Temettü dağıtım tarihi belli olup temettü dağıtıldıktan sonra paranızın hesanınıza geçeceği tarih 2 işlem günü sonrasıdır. Dağıtılan bir temettü 2 işlem günü sonrası nakit yada hisse senedi olarak hesaba geçer.
Temettü Ne Zaman Yatar? Hak ettiğiniz net temettü miktarı, temettü gününden 2. iş günü sonra yatırım hesabının bağlı olduğu vadesiz hesaba yatar.
Nakit temettü ne zaman hesaba geçer? Temettü, nakit olarak dağıtılacaksa şirketin ortaklarının hesaplarına otomatik olarak yatırılır. Paranın hesaba geçmesi 2 işlem gününü bulur. Dağıtılan kâr payı, 2 işlem günü sonra nakit veya hisse senedi olarak hesaba aktarılır.
Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Temettü ödemesi, şirketin belirlediği ödeme tarihinde hissedarların yatırım hesaplarına yatar. Temettü ödemeleri, hissedarların yatırım hesaplarına yattığında hissedarlar isterlerse bu parayı tekrar hisse almak için kullanabilir, böylece şirketin hisselerindeki paylarını artırabilirler.
Dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine katılan yatırımcılar temettü alabilmektedir. Temettü bedeli genellikle nakit ödemeler ile yatırımcıların ilgili hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
Temettü, yatırımcılar için önemli bir kazanç kaynağıdır çünkü bu ödemeler, hisse senetlerinin fiyatının yanı sıra ek bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını teşvik edebilir ve hisse senetlerini daha çekici hale getirebilir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL'niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesabınıza geçecektir. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşer.
Temettü ödemesi yapacak bir şirketin hisse senetleri alınır. Temettü dağıtılacak tarihte şirketin hisselerine sahip olan kişiler, temettü almaya hak kazanır.
Burada şirketin hissesini almak için ödediğin “hisse fiyatının” yüzde kaçını, şirketin son 12 ay içerisinde temettü olarak yatırımcılarına dağıttığını bulabilirsin.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü almak için hisse senedi ne zaman alınmalıdır sorusunun cevabı ise hisse senedinin "temettü hakkı kazanma tarihi"dir. Bu tarih, ilgili şirketin belirlediği tarihtir ve genellikle şirketin genel kurul toplantısından sonra açıklanır.
Önemli bir kazanç kaynağıdır ve hisse senedindeki fiyat artışlarının yanı sıra ek bir gelir kaynağı oluşturur. Ancak uzun vadeli yatırımcıya fayda sağlayacağı da unutulmamalıdır. Eğer yatırımcı uzun süreli olarak belirli hisselerini elinde tutuyorsa temettü yatırımı mantıklı mı sorusunun yanıtı evet mantıklıdır.
Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; Toplam 10.000 TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100.000 TL sermayesi (ya da 100.000 adet hissesi) olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı 10.000 / 100.000 = 0,10 TL olacaktır. Yani, tüm ortaklar ellerindeki her bir hisse için 0,10 TL temettü alacaklardır.
Hisse Başı Brüt-Net Temettü
“Hisse başı net temettü miktarı” da brüt temettü miktarından %10'luk stopaj kesintisi yapıldıktan sonra her bir hisse senedi başına ortaklara ödenecek net tutarı ifade etmektedir.
Lot kısaca, borsada işlem birimini anlatır. Yani, 1 lot 1 adet hisse senedini ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak '1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot' eşitliği uygulanır.
Temettü ya da bir diğer adı ile kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kâr miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay verilmesidir. Oldukça önemli bir ortaklık hakkı olan kar payı, işletmede her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre pay verilmesi ile meydana gelir.
Temettü, bir şirketin net karından ödenen bir kâr payıdır. Şirketler genellikle yılda bir veya iki kez temettü öderler. Bu kâr payları, hissedarların yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olur.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri