Yumurtaların tembelliği için doğal olarak tüketebileceğiniz yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olabiliyor. Soğan kürü de bu doğal tedaviler arasında tercih edilebilir.
Yumurta sayısı her ay azalmaya devam eder. Hiçbir kadın yeni yumurta hücresi üretemez. Bu nedenle de yumurtalık tembelliği kalıcı bir durumdur ve zamanla da yumurtalık fonksiyonu tükenir ve menopoz gerçekleşir.
Yumurtalık tembelliği varlığında, yumurta sayısını arttırıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Dışardan kullanılacak hiçbir takviye, ilaç ya da müdahale yumurtalıklarda kalan yumurta sayısını arttırmamaktadır. Yapılacak olan tek şey kişinin çocuk istemi olup olmamasına göre doğru yönlendirmenin sağlanmasıdır.
Tüp bebek tedavisi, yumurta tembelliği bulunan kadınlarda gebelik isteminin yerine getirilmesini sağlayabilecek bir uygulamadır. Yapılan çeşitli çalışmalar yumurta tembelliği bulunan kadınlarda tüp bebek yöntemi ile yüksek başarı oranlarında gebeliğin sağlanabileceğini göstermiştir.
Kadınlarda oluşan yumurta büyümesi problemi için uzmanlar kişinin metabolizmasına uygun olarak hormon tedavisi başlatmaktadır. Uygulanan bu tedavi ile beraber yumurtalar eski ve normal büyüklüğüne geri dönerek kalitesi artış bir şekilde çalışmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri folik asit sayesinde yumurta kalitesini arttırır. Ayrıca genetik anomali nedeniyle oluşan düşük riskini azaltır. Ispanak ve pazı yeşil yapraklı sebzelere iyi birer örnektir. Yeşil renkli sebzelerden biri olan brokoli, hem folik asit hem de C vitamini bakımından zengindir.
Yumurta tembelliği için soğan kürü öneriliyor. Bunun yanı sıra yeşil sebzeler ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı oluyorlar.
Yumurtalık içindeki yumurtaların artan yaşla birlikte azalması normal ve fizyolojik bir süreçtir. Daha önce çocuk sahibi olmuş kadınlarda bile gebe kalabilme 39-40 yaşından itibaren zorlaşır ve 45 yaşından sonra ise neredeyse imkansızıdır.
Polikistik over sendromu (PCOS) üreme çağındaki genç kadınların% 5-10'unu etkileyen en yaygın endokrinopatilerden yani hormon hastalıklarından biridir. Halk arasında yumurta tembelliği adı da verilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
Yumurtlama Tembelliği (Polikistik over sendromu) Tedavisi
Bekar ve evli olup bebek düşünmeyen kadınlarda adetler düzensiz ise doğum kontrol hapları yada progesteron hormonu içeren ilaçlarla düzenli adet sağlanır.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Yani verimli yumurtalıklara sahip olduğunuz için diğer kadınların adet dönemlerinin size göre değişmesi, bir doğurganlık kraliçesi olduğunuz anlamına geliyor. Adet döneminizin ortası en doğurgan olduğunuz zamandır. Bu süre zarfında bol miktarda açık renkli ve kokusuz vajinal akıntınız olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Anovulasyon (Yumurtlamanın Olmaması) : Bir çok faktör kadinlarda yumurtlama bozukluğuna neden olabilir. Hormonal düzensizlikler, polikistik over sendromu (PKOS), erken menopoz, aşırı egzersiz, düzensiz diyet, stres, sigara ve alkol kullanımı yumurtlamayı etkileyebilir.
Yumurtlama problemlerinde farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini vurgulayan Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Bu hastalara yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) denilen tedaviler verilir. Bazen bu tedaviler yetersiz kaldığında tüp bebek tedavisi de uygulanır.
Yumurta rezervi düşük olan bir kadın gebe kalabilir mi? Yumurta rezervi düşük olan kadınlar uygun tedavi protokolleri ile gebe kalabilir. Hatta yumurta rezervi az olup kendiliğinden hamile kalanlar bile vardır.
Folik asit alımı hem gebelik öncesinde hem de gebelikte önemlidir. Yapılan araştırmalar çinko alımının doğurganlığı artırdığını göstermiştir. Çinko içeren besinlere örnek olarak kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık, fasülye ve süt ürünleri sayılabilir. Magnezyum alımı doğurganlığı artırmaktadır.
Yine hanımlar için önerilen çoğu karışımda, aslan pençesi, civan perçemi, çoban çantası ve tarçın tozu dikkati çekmektedir.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Yapılan değerlendirmelerde herhangi bir cinsel pozisyonun hamile kalmayı kolaylaştırdığı saptanamamıştır. Ancak hangi cinsel pozisyon olursa olsun birliktelik sonrası 15-30 dakika kadar yatar pozisyonda istirahat etmek sperm hücrelerinin daha fazla geçişine katkı sağlayabilir.
Kansızlıktan, sindirim sorunlarına, kadın hastalıklarından kalp hastalıklarına ve kansere kadar pek çok rahatsızlık için önerilen kuru incir kürünün genel faydaları şöyledir: Yumurta gelişimine yardımcı olur ve hamile kalmayı kolaylaştırır. Kaliteli yumurtaların artmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri