A. HÜKÜM KAVRAMI Hüküm, sözlük anlamı olarak 'yargı' 1anlamına gelen ve psikolojik yönden, insan zekâsının bir faaliyeti olan; esas olarak da olumlu veya olumsuz bir yargıyı ifade eden bir kelimedir. Bir düşünce içerisinde birbirinden ayrılabilen ne kadar iddia varsa, o kadar da hüküm var demektir 2.
“Karar, yargı; ilim, anlayış” gibi mânalara gelen hüküm kelimesinin çoğul şekli. Sübûtu ve delâleti kesin nasla sabit olan dinî hususlar. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
Hüküm, Allah'ın mükelleflerin fiillerine ilişkin hitabı veya bu hitabın sonucu olarak tanımlanır.
Kelâm ilminde hüküm İslâm dininin inanç, ibadet, muâmelât ve ahlâka dair temel ilkelerini ifade eder. Fıkıhta ise sadece mükelleflerin fiilleriyle ilgili ilâhî hitaplara hüküm denilir (hüküm kelimesi ayrıca hükümdar buyrukları için de kullanılmıştır, bk. DİPLOMATİK; FERMAN).
İlgili 32 soru bulundu
Hüküm, "hakeme" fiilinden Arapça bir mastar olup sözlükte; hükmetmek, yönetmek, engel olmak anlamlarına gelir. Hüküm ifade eden âyet ve hadisler akıllı ve ergin bir kimsenin fiillerini değerlendiren prensiplerdir. Farz, vacip, sünnet, müstehap, haram, mekruh ve müfsid terimleri bu prensiplerin başlıcalarıdır.
179 Ahkâm-ı şer'iyye5 diye de bilinen dînî hükümler üç ana başlık altında incelenir. Bunlar; itikâdî, amelî ve ahlâkî hükümlerdir. Bu hükümlerin tamamı bir bütün olarak İslâm'ı meydana getirir.
Hüküm kelimesi, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarından itibaren birçok farklı anlamda kullanılmıştır. Bu kelimenin ilk anlamı bir şeyin iyi ya da doğru olduğuna karar vermektir. Sözcüğün yan anlamı ise emirdir. Osmanlı döneminde padişahın, günümüzde ise mahkemelerin verdiği karara hüküm denir.
Hükmetmek şeklinde de kullanılan hüküm vermek kelimesi, bir kişinin haklı olup olmadığına karar vermek demektir. Bu kelime, bir sözün ya da haberin doğru mu yanlış olduğunu değerlendirmek anlamında da kullanılır. Mahkemelerde hüküm verme yetkisi hakime ve jüriye aittir.
Hüküm denince ilk anlaşılan anlamları, yargı veya karar anlamlarıdır. Bu bağlamda hüküm, bir konu hakkında varılan yargı veya verilen karar demektir7. Hüküm vermek ise iyice düşünerek bir karara varmak anlamına gelmektedir8.
Hüküm, mahkemenin cezai uyuşmazlığa ilişkin olarak verdiği son kararı ifade eder. Bu bağlamda hüküm, uyuşmazlığı çözen ve ceza muhakemesi ilişkisini sona erdiren karardır.
Kaziye (a kısa okunur, قضيّة) veya hüküm, klasik mantıkta, iki veya daha fazla terimle yapılmış, doğru ya da yanlış olma ihtimali taşıyan bir hüküm bildiren, akıl yürütmelerde başlı başına birer görev îfâ eden önerme cümlesi.
Resmi anlamda kesin hüküm, karara karşı diğer tüm kanun yollarının kapatıldığı anlamına gelir. Kesinleşmiş hükümler sonuçlandığı andan itibaren geçerliliği korunan ve sonuca doğrudan ulaşılabilen hükmün tanımı olarak nitelendirilmektedir.
Rabbimiz hükmetme işini sadece kendisine ait kılmış ve “hüküm sadece Allah'a aittir” diye emretmiştir.
Hükmü olmamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: önemi, geçerliliği, etkisi bulunmamak.
Şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiil anlamında usûl-i fıkıh terimi.
Hüküm, mahkemenin uyuşmazlığa yönelik olarak verdiği son karardır. Toplu mahkemelerde mahkeme başkanı yönetiminde deliller tartışılarak ve oy kullanılarak ortak bir karar ile sonuca erişilir.
Hipotez, Hüküm, Teorem İspatı
p hipotezi doğru olan p ⇒ q koşullu önermesine teorem denir. Teoremde verilen önerme (p) hipotez, ispatlanacak önerme (q) hüküm adını alır.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
hüküm - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥkm kökünden gelen ḥukm حُكْم “1. yargılama, 2. yargı, karar, buyruk” sözcüğünden alıntıdır.
En geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşmış; Orta Avrupa'nın bir bölümü ile Balkanlar'ın tamamı, Kuzey Afrika'nın bir bölümü, Hicaz, Mezopotamya, Kafkasya'nın bir bölümü ve Anadolu üzerinde egemenlik kurmuştur. 1699 yılında Karlofça Antlaşması sonrası gerileme dönemine girmiş ve 1922 yılında saltanatın kaldırılması ile ...
Aksine “Hüküm ancak Allah'ındır!” demek; “hüküm vermede başvurulması gereken temel ilkeleri ve değerleri belirleme yetkisi sadece ve sadece Yüce Allah'a aittir” demektir.
Fıkıh usulünde hüküm önce vaz'i hüküm ve teklifi hüküm şeklinde iki gruba ayrılır.
Bunlar; Kur'an-ı Kerim. Hadisler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri