Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Nitekim Ekonomik Gelişme İçin İşbirliği Örgütü (OECD), temel araştırmayı (basic research) belirli özgün bir uygulama veya kullanım düşünülmeden, kuramsal veya deneysel çalışmalarla olguların ve gözlemlenebilir durumların altında yatana ilişkin yeni bilgi edinme çabası olarak tanımlamaktadır (OECD, 2002: 30).
Temel Araştırma, bilimsel alanda belirli bir olgu veya alan hakkındaki bilgilerimizi anlamak ve genişletmek için kullanılan bir araştırma türüdür. Saf inceleme veya temel araştırma olarak da kabul edilmektedir. Bu tür araştırmalar, entelektüel bilgi birikimine katkıda bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Nitel araştırma, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri ile oluşturulan bir araştırma türüdür. Olayların ve olguların gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenmesine yönelik süreci temsil eder. İnsan ve toplum davranışlarını inceler.
Uygulamalı araştırma, belirli sorunlara veya konulara çözüm bulmanın sistematik olmayan bir yoludur. Bu sorunlar veya meseleler bireysel, grupsal veya toplumsal düzeyde olabilir. Doğrudan çözüm bulmaya yöneldiği için “sistematik olmayan” olarak adlandırılır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir. doğadaki düzenden ve bilimin bu düzeni bulma ve ifade etme çabasından bahsetmektedir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel Araştırma kullanıcı deneyimlerini, kalitatif yöntemler kullanarak metin tabanlı incelerken; nicel araştırma sayısal veriler kullanır ve istatistiksel analiz yapar. Nitel Araştırma daha ayrıntılı veriler elde etmek için, nicel araştırma daha genel eğilimleri ölçmek için kullanılır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Görgül araştırmalar, araştırma sorularını cevaplamada ihtiyaç duyulan verilerin anket, gözlem, görüşme gibi çeşitli araçlarla toplandığı çalışmaları tanımlar.
Teorik araştırma ele alınan konuyu aydınlatmak için uygun teorik bilgilerin tanımlanmasını, analizini ve sunulmasını içerir. Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri