Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır.
Birisi orijinal bir eser oluşturduğunda, fiziksel bir ortamda eserin telif hakkına otomatik olarak sahip olur. Telif hakkı koruması için pek çok eser türü uygundur, örneğin: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri.
Telif Hakkı Örnekleri
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Telif hakkı zorunlu ve isteğe bağlı telif hakkı olarak iki şekilde alınır. Sinema filmleri ve müzikler zorunlu telif hakkı gerektiren eserlerdendir. Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
KİMLER TELİF HAKKI ALABİLİR ? Eseri / Projeyi meydana getiren her kişi ya da kişiler "şahıs" yada "şirket ünvanları" üzerine telif hakkı alabilirler.
Telif hakkının amacı, eser sahiplerinin çalışmalarının kullanımını kontrol etmek ve başkaları tarafından kullanımının önüne geçmektir. Ayrıca eser sahibinin, eseri ihlal eden kişiden tazminat almasının yollarını sağlar.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
Telif hakkı sahibi, telif hakkıyla korunan içeriğinin YouTube'da kendisinden izin alınmadan kullanıldığını tespit ederse telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği (sadece yayından kaldırma olarak da bilinir) gönderebilir. Telif hakkı ihlali iddiası nedeniyle YouTube'dan içerik kaldırmak yasal bir taleptir.
Ülkemizde telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ile korunmaktadır. FSEK ile şu dört eser grubu korunur: i) İlim ve edebiyat eserleri, ii) Musiki eserleri, iii) Güzel sanat eserleri, iv) Sinema eserleri.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Telif hakkı olmayan bir resim, fotoğrafçının herkesin kullanımına sunduğu bir resimdir. Fotoğrafın sahibi veya fotoğrafçı, belirli bir fotoğraf veya görüntü üzerinde hala telif hakkına sahip olabilir, ancak bunun başkaları tarafından kullanılmasına izin vermiş olabilir.
Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır.
Telif hakkı, bir ürünün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesini ifade eder. Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklar olarak da tanımlanmaktadır.
Telif ve patent kapsamları ve ilkeleri bakımından birbirlerinden farklıdır. Patent, mucitlerin sanayiye uygulanabilir buluşlarını konu edinir. Telif hakları ise fikirsel üretimleri kapsar. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur, fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
Telif hakkı, kişilerin kendi fikir ve emekleri ile üretip ortaya çıkardığı her şeyin üzerinde hukuken elde ettiği hakka denir. Başta yazılı, görsel, teknolojik ve dijital alanlar olmak üzere fikir ve sanat eseri olarak soyut formda ya da somut biçime giren her türlü şey telif hakkına sahip olur.
Telif yemek, fikir veya eser sahibinin onayı olmadan bir eseri ya da fikri usulsüz olarak yayınlama sonucu yayınlanan şeyin yayından kaldırılmasına denir. Telif hakkı nedir? Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur.
SORU : Yazdığım romanımın telif hakkını almak istiyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
Telif hakkıyla korunan çalışmanız YouTube'da izinsiz şekilde yayınlanmışsa söz konusu içeriğin kaldırılmasını talep etmek için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilirsiniz. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek yasal bir işlemdir.
İnternet ortamında dahi olsa bir eseri meydana getiren kişi bu eser üzerindeki mali ve manevi haklar üzerinde münhasıran yetkili kişidir. Eserlerin eser sahibinin izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, işlenmesi telif haklarının ihlaline sebebiyet vermektedir.
Ancak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca herhangi bir fikirsel değerin telif hakkı kapsamında korunabilmesi için bunun sinema, kitap, fotoğraf, müzik, yazılım, video vb. türden fikir ve sanat eseri şeklinde somut görünüm kazanması gerekir.
telif hakkı
Bir fikir veya sanat eserini yaratan kişinin, bu eserden doğan haklarının hepsi, telif, yazar hakkı. Bir kimsenin bir yapıt üzerinde hakkını sağlayan, onu maddeten ve manen koruyan sahiplik, (bk. yazış payı.) Yazar hakkı.
Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri