KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Ellerde, alında, tükrükte, dışkıda, kafa derisinde vb. bulunan mikroorganizmaların vücudumuzda hastalıklara neden olmasını engellemek için temizlik kurallarına uymak ön koşuldur. Temiz olmak, hijyen kurallarına uymak kişinin kendi vücuduna, sağlığına ve yaşadığı topluma karşı bir görevdir.
Kişisel Hijyen; saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki sırasında ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini kapsamaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2003).
İlgili 27 soru bulundu
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
* Kuru temizlik (süpürge, elektrikli süpürge, toz bezi vb.), * Nemli temizlik (paspaslama, moplama), * Islak temizlik (yıkama), * Spreyle temizlik (ovalama).
Kişisel hijyen, temiz bir vücut ve sağlıklı bir yaşam sürmek için gereklidir. Düzenli olarak banyo yapmak, dişleri fırçalamak, tırnakları kesmek, saçları temizlemek gibi temel hijyenik uygulamaları takip etmek önemlidir. Beslenme, sağlıklı bir vücut için kritik bir öneme sahiptir.
Temizliğe yukarıdan aşağı başlamak, önce etrafı toparlamak sonra temizliğe başlamak, önce ıslak alanları temizlemek, evi oda oda temizlememek, zemin temizliğini en sona bırakmak ev temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alıyor.
TEMİZLİK NEDİR? Temizlik, herhangi bir yüzeyin veya ortamın toz, kir, leke vb. olgulardan arındırılması işlemidir. HİJYEN NEDİR? Hijyen, Herhangi bir yüzeydeki veya ortamdaki mikroorganizmaların insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye indirilmesi işlemidir.
Hijyen veya hıfzıssıhha, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümü. Sözcük özel anlamında, genellikle temizlik ile ilgili önlemlerden bahsederken kullanılır. Elleri sabunla yıkamak, bulaşıcı hastalıkların önlenmesindeki en ucuz ve yaygın hijyenik önlemlerden biridir.
Tuvalet sonrası yapılan temizlik bireylerin sağlığı açısından çok önemli olsa da bölgeyi fazla silmek cilt tahrişine sebep olabilir. Dolayısıyla makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden tuvalet kağıdı ile kurutulması gerekir. Bölge temizliğinde sabunla yıkama yapılmamalıdır.
Mikropların üremesini engellemek, alerjenleri azaltmak ve toz gibi kirleticileri ortadan kaldırmak, solunum yolu rahatsızlıklarının ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Özellikle salgın dönemlerinde hijyen kurallarına uygun davranmak, toplum sağlığını koruma açısından hayati bir rol oynar.
Elleri sık sık yıkamak, banyo yapmak, yemek hazırlarken hijyen ve temizlik kurallarına uymak enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların vücuda girmesini önleyebilir. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde hijyenin önemi daha da büyüktür.
Temizlik sıralamanız; toz alma, süpürme ve paspaslama şeklinde olmalıdır. Bu sayede temizliği belirli bir düzen içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik sıralamasını ise mutfak, banyo, yatak odası ve diğer odalar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için ilk olarak mobilyaların köşe ve kenar kısımlarındaki aralıkları temizlemekle başla. Bu bölgelerde bir sürü toz ve kırıntıyla karşılaşman muhtemel. Detaylı bir mobilya temizliği için koltuk gibi eşyaların dış kısımlarını da ihmal etme.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur.
Bu durum, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku saatlerinizi aksatmamak, stresten uzak durmak, hijyene özen göstermek, giyiminize dikkat etmek ve bakım ürünlerini doğru şekilde kullanmak gibi fiziksel ve ruhsal refahınıza önem vermek açısından bir grup uygulamayı kapsar.
Örneğin; Uyandıktan sonra yüzün yıkanması temel temizliktir, kıyafetlerin değiştirilmesi ve günlük temizlik uygulamaları da temel temizliktir.
“Şüphesiz Allah tevbe edenleri ve temizlenenleri sever” (Bakara, 2/222) buyurulmuş; Hadisi Şerifte de temizliğin imanın yarısı (Müslim, Tahâret 1) olduğu ifade edilerek İslam dininin temizliğe verdiği önem belirtilmiştir. Temizlik maddi ve manevi temizlik şeklinde iki kısımda ele alınabilir.
Günlük temizliği ise evinizin gün içerisinde oluşabilecek dağınıklığı toparlamak ve genellikle hafta sonlarında yaptığınız detaylı temizliğin yükünü hafifletip evinizin dağılmasını, kirlenmesini önlemek için yaptığınız temizlik türü olarak açıklayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri