Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
Dereceli silindir (mezür): Dereceli silindir ya da mezür olarak adlandırılan bu silindir şeklindeki kaplar ile, sıvı maddelerin hacmi ölçülmektedir.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
İlgili 31 soru bulundu
Uluslararası ölçü birimleri sistemindeki hacim ölçü biriminin (bir cismin kapladığı alan) metreküp olduğunu ve eşit uzunlukta kenarlara sahip bir küpün çevrelediği hacme karşılık geldiğini hatırlıyoruz.
1.1.1.3.
Uluslararası Birimler Sisteminde temel hacim birimi metreküptür (m³) ve maddelerin metre cinsinden uzunluğunun, genişliğinin ve yüksekliğinin çarpımıyla bulunur. Dekametreküp, desimetreküp, kilometreküp, mikrometreküp, milimetreküp, santimetreküp olarak birimleri vardır.
Dereceli silindir ile ölçülür. Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Hacim Ne İle Ölçülür? Bir maddenin hacminin ölçülmesi geometrik cisimlerde ve düzgün bir cisme sahip olmayan cisimlerde farklılık göstermektedir. Geometrik bir cismin hacminin ölçülmesi temel olarak; uzunluk, genişlik ve derinliğin birbiriyle çarpılması ile elde edilmektedir.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
Sıvı hacmini ölçmek için kullanılan, ölçme silindiri olarak da bilinen laboratuvar ekipmanlarından dereceli silindir, dar ve uzun şekliyle biliniyor.
- Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
Uluslararası Birim Sisteminde özkütle birimi (kg/m3)'tür. Bunun yanında; (g/cm3) ve (kg/L) de sıkça kullanılır. Özkütle hesaplama yolu ile bulunabilir, piknometre veya bomemetre gibi aletler yardımıyla da belirlenebilir.
Bir nesnenin veya bir maddenin boşlukta kapladığı alana hacim denir. Bir cismin hacmi, cismin içerdiği madde miktarına bağlı olarak doğru orantılıdır. Oylum, cirim, sıygı kelimeleriyle eş anlamlıdır. Uluslararası sistemde hacim birimi metreküptür (m3).
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Bir cismin ya da maddenin kapladığı alana hacim denir, hacim hesaplaması yapmak için birden fazla yol vardır ama bu hesaplama yöntemleri maddenin hallerine göre değişmektedir. Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Ölçü birimleri
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Bir hacim birimi olarak mililitre 'ml' kısaltması ile ifade edilir. Bir maddenin ağırlığını hesaplamada mililitre cinsinden de bir değer belirlemek mümkün olabilir. Hacim ölçü birimlerinden birisi olan mililitre, litrenin binde birine eşit bir ölçü birimidir.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri