İslâm'ın ilk dönemlerinde işitmeye bağlı olduğundan “sem'î delil” diye anıldığı gibi “lafzî delil” diye de adlandırılır.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri