Bir yakalama çubuğu telsiz kulesi veya telekomünikasyon kulesi gibi metal bir cisme monte edildiğinde yıldırım, tepe platformdaki sivri köşe yerine yakalama çubuğuna düşer ancak yıldırım akımı kablo yerine kule bacaklarından ilerlemeyi tercih eder ve kule gövdesinden toprağa akar.
Binalarda, paratoner yıldırımı çeker ve iletken kablosu aracılığıyla yıldırım akımını toprağa eriştirir. Ancak metal bir kule ya da direğe paratoner uygulaması yapıldığında, paratoner tüm yıldırımları üzerine çeker ve akımı iletken kablosuna nakleder.
Paratonerler, yıldırım yakalama prensibine göre çalışır. Korunmak istenen yapıların en yüksek noktasına yerleştirilen ve dış yıldırımlık sistemi ismiyle de adlandırılan paratonerler, ucundaki metal çubuk yardımıyla yıldırımı üzerine çekerek akımı toprağa gönderir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun.
'Telefon yıldırım çekmez'
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr.
İlgili 21 soru bulundu
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir. Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Çelik, yıldırımı çeker mi? Hayır, koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir.
Türkiye'de en çok kullanılan yıldırımdan korunma metodudur. Aktif paratoner metodu, yıldırımı yakalanıp, tesisat bileşenleri üzerinden geçirilecek toprakta yıldırımı sönümlendirmeyi hedefler. Yıldırımı yakalamak için yıldırımın geri dönüş strokuna yerden atlama yaparak buluttan gelen bu strok ile birleşir.
Metal malzemelerden üretilen, iletken ve uzun bir yapıya sahip olan yıldırım çeken paratonerler, yüksek alanları yıldırım düşmesi tehlikesinden de korur. Şekil itibarıyla yıldırımı üzerine çeken bu yapılandırmalar, güvenlik önlemlerinin üst seviyelere çıkarılmasını sağlar.
Aktif paratonerlerin koruma alanı ne kadardır? Aktif paratonerlerin koruma alanları; korunan tesis için yapılacak risk analizi hesabı sonucunda bulunan seviyeye bağlı olarak 79 metre ile 107 metrelik bir yarıçapa sahip olacaktır.
Sığınabileceğin bir yer yoksa mağaralar, vadiler, kuru hendek ve arklar en güvenli yerlerdir. Ancak ani sel sularına dikkat et! Ormanlarda eşit yükseklikteki alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklara ya da en kısa ağacın altına sığınabilirsin.
Çünkü bir dış yıldırımlılık sistemi olan paratoner sistem (diğer bir adıyla yıldırımsavar), binaların en yüksek noktasına konularak ucuna bağlı metal çubuk üzerinden yıldırımı üzerine çeker ve yıldırım akımını toprağa akıtır.
Paratonerlerin sağlam ve beklenen şekilde çalışması amacıyla mutlaka en az yılda 1 kere yetkili kişiler tarafından paratoner kontrolü yapılması gerekmektedir. Bu zorunluluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan kanunlarla desteklenmektedir.
Yıldırım Riski Düşüktür
Bu evlerde topraklama yapıldığı için yıldırım düşme tehlikesi minimuma indirgenmiştir. Bunun başlıca nedeni çeliğin yalıtıcı bir madde olmasıdır. Bununla birlikte güçlü bir şekilde izole edilmiş olması ve topraklama yapılası yıldırım düşmesi durumuna karşı evi korur.
Ayrıca, evlere de yıldırım düşebilir. Bu durumda evde hasarlar oluşabilir. Yerden yükseklik arttıkça yapıya yıldırım düşme ihtimali artar. Özellikle yıldırım düşme olayları binaların çatılarında sıkça görülür.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Bu bir şok dalgası üreten çevredeki açık havayı sıkıştırır, ardından da şimşek kanallarından dışarı doğru yayılırken akustik dalgaya dönüşür. Aslında şimşek (parlama) ile gök gürültüsü aynı zamanda oluşmasına rağmen, ışık 186.000 mil/sn hızla ulaşır ki bu ses hızının hemen hemen bir milyon katıdır.
Bununda yegane yolu kalp masajı ve suni solunumdur. Bilinci yerinde olmayan, ancak kalp ve solunum faaliyeti devam edenler ise, bir müddet sonra normale dönecektir.
Yağmur yağmadan yıldırım çakamaz. Yıldırımın oluşabilmesi için, bulut ile yeryüzü arasında bir etkileşim olmalıdır. Bu da yağmur asitlerinin olması ile meydana gelir.
Gök gürültüsü, şimşek, yıldırım gibi şiddetli hava olaylarının teknolojik ürünleri etkilediği, telefon, bilgisayar, TV kullanımının hemen bırakılması gerektiği söylenir, öneriler bu yöndedir ancak Xiaomi'ye göre, bu hava olayları gerçekleştiğinde telefonu kullanmanın hiçbir sorunu yok.
Toparlayacak olursak; kesinlikle telefonunuz şarj olurken telefon ile oyun oynamamalısınız veya ağır bir işlem yapmamalısınız. İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz.
PC ve tv acıksa çekme gibi bi durumu yoktur. Yıldırım genelde boş yerlere düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri