Hukuki bir terim olan temlik bir alacağın, tüm hak ve sorumlulukları ile birlikte üçüncü bir tarafa devredilmesini ifade etmektedir.
Emlak piyasasında ise temlik, taşınmaz ya da taşınır bir malın bir bedel karşılığında bir başka kişiye verilmesi demektir.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
TEMLİK HARÇ VE MASRAFLARI NELERDİR? Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.
Alacağın temliki, bir alacağın, alacaklı tarafından başka bir kimseye devir edilmesidir. Böyle bir devir ile borç ilişkisindeki alacaklı taraf değiştiği gibi, alacak hakkı da eski alacaklıdan (devir eden) yeni alacaklıya (devir alan) geçer. Alacağın temliki borç ödeme, tahsil ya da güvence maksatları ile yapılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
İcra müdürlüğünde alacaklı olan taraf icra müdürlüğüne müracaat ederek alacağını temlik ettiğini ve Dosya borcundan kaynaklanan alacağımızın temlikinin ilgili kişilere bildirilmesini isteyebilir. Temlik alacaklısı ve icra dosyası alacaklısı icra müdürlüğü dosyasına gerekli harçlar yatırılarak temlik işlemi tamamlanır.
Temlik Harç ve Masrafları
Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
BANKALARA TEMİNAT GÖSTERMEK AMACIYLA YAPILAN ALACAĞIN DEVRİ(TEMLİKİ) Bankalar kendilerinden kredi talebinde bulunan kişilerden, verecekleri krediye karşılık bir teminat göstermesini talep ederler. Uygulamada bu teminatlar genelde ipotek veya kefalet şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Alacaklı borçlunun rızasına gerek olmaksızın alacağını başka bir kişiye kendisine tanınan kanuni hak gereğince devredebilir. Bu devretme işlemine ise alacağın temliki denilmektedir.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Alacaklı mevcut ve hukuken geçerli bir borç ilişkisinden doğan alacaklarını bir başkasına devredebileceğinden, var olmayan veya geçerli olmayan bir borç ilişkisine dayalı temlik yapılamaz. Ancak alacağın muaccel olması devir için zorunlu değildir.
Payın devri için tapu müdürlüğünde resmi senet düzenleme şartı aranır. Medeni Kanun'a göre resmi senet noter huzurunda da düzenlenebilir. Pay temliki için istenen belgeler temlik edilen paya karşılık olarak vergi borcunun olmadığına dair belge, tarafların kimlikleri ve resmi senet örneğidir.
SATIŞ SURETİYLE PAY TEMLİKİ, iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki mirasçılardan birinin, miras payını iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi işlemidir.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Bu işlemde çekin alacaklısı olan taraf, belirli bir faiz ve komisyon ödemeyi kabul ederek çeke dayanak olan faturayı faktoring şirketine devretmekte ve bu sayede artık faktoring şirketi borcun alacaklısı konumuna gelmektedir. Bu tabloda borcu ödeyecek taraf sabit kalırken, alacaklı taraf değişiklik göstermektedir.
, devir ve temlik edilemez” hükmünü içerdiğinden SGK' den alınan emekli maaş ve ikramiyelerinin temliki mümkün değildir.
verebilir. Evet, yazılı şekilde olmak kaydıyla devredilebilir.
İcra Müdürlüğü'nün 2012/1615 Esas sayılı takip dosyasında yapılan temlik işleminden önce doğup kesinleştiğinden şikayet edenlere temlik edilen alacak üzerine haciz uygulanmasında Yasa'ya aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Temlik yasağı sayesinde borçlu korunmaktadır ve devralana karşı ifadan kaçınma hakkı doğar49. Böylelikle borçlu, alacağı devralanın alacaklarına karşı da, temlik yasağı definde bulunmak suretiyle ifadan kaçınma hakkına sahip olur.
Müvekkilin, avukatın yasadan kaynaklanan bu alacağını üçüncü kişiye temlik etmesi, açıkça yasaya aykırı olduğundan hüküm ve sonuç doğurmaz.
Sözlükte temlîk “mülk olarak vermek” anlamındadır. Terim olarak bir hükümdarın mîrî araziden veya şahıslardan devlete intikal eden arazi ve binalardan bazı yerleri devlete hizmet etmiş kimselere mülk şeklinde tahsis etmesini ifade eder.
Temlik; zekât olarak verilecek mal veya nakit paranın mülkiyetini zekâtı alan kimseye nakletmek demektir. Bu yüzden mübah kılmak mesela sofrasına alıp ikramda bulunmak temlik niteliği taşımadığı için zekât yerine geçmez.
Temlik cirosunda çekte yer alan hak bir başkasına devredilir. Tam veya beyaz ciro şeklinde yapılabilen bu ciro türünün geçerli bir ciro olabilmesi için senet üzerinde herhangi bir kayda, yapılan cironun temlik cirosu olduğu şeklinde bir açıklamaya ihtiyaç bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri