Sekonder sargının gerilimi primerdeki gerilimden yüksek ise, yani çıkıştaki gerilim sinyali giriştekinden daha yüksek ise bu tip transformatörlere yükseltici transformatörler denir. Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır.
Transformatörler, elektrik enerjisi kullanımının olduğu çoğu yerde kullanılmaktadır. Enerji santrallerinde, şehirlerin elektrik enerjisi dağıtımında, şebekeden enerjiyi alan her cihazda transformatörler bulunmaktadır. Alternatif Akım'ın (AC) olduğu her yerde transformatör vardır, diyebiliriz.
Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır. Ölçü Transformatörleri: Akım ve gerilim seviyesinin yüksek olduğu yerlerde ölçüm yapılabilmesi için ölçü transformatörleri kullanılmaktadır. Bu trafoların sekonder sargılarında yüksek akım ve gerilim değerleri, ölçü aletlerinin ölçebileceği seviyelere düşürülür.
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir.
Transformatör ya da trafo, A.C sistemlerde gerilimin seviyesini frekans değiştirilmeden manyetik indüksiyon yoluyla dönüştürmek için kullanılan ve hareketli parçası bulunmayan bir elektrik makinesidir. Transformatörler genellikle enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Sekonder sargının gerilimi primerdeki gerilimden yüksek ise, yani çıkıştaki gerilim sinyali giriştekinden daha yüksek ise bu tip transformatörlere yükseltici transformatörler denir. Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır.
Kapı zili, radyo, teyp gibi araçların çalışması için 220 voltluk gerilimi 8-10 volta düşüren alçaltıcı transformatörler kullanılır.
Transformatörler yalnız A.C. frekansında değişiklik yapmadan akım – gerilim değerini değiştiren sabit konumlu, elektromanyetik indüksiyon yolu ile çalışan elektrik makineleri- dir. Transformatörler genellikle kısaltılmış “ trafo ” adıyla adlandırılırlar.
Transformatörlerin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine manyetik akı yoluyla iletilmesidir. Transformatör, en basit halinde, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde uygulanan gerilim nüve üzerinde bir manyetik akının oluşmasına sebep olur.
Şebekeden gelen 220 voltu düşüren ise şarj aletlerinde bulunan transformatördür. Bu aparat yeni nesil televizyonların içerisine, bilgisayarların kasasının girişine gibi cihazların farklı bölümlerinde de bulunabiliyor.
Kumanda transformatörleri, yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri içerir. Bu yalıtım, dönüşten dönüşe sargıları, katmandan katmana sargıları, birincil ila ikincil sargıları ve toprağı elektriksel olarak yalıtmak için kullanılır. İçerisinde yer alan reçineler ile herhangi bir kaçak ya da verimsizliğin de önüne geçilir.
Bu aydınlatma sisteminin çalışmasını düzenleyen ekipman ise led trafo donanımıdır. Led trafo gücü kullanılacak led sayısı ve kapasitesine göre belirlenebilmektedir. Binaların iç aydınlatmaları ve dış aydınlatmalarında şerit ledler dekoratif görüntü oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır.
İsminden de anlaşılacağı üzere trafolar elektrik enerjisinin niceliklerini istenilen değere dönüştürmeye yarar. Trafolar gerilim seviyesini frekans değiştirmeden manyetik indüksiyon yolu ile dönüştürmek için kullanılan devre elemanlarıdır. Hareketli bir parçası bulunmaz; bir çeşit elektrik makinesidir diyebiliriz.
Transformatör Kayıpları
Bu nedenle verimleri diğer elektrik makinalarına göre daha yüksektir. Ancak bütün elektrik makinelerinde olduğu gibi transformatörlerin de kayıpları vardır. Bu kayıplar; demir kayıpları ve bakır kayıpları olmak üzere iki çeşittir.
►Trafolar, alternatif akımın frekansını ve gücünü değiştirmeden gerilimi ve akımı ihtiyaca göre azaltırlar ya da arttırırlar. ►Trafoların DC akımla üretilen elektrik enerjisi ile ilgisi yoktur.
Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi bir devreden diğer devreye geçirirler. Yani, herhangi bir alternatif akım (AC) ve gerilim seviyesini frekansını değiştirmeden istenilen oranda düşürmeye veya yükseltmeye yarayan aletlere transformatör denir. Transformatörün kısaltılmış hali trafodur.
Tipik bir hoparlörün empedansı genellikle düşük olduğundan, gösterildiği gibi 100V hattına bağlı her hoparlör için empedans uyumlu bir düşürme transformatörü (genellikle hat-ses bobini transformatörü olarak adlandırılır) kullanılır.
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
Elektrik trafoları gerilim değişmesinde gücü sabit tutar. Yapılabilecek bir elektronik trafo da DC akımla elektrik enerjisi üretilebilir. Ayrıca yük altında gerilim değişikliği istenilen değerlerde daha ucuz ve daha kolay yapılabilir.
Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. İdeal transformatörlerde güç korunur.
Bu besleyiciler çok sayıda tesise hizmet eder ve genellikle birçok şube içerir. Dağıtım trafoları, dağıtım gerilimini, evlerde ve endüstriyel tesislerde doğrudan kullanılan, genellikle 110 ila 600V (220 ila 380V) arasında değişen hizmet seviyesi gerilimlere dönüştürür.
Transformatörün iç sargısı çekime yakın olduğundan, manyetik akı sızıntısının radyal değeri dış sargıdan daha yüksektir. Büyük transformatörlerde, yüksek manyetik sızıntı yoğunluğu nedeniyle, ortaya çıkan sokak kayıpları büyüktür, bazen yüzlerce kilowatt'a kadar, aşırı ısınmaya neden olur.
Dönüştürme oranı transformatörün hassas olarak ölçülmesi gereken önemli bir büyüklüğüdür. Özellikle trafoların paralel bağlanmasında büyük önem taşır. Bu nedenle etiketinde yazılı değerleri yuvarlama yapmadan kullanmak gerekir. Örneğin 14,4/220kV'luk bir transformatörün dönüştürme oranı 220/14,4 olarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri