Son olarak, telkine yatkınlık, bireylerin kalabalık içinde bilinçlerini yitirmelerinden dolayı sosyal etkiye açık olma durumlarını ifade eder.
Yani bilinçaltına yerleşmiş olan bazı düşüncelerin, kalıpların istenilen yönde değiştirilmesini sağlayan hareket biçimleri olarak da tarif edilebilir. Günlük hayattan örnek vermek gerekirse, küçük çocuklara verilen eğitimin önemli bir kısmının telkin yoluyla gerçekleştiği söylenebilir.
Telkin, ölmek üzere olan kişiye kelime-i tevhidi; definden sonra ise kabri başında ölüye iman esaslarını hatırlatmaya denir.
Telkin Yöntemi; başaramama, öğrenememe gibi çeşitli korkuların dil öğretiminde psikolojik engeller oluşturduğunu ve öğrenmeye mâni olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple telkin yoluyla bu engellerin kaldırılmasını ve zihnin öğretime hazır hale getirilmesini hedeflemektedir.
Subliminal (Telkin) kelimesi Arapça kökenli olup, Bir duyguyu veya bir düşünceyi aşılama, Bilinç dışı(şuur dışı) bir surecin aracılığıyla, sahsın ruhsal ya da fizyolojik alanıyla alakalı yeni bir düşüncenin (fikrin) gerçekleştirilmesi ve Aşılamak-Vermek anlamlarına gelir. (TDK Sözlüğünden bakabilirsiniz.)
İlgili 38 soru bulundu
Ölen Kimse Adına Kur'an Okumak ve Telkin Vermek
Çok kez "Mülk, Vakıa, İhlâs ve Muavvizeteyn sûreleri, sonra Fatiha ile Bakara sûresinin başı okunur. Sevabı da cenazenin ve diğer iman sahiblerinin ruhlarına bağışlanır. Ölünün bağışlanması için Yüce Allah'a dua edilir.
Telkinle Tedavi Nedir? Telkinle tedavi, telkin gücünü kullanarak bazı sağlık sorunlarından kurtulmanızı sağlamayı hedefleyen tedavi tekniği olarak açıklanabilir. Aslında telkinin gücü sayesinde hayatlarında çok önemli değişiklikler yapan insanlar olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.
1)Dikkat nokta, ses, duyum, sarkaç, nesne, imaj gibi bir yere odaklandırılmalıdır. 2)Telkine güçlü bir duygu eklenmelidir. 3)Bir telkinden aniden diğerine geçilerek hastada şaşkınlık yaratılmalıdır. 4)Telkin yumuşak, fısıltı şeklinde bir ses tonuyla monoton, ahenkli, kendinden emin ve otoriter bir tarzda verilmelidir.
Cevap: Ölen bir kimse, defnedildikten sonra, kabre ve kıbleye karşı ayakta durarak telkin vermek sünnettir. Mecmâ'ul-enhürde diyor ki: “Öldükten sonra telkin verilir.
Özet olarak şunu söyleyebiliriz ki; definden sonra telkin vermek dinen uygundur. Ama yapılması kesinlikle emredilmiş bir iş değildir. Peygamber efendimiz (S) in telkin verdiğine dâir bir habere rastlanamamıştır. Ancak ashaptan ve tabiinden yukarıdaki rivayetler gelmiştir.
Müslüman toplumların çoğunda ve özellikle Türkiye'de definden sonra telkin uygulaması ise şöyledir: Definden sonra iyi hal sahibi bir kimse ölünün baş ucunda yüzüne karşı ayakta durarak ona ismi ve annesinin ismiyle (isimleri bilmiyorsa “Ey Havvâ oğlu Abdullah!” diye) üç defa seslenir.
Telkin duası içerisinde İhlas, Vakıa ve Mülk surelerinin geçtiği, ölen kişinin toprağa verilmesinin ardından okunan duadır. Telkin duası vefat eden kişinin günahlarının affedilmesi, kabir azabı çekmemesi, kabirde sorulan suallere doğru cevap vermesi ve cennete kolaylıkla gidebilmesi amacıyla okunur.
Sözlükte “bir sözü veya düşünceyi başkasına aşılamak, zihnine sokmak” anlamındaki telkīn terim olarak “bir râvinin hâfıza bozukluğu, dalgınlık veya gevşekliğinden (gaflet) yararlanarak sened veya metin yönünden kendisiyle ilgisi olmayan bir hadisi, 'Bu hadisi sen rivayet ettin' gibi sözlerle kabullenmesini sağlamak” ...
Hipnotik telkinler öncelikle hipnoz indüksiyonu olarak kullanılır. "Bu odada, bu koltukta ben parmağını sıkarken, hipnoz amaçlı uyu kelimesini duyduğunuzda uyuyacaksın" gibi bir telkin, hipnotik transa sokmaya yönelik bir telkindir.
Alaturka Nedir TDK:
Eski Türk gelenek ve törenlerine uygun olan tutum, bu töre hayatını benimsemiş kimse, Doğuluca, alafranga ve alaturka saat olarak tanımlanır.
Telkin duası, ölen birinin ardından okunmaktadır. Cenaze kabre konduktan sonra okunan duaya telkin duası denmektedir.
Telkinde baba ismi değil anne ismi okunur.
Bunun sebebi çocuğun annesinin kesin olarak bilinmesi, babasının ise kesin olarak bilinememesi ihtimalidir.
Çünkü ölü mezara konulup mezar kapanınca ölüye Allah-u Teala ruhunu cesedine intikal ettirir ve sorgu sual melekleri olan Münker ve Nekir meleklerinin sorusuna cevap verirken, bir müddet mezarın başında beklemek onun için dua ve istiğfar etmek de sünnettir.
İnsanlar sürekli "telkin nedir?" diye soruyor. Telkin herhangi bir fikrin beş duyumuz veya altıncı hissimiz aracılığıyla zihnimize ulaşarak bir etki yaratmasıdır. Telkin günlük hayatın, yaşamın değişmez parçasıdır. Etrafımızdaki herşey, aklımızdan geçenler ve duygularımız birer telkin görevi görür.
Büyük oranda sahte. Subliminal mesajların en nihayetinde bir reklamcılık ve psikolojik telkin içeriği olmasından ötürü, tüketici davranışlarında çok kısıtlı da olsa bir değişim yaratabildiği düşünülmektedir. Bu etki, kişilerin halihazırda sergileme ihtimali olan davranışları pekiştirmek yönündedir.
Hipnoterapi; depresyon, kaygı bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, uyku bozuklukları,uyku bozuklukları, fobiler, öfke kontrolü, sigara,alkol ve madde bağımlılıkları, sınav stresi, dikkat eksikliği, kilo verme, kekemelik ve panik atak tedavisinde kullanılabilir (https://www.hipnoterapi.com adresinden 2019 tarihinde ...
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
Kur'an okuyup dua edilmelidir, muhtazarın yanında Yâsîn ve Ra'd surelerini okumak müstehaptır. Dünyanın geçici, ahiretin ise ebedi yurt olduğunu, Allah (c.c. )'un sonsuz rahmet ve merhamet sahibi, bağışlayıcı olduğu hatırlatılıp ölüm anındaki korkunun azaltılması sağlanır.
Ölen hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin” gibi sözlerle dua edilir.
Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra - varsa vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak.” cevabını vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri