Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir.
Elektromanyetik alanları, çevremizdeki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, TV ve bilgisayarlar, radyo antenleri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, cep telefonları, uydu antenleri ve verici antenler yaratır.
Elektromanyetik radyasyon başlıca yedi kategoride incelenir. Bunlar düşük frekanstan yüksek frekansa doğru radyo dalgaları, mikrodalga, kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi, X-ışınları ve Gama ışınlarıdır.
Frekansı görünür ışıktan küçük olan elektromanyetik dalgalar özellikle elektronik teknolojisinde bilgi transferinde kullanılır. Örneğin radyo ve televizyon yayınları, kablosuz internet, mobil iletişim sinyalleri bu frekans bölgesindedir.
Radyo dalgaları, İnfrared ışınları, Görünür ışık, X ışınları, Gama Işınları, Mikro dalgalar, Kızıl ötesi ışınlar ve mor ötesi ışınlar elektromanyetik dalga türlerindendir. Elektromanyetik dalgalar yüksüzdürler. Boşlukta yayılabilme özelliğine sahiptirler.
İlgili 45 soru bulundu
Elektromanyetik spektrumu en uzun dalga boyundan en kısa dalga boyuna sırasıyla ifade edersek, radyo dalgaları, mikrodalga, kızıl ötesi, görünür ışık, morötesi, x-ışınları ve gama-ışınları yer almaktadır.
Elektromanyetik alanlar doğa koşullarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bunlara, şimşek çakması, televizyon dalgaları, radyo dalgaları, mikro dalgalar ve fırtınalar örnek olarak verilebilmektedir. Elektromanyetizma bilimi, yüklerden ve elektrik oluşumlarından sorumlu tutulmaktadır.
Cep telefonundan yayılan mikro dalga ışıması 400-1780 megahertz (MHz) frekans aralığında daha iyi çalışır.
Cep telefonlarımızdaki radyo dalgalarından, mikrodalga fırınlardaki mikrodalgaya, uzaktan kumandalardaki kızılöte LED'lerden, hastanelerdeki moröte (UV) sterilizasyon cihazlarına kadar elektromanyetik dalgalar (yani ışık), hayatımızın hemen hemen her yerinde, farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.
Alfa, beta ve ses dalgaları sıklıkla elektromanyetik dalga zannedilmektedir. Ancak bu üç dalga bu tür dalga değildir. Elektromanyetik dalgaların sıralaması oldukça önemlidir. Bu sıralama; radyo dalgaları, mikro dalga, kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi, x ışınları yani röntgen ve gama ışını şeklindedir.
✓ Artan frekansa ve azalan dalga boyuna göre elektromanyetik dalga türleri; Radyo dalgaları, Mikrodalgalar, Terahetz ışınımı, Kızılötesi ışınım, Görünür ışık, Morötesi ışınım, X-ışınları ve Gama ışınları şeklinde sıralanır.
Enine dalgalara bir örnek olarak elektromanyetik dalgalar gösterilebilir. Bunun dışında yay, su, ışık ve deprem dalgaları enine dalgaları olmaktadır.
Bir ortama aktarılan enerjiyi başka bir ortama iletme şeklidir.Dalgalar titreşim doğrultusuna ve Taşıdığı enerjiye göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır. Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
X ışınları veya Röntgen ışınları, 0,125 ile 125 keV enerji aralığında veya buna karşılık, dalgaboyu 10 ile 0,01 nm aralığında olan elektromanyetik dalgalar veya foton demetidir. 30 ile 30.000 PHz (1015 hertz) aralığındaki titreşim sayısı aralığına eşdeğerdir.
Elektromanyetik alanlar (EMA), elektrik ve manyetik alanların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar (1). Elektromanyetik alan terimi, Elektromanyetik enerjinin varlığını göstermek için kullanılır ve Elektromanyetik alanın iki bileşeni vardır. Bunlar Elektrik Alan (EA) ve Manyetik Alan (MA) dır (2).
Sıcaklığı mutlak sıfır noktasının üstünde olan insan vücudu da dâhil bütün cisimler elektromanyetik radyasyon yayar.
Kalbimiz tüm inançları, fikirleri ve duyguları titreşimler ile dalgalardan oluşan başka bir dile çevirir ve bunları yayar. Kalbimizden yayılan elektromanyetik dalgalar sayesinde inançlarımız fiziksel dünya ile iletişime geçer. HearthMath Enstitüsü'nün araştırmaları bu yayılan enerjinin yoğunluğunu göstermiştir.
Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan ses ve veri haberleşmesine yarayan cihazlara telsiz denir. Aynı şekilde, elektromanyetik dalgalarla çalışan birçok cihaz bulunmaktadır. Telsiz sözcüğü genel olarak, kara, hava ve deniz haberleşmesinde kullanılan sistem ve cihazlar için kullanılır.
Wifi dalgaları radyo dalga bantları çeşitlerinden oluşur. ' Wi-Fi ağları radyo ile oldukça benzer prensiplere sahiptir. Wi-Fi teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak cihazlar arasında iletişim kurmayı amaçlar.
Cep telefonu teknolojisi, elektromanyetik radyasyonu gigahertz aralığında kullanır. Bu radyasyon mikrodalga aralığına yakın olup benzer özellikleri gösterir. Cep telefonu tarafından yayımlanan radyo dalgalarının bir kısmı insan başı tarafından emilir.
Mikrodalgalar elektromanyetik dalga olarak yayılırlar, radarlarda, mikrodalga fırınlarında, cep telefonlarında, kablosuz İnternet erişiminde, bluetooth kulaklıklarında, mağaza güvenlik sistemlerinde mikrodalga frekansları kullanılır.
Elektrikle çalışan bir cihaz, çevresinde hem elektrik alan hem de manyetik alan oluşturur. Günlük yaşamda cep telefonları, saç kurutma makineleri, bilgisayarlar, televizyonlar, mikrodalga fırınlar, buzdolapları vb. gibi sık karşılaştığımız, elektrik enerjisi ile çalışan her şey etrafına elektromanyetik dalgalar yayar.
Dünya kendi manyetik alanını üretir ve bu manyetik alan pusulanın temel çalışma prensibini oluşturur. Dönen manyetik alan elektrik motorlarında ve jeneratörlerde kullanılır. Manyetik kuvvetler bir malzeme içerisindeki yük taşıyıcılarının sayısı hakkında bilgi verir.
Elektromanyetizma, elektrikle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşime neden olan fiziksel kuvvet'tir. Bu etkileşimin gerçekleştiği alanlar, elektromanyetik alan olarak tanımlanır. Doğadaki dört temel kuvvetten biri, elektromanyetizmadır. Diğer üçü; güçlü etkileşim, zayıf etkileşim ve kütleçekim kuvvetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri