Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.
Telif hakkı, sahibine kendi fikir ve sanat eseri üzerinde tasarruf yetkisi ve- ren bir haktır.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına uygun olması için yaratıcı bir ürün olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir.
Telif yemek, fikir veya eser sahibinin onayı olmadan bir eseri ya da fikri usulsüz olarak yayınlama sonucu yayınlanan şeyin yayından kaldırılmasına denir. Telif hakkı nedir? Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur.
İlgili 16 soru bulundu
Telif Hakkı Örnekleri
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
Telif hakları herkese karşı ileri sürülebilirler. Ancak toplum menfaatinin korunması gibi nedenlerle bu mutlak hakka çeşitli sınırlamalar getirilmiştir. Mutlak hakka getirilen sınırlandırmalar: Kamu düzeni, genel ahlak, kamu yararı gibi sebeplerle getirilen sınırlamalar ve hususi menfaat (şahsi kullanım vs.)
Videoyu açtıktan sonra videonun altına inerek bilgi kısmına gelin. Ardından bilgi kısmının en altında bulunan Bu videodaki müzik kısmı ve daha fazla bilgi edin kısmı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edin kısmı bulunuyorsa videoda telif hakkı bulunabilir. Daha fazla bilgi edine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Telif hakkının amacı, eser sahiplerinin çalışmalarının kullanımını kontrol etmek ve başkaları tarafından kullanımının önüne geçmektir. Ayrıca eser sahibinin, eseri ihlal eden kişiden tazminat almasının yollarını sağlar.
Birbirine zıt gibi görünen iki hadisten her biriyle aynı zamanda amel etmeyi mümkün kılan bu usullerin başında cem' ve te'lîf metodu yer almaktadır. Bu metot, iki hadis arasındaki ihtilâfı te'vil yoluyla giderme esasına dayanmaktadır.
ne demektir? Başkalarının sözlerini kendine mahsus bir sıra ile toplayıp kitâb hâline getirme.
Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Türk Hukukunda sanat eserlerinin ve fotoğrafın telif haklarına ilişkin asıl mevzuat 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'dur.
Bu eser, Telif hakkı süresi dolmuş ve/veya kamulaştırılmış olmasından dolayı Türkiye'de kamu malı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 27. maddesi: Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder.
Fotoğraf, yukarıda belirttiğimiz çerçevede “estetik değere” haiz bir fotoğrafsa veya 4/5. madde veya 86.madde kapsamında bir fotoğrafsa eser olarak kabul edileceğinden, fotoğrafı çeken eser sahibi sayılacak ve kanunda belirtilen eser sahibi haklarını kullanabilecektir.
FSEK kapsamında, bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın kullanan kişi ise bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adlî para cezasına çarptırılabilir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Para cezası 50.000 TL ile 150.000 TL arasındadır. Türk Ticaret Kanunu kapsamına dahilse telif hakları ihlali cezası 1 yıla kadar hapis olarak verilebilmektedir. Markaların Korunması Hakkında Kanun kapsamına alınan bir telif hakkı ihlali için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alınabilir.
SORU : Yazdığım romanımın telif hakkını almak istiyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Telif haklarının ihlali halinde hukuk ya da ceza davası açılabilir.
Telif hakkıyla korunan çalışmanız YouTube'da izinsiz şekilde yayınlanmışsa söz konusu içeriğin kaldırılmasını talep etmek için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilirsiniz. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek yasal bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri