Karbonat, kimyasal formülü NaHCO3 olan bir bileşiktir. Güçlü bir alkali olup asitleri nötralize etmek için kullanılır. Ayrıca temizlik, sağlık, güzellik ve baharat olarak gıda alanlarında da kullanılan bir maddedir. Karbonat, evde doğal temizlik malzemeleri arasında popüler bir seçenektir.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır.
Tamamen sodyum bikarbonattan oluşan içeriği ile Ernet temizlik karbonatı; kireç çözen, parlatan, beyazlatan ve hijyen sağlayan doğal bir bileşendir.
Karbonat olarak da bilinen soda dibi tutmuş tencerelerden kirli fırına, lavabo kenarlarındaki lekelerden halı ve kilimlere kadar pek çok şeyin kolayca temizlenmesine yardımcı oluyor ve kimyasalları daha az kullanmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Yüzeyler, evlerde temizlik gereksinimi en yüksek alanlarımızdır. Evinizin yüzeylerini kimyasal kullanmadan temizlemek istiyorsanız sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. Bir su bardağı sirke içerisine 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve üzerine de bir su bardağı su ilave edin.
İlgili 33 soru bulundu
Bir bardak sirkeyi 40 dereceye kadar ısıtın. İçine bir yemek kaşığı Karbonat ekleyip karıştırın. Karbonatlı sirkeli tuvalet temizleyici karışımı klozetin iç kısımlarına denk gelecek şekilde dökün. Dilerseniz sprey şişe ile iyice dağıtabilirsiniz.
*Bir bardak dolusu arap sabununu sıcak suda seyrelterek 250 gram karbonat ilave edin ve karıştırarak camlarınızı bu karışımla silin. *Sıcak suya ilave edeceğiniz bir miktar bulaşık deterjanı da cam temizliğinde çok işinize yarayacaktır. *Maden suyunu da cam temizliğinde direkt olarak sulandırmadan kullanabilirsiniz.
Karbonat: Çamaşır makinesinin içindeki kötü kokuları gidermek için karbonat kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı karbonatı makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın. Limon: Çamaşır makinesinin içindeki kireçleri çıkarmak için limon kullanabilirsiniz.
Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı karbonat ekleyerek çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz.
Banyo suyunuza eklediğiniz yarım kâse karbonat cildinizdeki asidi nötralize edecek ve cildinizi yağdan ve terden arındıracaktır. Tüm bunların yanında yumuşacık bir cilde de kavuşmuş olacaksınız. Bir leğene 3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve bu suyun içinde ayaklarınızı bekletin.
Çamaşırda karbonat kullanmak çamaşır makinesinin suyunun pH düzeyini dengeleyebilir. Bu da kıyafetlerin daha temiz olmasına yardım edebilir. Karbonatı yumuşatıcı olarak kullan. Daha yumuşak giysiler için 1/2 su bardağı karbonatı çamaşırlarının durulama programına ekle.
Banyolarda kolay temizlik için; Tezgahlar, lavabolar, fayanslar için Ernet Karbonatı temiz ve nemli bir sünger veya bez üzerine serpiniz. Yüzeyi ovaladıktan sonra ılık suyla iyice durulayınız. Kuru bir bezle siliniz. kurulayınız.
Öğr. Üyesi Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememektedir." dedi.
Alternatif tedavi de sık tercih edilir ve alkali derecesini değiştirme niteliğine sahiptir. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na2CO3 olan bu kimyasal bir çok deterjan türünde kullanılmaktadır. Doğada beyazımsı, şeffaf ve taş şeklindedir.
İngiliz karbonatı olarak bilinen sodyum bikarbonat uzun yıllardır, farklı amaçlarla yaygın şekilde kullanılan bir kimyasaldır. Halk arasında kabartma tozu ve karbonat gibi isimlerle de anılan İngiliz karbonatı, başta mutfak olmak üzere, temizlik, kişisel bakım ve sağlık alanlarında da çeşitli kullanımları bulunur.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Sararmış atletler nasıl beyazlatılır? Suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 bardak limon suyu ekleyin. Daha sonra 1 kaşık çamaşır deterjanı ilave edin ve sararan kıyafetleri suyun içine atın. 1 saat suda beklettikten sonra, beyaz yıkama programında yıkayın.
Tuz yerine 1 tatlı kaşığı karabiber de aynı işlevi görecektir. Beyaz çamaşırlarda kullanılan ve kirleri yumuşatan karbonat siyah giysilerin renginin korunmasında da yardımcı olabilir. Çünkü karbonat renklerde parlaklık sağlar.
Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca ulaşabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterlidir.
Bir diğer yöntemse her derde deva olan karbonat. Suyla yavaş yavaş karıştırarak macun kıvamı elde edin ve bu macunu lekeye yedirin. Kuruyana kadar bekledikten sonra yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayın. Bu yöntemlerle beyaz kıyafetleri lekeden kurtarabilirsiniz.
2 su bardağı su, Yarım su bardağı beyaz sirke veya elma sirkesi, 2 tatlı kaşığı izopropil alkol veya bulaşık deterjanı.
Sprey şişesinde 3 su bardağı su, 2 su bardağı sirke ve bulaşık deterjanı koyarak camlar silinebilir. Bu karışım ile silinen camlar daha çok parlayacaktır. - Buğulu camlar için yumuşatıcı kullanmak etkili bir çözüm olabilir.
Bilindiği üzere sirke, temizlikte en çok kullanılan sıvılardan birisi. Sirke, etkili bir temizlik sunmasıyla hemen hemen her evde bulunmaktadır. Sprey şişesine 3 su bardağı su, 2 su bardağı beyaz sirke, bulaşık deterjanı koyarak sileceğiniz camların ışıltısına şaşıracaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri